Verslag, reacties en beeld van de ManMeer!-Cup finales

ManMeer!-Cup
02 mei 2016
Verslag, reacties en beeld van de ManMeer!-Cup finales

ZPB H&L Productions 2 (mannen), UZSC 2 (dames) en het een week eerder naar de tweede klasse gedegradeerde BZ&PC werden zaterdag de winnaars van de ManMeer!-Cups van dit seizoen. Vooral de winst van BZ&PC was een verrassing: De Zaan was op voorhand de favoriet, maar een uitstekende focus van de ploeg uit Bodegraven gaf uiteindelijk de doorslag. Uitblinker was Ton van Jaarsveld (foto boven), die zijn laatste wedstrijd speelde en zijn lange carrière zo een prachtig slot gaf. Het publiek genoot tijdens die laatste wedstrijd met volle teugen. Er zat alles in: spanning, een thrillerachtig scenario, fraaie treffers, het missen van de meest opgelegde kansen, kortom alles wat een finale zo mooi kan maken.

Matige damesfinale
De spanning en thrillerachtige taferelen waren helaas niet te zien bij de vrouwenfinale. Het niveau was bedenkelijk. De eerste wedstrijdhelft was het aankijken nog wel waard, daarna was het niet best. UZSC2 was de veel betere ploeg en won dan ook meer dan terecht. In de derde omloop legde de Utrechtse ploeg de basis voor de uiteindelijk 10-7 overwinning. Zoals gezegd zag het daar in de eerste helft van de wedstrijd niet naar uit. ZPB 2 kon aardig aanklampen, al was het Utrechtse spel wel beter. De 4-3 tussenstand werd in derde periode uitgebouwd naar een comfortabele 8-4 voorsprong. Vooral Lieke Halink was een voortreffelijke kartrekker aan Utrechtse kant. Zij scoorde twee keer en had ook een groot aandeel in de andere doelpunten (al had haar tweede treffer in die periode veel weg van een ‘onder water bal’). De nuttige Miriam van Leijsen en Sjamana Wijsmuller (strafworpen) waren de andere doelpuntenmaaksters. ZPB kon daar slechts een benutte overtal van Daisy Schoenmaker tegenover stellen. Daar zat bij de Barendrechtse ploeg ook een groot manco deze middag. Het benutte slechts drie van de elf mogelijkheden; duidelijk te weinig om potten te kunnen breken. UZSC benutte 75% van de vier mogelijkheden. ZPB kon nog wel even terugkomen tot 8-5 (Daphne van Zijl), maar de kans om verder in het spoor van UZCS te komen werd door Saranne Dukel jammerlijk om zeep geholpen: zij miste een strafworp en daarmee de mogelijkheid om er weer een echte wedstrijd van te maken. Pluspunt aan Barendrechtse kant was dat de ploeg van Ingeborg Hofman onbedaarlijk bleef knokken voor een beter resultaat. Dat was echter niet genoeg. Ofschoon ZPB in de afsluitende periode met 2-3 afsloot, kon het UZSC geenszins verontrusten. Eindstand: 10-7.

UZSC-coach Peter Jansen was natuurlijk tevreden met de winst, maar een echte verklaring voor het af en toe povere spel had hij ook niet. Aan de voorbereiding kon het niet liggen. “We zijn twee weken voor de finale een weekje naar Barcelona geweest voor een trainingskamp met het eerste damesteam. We zijn vorige week zondag teruggekomen en hebben afgelopen week op de twee trainingen nog eventjes de puntjes op de i gezet. Ik denk toch dat de meiden te veel spanning voelden. We hebben een anderhalve competitie gespeeld. Thuis hebben we twee keer gewonnen (7-5 en 14-3) en uit hebben we met 18-14 verloren van ZPB. De sfeer, die bij Barendrecht heerst, voelde je hier in het bad ook. Ik denk dat de meiden geïmponeerd heeft. Een andere verklaring heb ik er niet voor.”

UZSC 2 – ZPB H&L Productions 2: 10-7
Scheidsrechters: Hans Bargerman en Ricardo Kombrink.
Periodestanden: 2-2, 2-1, 4-1 en 2-3.
Overtalsituaties: UZSC 2 3 uit 4 (=75%), ZPB 2 3 uit 11 (=27%)
Doelpunten UZSC 2: Lieke Halink 3, Demi Carpatorea 2, Sjamana Wijsmuller 2, Miriam van Leijsen, Inger Hanselaar en Emma van Rossum.
Doelpunten ZPB 2: Saranne Dukel 2, Saskia Vos 2, Karlijn Fokke, Daisy Schoenmaker en Daphné van Zijl.
 

