'Waterpolo is veilig, maar bewaak die anderhalve meter op de kant!'

KNZB
'Waterpolo is veilig, maar bewaak die anderhalve meter op de kant!'

We staan aan de vooravond van de competitie. Iedereen is blij weer te kunnen waterpoloën, maar de duur en het verloop van de competitie zijn uiterst onzeker. Voor het eerste speelweekend zijn er al tientallen wedstrijden afgezegd vanwege het grote aantal spelers dat in quarantaine zit. We belden daarom maar weer eens met Andy Hoepelman, ‘onze’ waterpoloënde hoogleraar interne geneeskunde en infectieziekten. 

In mei voorspelde Hoepelman al dat de anderhalvemetersamenleving zou blijven bestaan zolang er geen succesvol vaccin is. Ook de huidige opleving van het virus voorzag hij. “Voorlopig moeten we er met z’n allen voor zorgen dat we die anderhalve meter bewaken. Dat is in het ene bad makkelijker te realiseren dan in het andere. Bij ons in Utrecht kunnen we met looproutes ploegen scheiden. Zo zorgen we ervoor dat ploegen die klaar zijn met hun wedstrijd afstand bewaren tot ploegen die nog aan de wedstrijd moeten beginnen”, zegt Hoepelman, zelf speler van UZSC 3.

In kleinere baden is dat een stuk lastiger. Daarom zijn corona-coördinatoren bij de ingang van het zwembad en in de zwemzaal verplicht, zijn clubhuizen gesloten en mag er geen publiek bij. “Dat is natuurlijk heel vervelend. Je mist de sociale sfeer binnen verenigingen en het is slecht voor de barinkomsten. Ik hoop dat teams in de Eredivisie hun wedstrijden zoveel mogelijk via livestreams gaan uitzenden.” 

Waterpolo is veilig
Toch wil Hoepelman benadrukken dat waterpolo als sport gewoon veilig is. “Het klinkt misschien gek dat je in het water duels mag aangaan en op de kant anderhalve meter afstand moet bewaren, maar het chloor maakt het virus inactief. Er is nog geen enkele besmetting terug te voeren op zwemmen of waterpolo. Maar zorg er dus wel voor dat je buiten het water afstand bewaart. Dit geldt natuurlijk ook voor krachttraining. Doe dat niet in groepen!” Over het maximum aantal spelers dat moet worden toegelaten per zwembad wil Hoepelman het niet hebben. “We moeten ons gedragen op een veilige manier. Dat is het enige wat telt. En hoe je dat doet, bepaal je als vereniging zelf.”

De epidemie neemt ondertussen alleen maar toe. Of de drie weken met aangescherpte maatregelen voldoende zijn om het tij te keren weet Hoepelman ook niet. “Dat is simpel gezegd gewoon een gok. Maar wat ik wel weet, is dat het een stuk strenger wordt als de huidige maatregelen niet werken omdat we ons er niet aan houden. Houd je daarom aan alle voorschriften en adviezen.” 

Gecontroleerde omgeving
De KNZB is de afgelopen weken druk bezig geweest om van het zwembad een zo veilig en gecontroleerd mogelijke omgeving te maken. "Het merendeel van de wedstrijden gaat door", aldus Edwin Hoogerwerf van de zwembond. "Vanuit alle verenigingen is er keihard gewerkt om van het zwembad een zo veilig mogelijke omgeving te maken. We spelen wat mogelijk is en dat gaat via alle voorschriften op een zo gecontroleerd mogelijke manier. Met al die voorschriften zijn de contactmomenten buiten het water minimaal. Daar is uitvoerig naar gekeken, daar kan iedereen op vertrouwen."

Hoepelman pleit voor corona-commissie
In andere sporten waren er meerdere incidenten met betrekking tot het coronavirus en wedstrijden. Zo was het incident bij de hockeyers van Kampong Hoepelman een doorn in het oog. De Utrechtse hockeyclub stelde een speler op die in afwachting was van de uitslag van een coronatest en dus eigenlijk in quarantaine had gemoeten. “Dat moet je natuurlijk niet doen als vereniging. Goed dat de hockeybond nu optreedt door er tuchtrechtelijke consequenties aan te verbinden. Dat is een duidelijk signaal. Binnen het waterpolo moeten we dit echt voorkomen.”

Mede om die reden spelen de heren van UZSC komende zaterdag niet hun geplande seizoensouverture tegen SVH. Bij de Utrechtse Eredivisionist zitten zes spelers in quarantaine. “UZSC heeft direct goede maatregelen getroffen en trainingen geannuleerd. Hierdoor kan heren 2 wel spelen. Ik raad verenigingen daarom aan om een corona-commissie in te stellen die een duidelijke lijn bepaalt en waar teams en individuen terecht kunnen met vragen.”   

Vaccin
Hoepelman verwacht nog steeds dat er in de eerste helft van 2021 een succesvol vaccin is. “Maar dan duurt het nog maanden voordat iedereen gevaccineerd is. Mensen in de vitale beroepen zullen voorrang krijgen, daarna misschien topsporters die moeten deelnemen aan een OKT en als laatste de breedtesporters. Voordat alle waterpoloërs zijn gevaccineerd, is het seizoen normaliter alweer voorbij.” 

Andy.jpg

Beeld:
Johan Opperman (foto boven) en UMC Utrecht.
LEES MEER OVER
6,083

Lees ook

Het Regionaal Trainingscentrum (RTC) Midden-Nederland neemt aankomende 22 t/m 26 maart 2024 deel aan het HaBaWaBa festiv…
1,059
Oud-bondscoach Paul Metz heeft in samenwerking met TOC Noord meer dan 200 waterpolo trainers opgeleid naar het diploma T…