Kijktip: De Staat van Oranje

Kijktip: De Staat van Oranje

Voor de tweede maal op rij ontbreken de Nederlandse voetbalmannen op een eindtoernooi. Hoe kan het dat Oranje de laatste jaren zo ondermaats presteert en wat moet er veranderen om het tij te keren? De NOS onderzoekt het in de vierdelige serie De staat van Oranje.

Donderdagavond zond NOS Studio Sport het eerste deel over het verval van het Nederlandse voetbal uit. In deze eerste aflevering ging het over hoe Duitsland erin slaagde uit een diep dal te komen. Hoe hebben ze dat gedaan?

Jeroen Stekelenburg, een van de makers, vertelt tegen Irma Tomas van Televizier.nl.

Wat is de insteek van het programma?
“In vier afleveringen behandelen we in de ruimste zin de vraag: hoe heeft het zo ver kunnen komen met het Nederlandse voetbal en wat kan er beter? In plaats van analytici naar hun mening te vragen, hebben we ervoor gekozen om het vanuit een andere kant te belichten; de wat meer feitelijke benadering. In de eerste aflevering staat Duitsland centraal, dat rond de eeuwwisseling ook diep in de problemen zat en de crisis gebruikte om beter te worden. Door hard werken en verstandig beleid is dat gelukt, want in 2014 werden ze wereldkampioen. Met name aan verstandig beleid heeft het de laatste jaren ontbroken in Nederland. De overige drie afleveringen gaan over de failliete Hollandse School, innovatie in de voetballerij en de beste jeugdopleidingen.”

Klik om de eerste aflevering terug te zien (duur: 26 minuten)
https://nos.nl/video/2233400-de-staat-van-oranje-afl-1-de-duitse-voetbalrevolutie.html

LEES MEER OVER