Sjamana Wijsmuller scoorde twee keer
Sjamana Wijsmuller scoorde twee keer

UZSC-coach Peter Janssen haalt een nat pak
UZSC-coach Peter Janssen haalt een nat pak
 

gk1604300189

ZPB 2 (heren) heerst
Vanaf het allereerste begin was ZPB 2 de betere ten opzichte van De Zaan 2. De laatste ploeg was te veel afhankelijk van de gebroeders Oosterbaan en vooral van Wouter Veer. Maar alle drie werden goed bespeeld door de Barendrechters, die ook conditioneel de meerdere waren. ZPB 2 was een goed collectief zonder echte uitblinkers, al sprongen de beide keepers Dennis Dieben en Yoran Lodder samen met Rick Vermeulen en Jaap Zwetsloot (beiden scoorden drie keer) er wel iets bovenuit. ZPB 2 was effectiever voor het doel, vooral in de eerste periode. De 1-4 voorsprong was dan ook meer dan terecht. In de tweede omgang kwam De Zaan 2 nog wel wat terug, maar echt verontrusten deed het de ploeg van Martijn Baas niet. “Laat die gozer maar schieten, die kan er toch niets van.” Dat werd geroepen vanaf de tribune richting Jaap Zwetsloot. Met een machtig schot van ver verraste hij De Zaan-keeper. Zwetsloot kon het niet laten om toch even een vuistje aan de man met de megafoon te tonen. Later in de wedstrijd deed hij dat nog twee keer en was daarmee een belangrijke man voor ZPB. Heel even leek De Zaan 2 aan het begin van de derde periode terug te komen. Bas Veer scoorde 5-6. Maar binnen no-time had ZPB 2 de marge van drie doelpunten hersteld. Daarbij vooral geholpen door slordigheid van De Zaan 2 en de onmacht bij de overtalsituaties. Tempelaar bracht nog even een verschil van twee doelpunten op het bord, maar ook daar werd ZPB niet nerveus van. Ook nu was er snel weer een verschil van drie. Steven Bloemberg maakte vakkundig een overstalsituatie af: 6-9. In de laatste periode hoefde ZPB 2 niet meer zo nodig, zeker niet toen Jaap Zwetsloot 6-10 scoorde uit een overtalsituatie. Het speelde professioneel de wedstrijd uit. Alleen Wouter Veer scoorde nog een keertje tegen, maar dat doelpunt werd door ZPB lachend afgedaan. De buit was al lang binnen, de champagne werd al tevoorschijn gehaald.

ZPB 2-coach Martijn Baas was na afloop een tevreden man. “Natuurlijk merk je dat iedereen gespannen is. Een week ervoor troffen we ze nog in Zaandam in de competitie en verloren we met een doelpunt verschil. Thuis hadden we wel dik gewonnen. Maar bij zo’n finale is het toch heel anders. We hebben ons goed voorbereid. We zijn al extra vroeg weggegaan, zodat ze nog even de vermoeienissen van de reis met een wandeling weg konden lopen. Eigenlijk zijn we niet in gevaar geweest in de wedstijd of het zou het begin van de derde periode geweest moeten zijn toen ze terug kwamen tot één doelpuntje.”

De Zaan 2 – ZPB H&L Productions 2: 7-10
Scheidsrechters: Nico Beumer en Bert Jonkman.
Periodestanden: 1-4, 3-2, 2-3 en 1-1.
Overtalsituaties: De Zaan 2 1 uit 6 (=17%), ZPB2 6 uit 11 (=54%).
Doelpunten ZV De Zaan 2: Wouter Veer 4, Sjoerd Oosterbaan, Bas Veer en Wim Tempelaar.
Doelpunten ZPB 2: Rick Vermeulen 3, Jaap Zwetsloot 3, Jari Krijgsman 2, Michael de Kreek en Steven Bloemberg.

gk1604300065

Robin van Bommel giet de champagnefles leeg in Timon de Vries
Robin van Bommel giet de champagnefles leeg in Timon de Vries

