Waterpolo Academie geeft extra impuls aan opleidingsstructuur

KNZB
Waterpolo Academie geeft extra impuls aan opleidingsstructuur

De KNZB start vanaf seizoen 2018-2019 met een Waterpolo Academie in Eindhoven. De academie is een extra laag in de opleidingsstructuur voor talenten van 16 tot 21 jaar. De fulltime waterpolo opleiding wordt opgezet met CTO-Zuid (Centrum Topsport en Onderwijs), een ervaren partij in het combineren van wonen, trainen en studeren in Eindhoven. De Waterpolo Academie is een extra impuls in het talentontwikkelingsprogramma om het niveau in Nederland te verhogen en de aansluiting met de wereldtop te houden.

De Waterpolo Academie bereidt waterpolotalenten, zowel jongens als meisjes, voor op een fulltime topsportcarrière bij een professionele topclub en/of bij Oranje. Daarnaast zal door het intensieve trainingsprogramma van deze sporters ook het niveau van de Eredivisie omhoog gaan. De meeste spelers en speelsters die de academie hebben doorlopen, zullen in de Nederlandse competitie actief blijven. Met hun extra trainingsarbeid zijn ze een meerwaarde voor de Eredivisie en bovendien nemen ze hun opgedane kennis en ervaring mee naar hun clubs waar ze wellicht weer trainingen gaan geven aan de jeugd.
 
In eerste instantie gaat het om zo’n 20 talenten, die op loop- of fietsafstand kunnen trainen, studeren en wonen in Eindhoven. De spelers en speelsters blijven voor hun eigen club uitkomen. Doordeweeks trainen ze in Eindhoven, vrijdagavond kunnen ze met hun eigen teams meetrainen en in het weekend competitie spelen. In Eindhoven werkt de KNZB al naar tevredenheid samen met CTO-Zuid voor de sporttakken zwemmen en schoonspringen.
 
Andre Cats (foto boven), technisch directeur en verantwoordelijk voor alle sporttakken bij de KNZB: “Ik ben er van overtuigd dat deze academie het ontbrekende puzzelstukje is om bij de mannen op termijn de aansluiting met de echte wereldtop weer te vinden. Bij de dames hebben we die al, en willen we natuurlijk voor de toekomst op wereldtop niveau blijven meespelen. We zien ook de voorbeelden om ons heen bij andere teamsporten. Zo heeft de Handbal Academie de basis gelegd voor het succes van het dames handbalteam. En ook het vrouwenvolleybal heeft al enkele jaren met succes een soortgelijke academie op Papendal en zijn recent ook de mannen ermee gestart. Na de zomer gaan we met CTO Zuid verder praten over het trainingsprogramma en gaan we in gesprek met beoogde spelers en speelsters”. 
 
De toevoeging van de Waterpolo Academie past in het beleid om talentontwikkeling verder te professionaliseren. Zo wordt ook de structuur van de regionale trainingscentra (RTC’s) voor leeftijd 12-16 jaar en regionale waterpoloscholen (RWPS-en) voor leeftijd 11-13 jaar verbeterd, meestal in samenwerking met regionale Eredivisieclubs die verenigd zijn in de Waterpolo Federatie Nederland (WFN). Waterpolotalenten tot 16 jaar moeten vooral in hun eigen regio op hoog niveau zo veel mogelijk trainingsuren kunnen maken.

Bron: Persbericht KNZB | Foto: Gertjan Kooij/ Beeldboot

Lees ook

Oud-bondscoach Paul Metz heeft in samenwerking met TOC Noord meer dan 200 waterpolo trainers opgeleid naar het diploma T…
Waterpolo was zijn leven Het waterpolo is een icoon verloren. Fred van Dorp is 9 november op 85-jarige leeftijd overled…
4,759