ManMeer!-Cup voor ZPB, Polar Bears en VZC

ManMeer!-Cup
ManMeer!-Cup voor ZPB, Polar Bears en VZC

ZPB H&L Productions, Polar Bears en VZC Veenendaal zijn de winnaars geworden van de ManMeer!-Cup 2017. Een stamp- en sfeervol Sportstad Heerenveen was weer het decor van de drie bekerfinales.

De eerste wedstrijd (ZPB 2 – De Zijl 2) was gelijk de spannendste van de drie. De ploeg uit Leiden kon z’n favorietenrol niet waarmaken. Hoewel Michael de Groot De Zijl nog wel op 0-1 zette, waren het de Barendrechtse cupfighters die meest van de tijd de leiding hadden. Toen eind derde periode Wouter Kuijt de winnaar van de reserve Eredivisie voor de tweede keer op voorsprong zette (6-7), was het niet snel daarna Twan de Kadt die uit een strafworp de stand toch weer in evenwicht bracht. Begin vierde periode was het wederom De Kadt die het net vond. Omdat er in het restant – mede door een weergaloos keepende Pim Versluis – niet meer gescoord werd, was het ZPB die net als vorig jaar de beker mee naar huis mocht nemen. Klik HIER voor het beeldverslag van de finale tussen ZPB 2 en De Zijl 2.

Man of the match Pim VersluisMan of the match Pim Versluis

ZPB H&L Productions 2 poseert met de cupZPB H&L Productions 2 poseert met de cup

De overige twee finales kregen een duidelijke winnaar. Bij de dames had eersteklasser Het Y weinig in te brengen tegen de reserves van Polar Bears. In een eenzijdige finale werd het 2-18 voor de ploeg uit Ede. Simone van de Kraats werd topscorer met vijf doelpunten. Klik HIER voor het beeldverslag van de fnale tussen Het Y en Polar Bears 2.

Polar Bears viert feest in het waterPolar Bears viert feest in het water

Bekerkampioen Polar Bears 2Bekerkampioen Polar Bears 2

VZC won met dubbele cijfers van OZ&PC: 18-9. In de eerste helft bleven de Oldenzalers nog bij VZC in de buurt, maar in de derde en vierde periode schudde de ploeg van Ritske van Wijk OZ&PC definitief van zich af. Klik HIER voor het beeldverslag van de finale tussen VZC Veenendaal en OZ&PC. 

VZC-coach Ritske van Wijk haalt met zijn staf een nat pak
VZC-coach Ritske van Wijk haalt met zijn staf een nat pak

VZC Veenendaal wint de ManMeer!-Cup
VZC Veenendaal wint de ManMeer!-Cup

De winnende coaches aan het woord

(Door Henk van der Sluis)

Kevin van Bommel (ZPB H&L Productions 2)

Kevin van Bommel, coach van de mannen van ZPB/H&L Productions 2, was niet erg onder de indruk van de twee ruime nederlagen die zijn ploeg leed tegen De Zijl 2 in de competitie (6-11 en 11-17). “Finales zijn altijd wedstrijden op zich. We hebben de laatste duels van de reguliere competitie wat systemen voor deze finale uitgeprobeerd en in te slijpen. Dat ging best wel goed.”

Van Bommel kon in de finale door blessures geen gebruik maken van een aantal basisspelers: Ciaran Lichtenberg, Jason v/d Burg, Timon de Vries en Mitchell van Baarle. Oud-international Marco Booy werd ‘ingevlogen’ om het een en ander te compenseren. Booy is nog altijd een goede verdediger, toch zag je dat hij wedstrijdritme ontbeerde. Gelukkig voor zijn ploeg had dat gemis aan wedstrijdgevoel weinig invloed op de ZPB 2-prestaties.

“De ManMeer!-Cup leeft altijd erg bij ons. Drie keer de finale halen in vier jaar, zegt genoeg. En als je ziet hoeveel mensen er altijd weer meegaan naar die finales…”  Ook dit keer waren de Barendrechtse lawaai-decibels weer vele malen groter dan die van de opponent.

