Succesvolle eerste cursus Waterpolocoach

Leergang Waterpolocoach
14 augustus 2018
Succesvolle eerste cursus Waterpolocoach

De eerste module van de leergang Waterpolocoach onder de vlag van Waterpolo.nl en Van Luit Coach is succesvol afgerond. Dertien enthousiaste cursisten volgden in zes dagdelen Module C3, die er op gericht is om de C- en D-leeftijdsgroepen (leeftijd <15 en <13) te trainen en coachen. Met leerzame praktijk- en theorielessen werden de aanwezige vaardigheden van de deelnemers verder uitgebreid. Als een rode draad door de module liep het Athletic Skills Model (ASM).

ASM is een andere manier van denken over bewegen voor o.a. de top- & breedtesport. Met behulp van donorsporten worden eerst goede en allround bewegers gemaakt. Daarna gaat de atleet zich pas specialiseren. Door deze veelzijdige ontwikkeling wordt het plezier in sporten verhoogd, zijn er minder blessures en heeft de sporter een langer atletisch leven. Zelfs in minder (water-) trainingsuren wordt een gelijk resultaat behaald en ontwikkelt de sporter meer creativiteit en een hogere trainingstolerantie. Uit onderzoek is ook gebleken dat er minder uitval is in de sport. 

Uiteraard was er naast de principes van het het ASM ruim aandacht voor de specifieke waterpoloaspecten. Hoe geef je training? Hoe wordt die opgebouwd? Hoe creëer je een team en wat is je rol als coach in de groep? Ook de werkterreinen, het begeleiden van de wedstrijd en scouting kwamen aan bod.

Op alle aspecten rondom het coachen werd ingegaan en de cursisten konden daarmee hun eigen toolbox flink bijvullen. Dit ook met de ervaringen en kennis van de rest van de cursusgroep. Een andere rode draad binnen deze vernieuwende leergang vormt het principe van "waterpolo(coach)-bildung". Een uitgangspunt dat het vormen van een waterpolocoach een (waterpolo)leven lang duurt. Zo heeft de leergang geen vast, in beton gegoten, curriculum. Geen vaste route langs allerlei "toetsen en examens". De leergang kent dan ook geen afvallers voor wat betreft certificering en/of diplomering. Hooguit verloopt de route in tijd en invulling anders.

Cursusleider Jan Bram van Luit: "Het ontwikkelen en verzorgen van deze nieuwe cursusopzet was voor mij weer een prachtige ervaring. Tevens ook de bevestiging dat we hiermee op de goede weg zitten. Het coachen van waterpolo is een ambacht. Dat kun je niet zomaar. Het enthousiasme van deze cursusgroep was voor mij als waterpololiefhebber hartverwarmend."

Een greep uit de evaluatieformulieren:

- "Leuk om in groepsverband de groei van alle cursisten te zien. Leerzaam!"

- " Goede voorbereiding, organisatie en accommodatie. Het materiaal met elkaar multimediaal delen was erg handig en nuttig."

- "Sterke enthousiaste en energieke cursusleider. Veel leerzame praktijkvoorbeelden."

- "Fijn al die materialen die werden verstrekt. Top!"

Waterpolo.nl en Van Luit Coach kijken terug op een succesvolle eerste module. In het nieuwe seizoen wordt er een vervolg aan gegeven. Meer info? Stuur een email naar info@waterpolo.nl.

Beeld:

Reacties

Lees ook

03 april 2018
Het is waarschijnlijk niet nodig, maar toch even goed om duidelijk te maken. Het bericht van 1 april dat het v…
06 februari 2018
in samenwerking met VanLuitCoach Train je F-jes? Ga voor Cursus 1! Train je C/D-tjes? Ga voor Cursus 3! Ga je ambitieu…