Van Bommel, clubman pur sang,heeft in de loop der jaren al heel veel teams begeleid, vooral jeugdteams. Veel van de huidige spelers heeft hij al eens onder zijn hoede gehad. “Dit jaar heb ik voor het eerst heren 2 gedaan. Het is heel goed bevallen. Het is een leuke, hechte groep. Als het aan mij ligt, begeleid ik ze ook komend seizoen weer. Daar wordt binnenkort een beslissing over genomen.”

Was de 8-7 winst na de superspannende wedstrijd verdiend? Van Bommel: “Op grond van deze wedstrijd zeker!” Van Bommel zal ’s avonds in het clubhome van het Inge de Bruijn-Sportfondsenbad zijn beide uitblinkers goalie Pim Versluis en topscorer Twan de Kadt zeker nog eens een extra stevige high five hebben gegeven. Deze beide spelers sprongen er bij het sterke ZPB-collectief toch wel bovenuit.

Vivian Sevenich (Polar Bears dames)

“We hadden ons best goed voorbereid op de wedstrijd tegen Het IJ,” vertelt Vivian Sevenich, coach van Polar Bears dames 2 na afloop, zich verontschuldigend voor het natte pak. “We hadden van tevoren een video bekeken en de gegevens in Sportlink geïnterpreteerd wat betreft de doelpuntenmakers. Maar we zijn toch vooral uitgegaan van onze eigen kracht.” Toch was het een makkie. “Uiteindelijk wel, maar je weet vooraf nooit hoe onze jonge meiden zouden reageren op de impact van zo’n finale, de druk, het aantal toeschouwers, enzovoort. Maar dat ging allemaal prima.”

Wie het winnende team bekijkt, denkt meteen aan een veredeld jeugdteam. “Klopt. We hebben drie speelsters van 23 en de rest is allemaal 16, 17 jaar. Anouk Butz speelde vandaag haar laatste wedstrijd, Simone van der Kraats, Nina ten Broek en Cynthia Mulder spelen ook regelmatig mee in het eerste team. Veel meiden spelen ook voor Jong Oranje-selecties.”

“Dit seizoen was mijn eerste jaar als dames 2-coach. Het is me reuze goed bevallen. We hebben in de competitie wat wisselvallig gespeeld, maar dat had ook te maken met speelsters, die regelmatig mee moesten met dames 1. Maar ik vind het hartstikke leuk om te doen. Ik heb ook wel ambities om verder te gaan in het trainersvak. Ik doe intussen ook een trainerscursus,” vertelt de international, die het grootste gedeelte van het seizoen geblesseerd was, met veel enthousiasme in de ogen. Wie op internet/facebook de commentaren leest op de jeugdclinics, die ze gegeven heeft her en der in het land, weet dat we te maken hebben met een topcoach in de dop.  

Ritske van Wijk (VZC 1)

“De ontvangst in Veenendaal was perfect. Een vader van één van onze spelers werkt bij de politie. Bij binnenkomst in Veenendaal werden we door politie-auto’s geëscorteerd naar het clubhuis. Daar was vuurwerk en hebben we een mooi feest gevierd,” vertelt de al weer monter klinkende VZC-coach Ritske van Wijk een dag na de finale.

“De eerste twee perioden ging het behoorlijk gelijk op, ze maakten aan het begin van de derde periode zelfs nog 7-6, maar daarna was de koek bij OZ&PC behoorlijk op, begon bij ons de motor goed te lopen en scoorden we veel op de break, iets wat ik graag zie. Je zag bij hen de krachten wegvloeien. Ik heb wel respect voor ze. Als nieuwkomer eindigden ze toch knap als zevende. Ze spelen lekker fysiek en ik denk,dat ze met een iets betere verdediging nog aardig kunnen groeien. Nu kwamen ze tegen ons nog te kort. Van tevoren denk je aan het feit als de score lang bij elkaar blijft. Gelukkig voor ons was dat niet het geval. In de derde periode liepen we uit van 7-6 naar 12-6, ja, dan is het een gelopen koers. Ik heb begrepen, dat de finale voor OZ&PC het toetje op een geslaagd seizoen was.”

“We hebben niet zoveel extra’s kunnen doen voor deze finale. Tot een week ervoor waren we met SVH in de race voor het kampioenschap. Daar lag de focus op. Helaas hebben we dat op grond van onderlinge resultaten net niet gehaald. Aan de andere kant hebben we weer beter gepresteerd dan vorig seizoen en dat was al weer beter dan het jaar daarvoor. Veel spelers bij ons zaten bij de vorige finale die we speelden nog op de tribune als supporter, nu lagen ze zelf in het water. Wat de inpassing van jeugd betreft hebben we dus ook een grote stap gezet.”

“De promotie/degradatiewedstrijden zijn wedstrijden op zich. Zelf denk ik dat we tegen Brandenburg moeten, ik schat De Ham toch net iets hoger in. Brandenburg heeft toch een jaartje ervaring in de Eredivisie kunnen opdoen. Wij hebben ook een viertal spelers, die met JTT eredivisie-ervaring hebben kunnen verzamelen en we hebben ook een paar spelers die bij Polar Bears op het hoogste niveau gespeeld hebben. Ik denk niet dat we minder zijn dan Brandenburg. Ik denk dat de kansen fifty-fifty zijn. Ik kan de ploegen nog bekijken in hun play-out. We moeten zelf nog tweeënhalve week overbruggen tot aan die wedstrijden.”

Ritske van Wijk stopt na die promotie/degradatie-wedstrijden als VZC-coach. “Ik heb een paar jaar geleden een hartinfarct gehad. Dat heeft invloed op mijn lijf. Ik wil ook nog kunnen genieten van mijn gezin de komende jaren. Ik denk dat ik in de komende jaren wel weer iets ga doen, maar dan op een lager niveau. En met een assistent, die me kan vervangen als ik moet werken of als ik me wat minder voel.”

Zaterdag 15 april 
ManMeer!-Cup finales

ManMeer!- Cup 2 Heren
ZPB H&L Productions 2 – De Zijl 2  8-7
Periodestanden: 3-2, 3-3, 1-2, 1-0
Scheidsrechters: Van der Waay en De Goede
Doelpunten ZPB: Twan de Kadt 3, Yannick v/d Burg 2, Stephan de Ruijter, Steven Bloemberg en Rick Vermeulen.
Doelpunten De Zijl: David Spijker 2, Michael de Groot, Mark Visser, Stan van Ruiten, Tim van der Meer en Wouter Kuijt

ManMeer!-Cup Dames
Het Y 1 – Polar Bears 2  2-18
Periodestanden: 1-5, 0-5, 1-2, 0-6
Scheidsrechters: Van Slingerland en De Zwart
Doelpunten Het Y: Eva Meeuwesse en Merel de Jong
Doelpunten Polar Bears: Simone v/d Kraats 5, Celine Hendriks 3, Nina ten Broek 2, Marije Hekhuis 2, Cynthia Mulder 2, Demi Jonkers 2, Charlie Nieuwenburg en Lotte Slings.

ManMeer!-Cup 1 Heren 
VZC Veenendaal – OZ&PC 18-9
Periodestanden: 2-2, 5-3, 5-1, 6-3
Scheidsrechters: Pool en Jansen
Doelpunten VZC: Ruben Boorsma 4, Yaniek Schmidt 3, Gilian Rijnsaardt 3, Hidde Verschuur 2, Robert Schinkel 2, Tim Terlingen, Jeroen Westenbrink, Victor van Dijk en Remco Bouman.
Doelpunten OZ&PC: Maik Slot 3, Mike van Puffelen 2, Niek v/d Molen 2, Dennie Slot en Joey ten Doeschot.

Foto's: Beeldboot / Gertjan Kooij

Lees ook

De loting van de halve finales van de Man Meer! – cup hebben bij de mannen twee interesaante wedstrijden opgeleverd tuss…
Het programma van de KNZB-beker halve finales van de heren en Man Meer!-Cup kwartfinales is inmiddels bekend. Data en aa…
1,622