gk1604300104


Fantastisch slotstuk
Het slotstuk van de dag, de finale van de ManMeer!-Cup 1, was een kraker van de eerste orde. De laatste paar jaren waren de finales al snel beslist, omdat één van de ploegen duidelijk de betere was. Dit keer waren ze volkomen aan elkaar gewaagd, hetgeen tot een prachtige finale leidde: kansen over en weer, thrillerachtige taferelen en hoogstandjes van individuele spelers. Kortom: een geweldige finale. Grote vraag was hoe BZ&PC de degradatie naar de tweede klasse verwerkt had. Nou, dat zat wel snor. Daar zorgde de man met de meeste ervaring aan BZ&PC-kant, ex-international Ton van Jaarsveld, wel voor. Hij ging voorop in de strijd en kon zijn enthousiasme overbrengen op de andere spelers. De geest van de halve finale, toen ze heel verrassend en ook favoriet voor deze ManMeer!-Cup De Ham versloegen, was weer volledig terug. Vergeten was de laatste dramatische competitiewedstrijd tegen Katwijk van een week eerder. De ploeg stond ‘gebrand’ aan de start. Complimenten voor het coachduo Göbel/Van Tongerloo dat de koppies van de speler in een week tijd volledig leeg gemaakt had. BZ&PC nam al vrij snel een 3-1 voorsprong (twee keer Van Jaarsveld en Rob Peek), maar De Zaan kwam goed terug. De Zaan die wat de stand op de ranglijst betreft eigenlijk de favoriet was voor cup-winst, kwam door Erno Snoek en Sjoerd Oosterbaan op gelijke hoogte en nam zelfs door de nuttige Yorben Vlegels een 3-4 voorsprong. Joey Schellingerhout maakte gelijk: 4-4. Veel lol had de ex-AZC-er niet van dit doelpunt, want al vrij snel daarna moest hij met een UMV definitief naar de kant. Het bleef spannend in de twee omgang. Wat opviel in deze periode, was de slordige verwerking van de overtalsituaties. BZ&PC faalde twee keer, De Zaan miste er vier(!) op een rij. De derde periode was evenals de voorgaande twee ongemeen spannend. Er vielen wel meer doelpunten, veel meer zelfs: acht, netjes verdeeld over beide teams. BZ&PC nam zelfs een voorsprong van drie doelpunten: 8-5(René Peek, een fraaie lob van Van Jaarsveld en een benutte overtal van Wesley Roos). Maar een gelopen koers was het geenszins. De Zaan knokte zich knap terug middels Douwe Bijlard, Erno Snoek en Jorik ter Molen: 9-9. Reuze spannend met af en toe prachtig spel. In de slotperiode nam BZ&PC wederom als eerste het initiatief en een voorsprong van twee doelpunten: Rick Sandifort en René Ponk. Snoek scoorde nog wel zijn vierde doelpunt, maar verder liet BZ&PC het niet komen. De Zaan kreeg op het laatst nog een enorm kans. Maar deze werd jammerlijk gemist. Op dat moment was BZ&PC al aan het feesten. Eindstand: 11-10.

De Zaan-coach Ton Pouw was een dag later al weer behoorlijk realistisch. “Zij speelden goed, vooral hun routiniers. Dat gaf uiteindelijk de doorslag. Onze routiniers konden het helaas niet brengen. Als je wat ouder wordt, relativeer je ook wat meer. Ik kan er wel mee omgaan, al blijft het jammer.” Pouw stond regelmatig te ageren tegen het arbitrale duo. “Enkele beslissingen vond ik nogal discutabel”, aldus de afscheidnemende coach. “Ik heb al wel een paar aanbiedingen. Ik ga eens rustig afwegen of daar voor mij genoeg uitdagingen in zitten.” BZ&PC-coach Jari Göbel werd de afgelopen week emotioneel behoorlijk op de proef gesteld. Vorige week was daar de degradatie naar de tweede klasse en na de ManMeer!-Cup finale werd de ploeg op een platte kar door Bodegraven gereden. Een grotere tegenstelling is bijna niet mogelijk. “We zijn de hele week bezig geweest om de knoppen in de hoofden van de jongens om te zetten. We zijn al een dag van te voren naar Heerenveen afgereisd. Op de dag van de wedstrijd hadden we ’s morgens eerst een rondleiding in het Abe Lenstra-stadion. Dat we zo gefocust waren, had ook te maken met de drie bussen met supporters die mee waren gekomen. Die laat je niet zakken.” Het duo Göbel/Van Tongerloo stopt er nu mee. “Op dit moment weet ik nog niet wat ik ga doen. Daar gaan we eens goed over nadenken. De samenwerking met Herman van Tongerloo is goed bevallen. We lieten elkaar alle ruimte en Herman heeft natuurlijk een schat aan ervaring. Daar heb ik veel van geleerd. Het was een mooie afsluiter op deze manier, maar als ik heel eerlijk ben was ik liever in de eerste klasse gebleven...”

BZ&PC - De Zaan: 11-10
Scheidsrechters: Wijnand IJzendoorn en Leon Trijnsburg.
Periodestanden: 4-4, 1-1, 4-4 en 2-1.
Overtalsituaties: BZ&PC 4 uit 10 (=40%), De Zaan 2 uit 9 (=18%).
Doelpunten BZ&PC: Ton van Jaarsveld 4, René Peek 2, Rob Peek, Joey Schellingerhout, Wesley Roos, Jorik ter Molen en Rick Sandifort.
Doelpunten ZV De Zaan: Erno Snoek 3, Sjoerd Oosterbaan 2, Yorben Vlegels 2, Douwe Bijlard 2, Mark Heinis en Kjeld Joustra.
 

Ton van Jaarsveld van BZ&PC juicht na de winst van de ManMeer!Cup
Ton van Jaarsveld van BZ&PC juicht na de winst van de ManMeer!-Cup

Supporters van BZ&PC vieren de overwinning
Supporters van BZ&PC vieren de overwinning

Coach Jary Göbel doet een bommetje
Coach Jary Göbel doet een bommetje
gk1604300209
Foto's: Beeldboot / Gertjan Kooij

Beeld:

Lees ook

08 april 2023
Polar Bears, Brandenburg en SVH hebben zaterdag de ManMeer!-Cup in de wacht gesleept. In een sfeervol Sportstad Heerenve…
2,277
20 maart 2023
Zaterdag werden de halve finales in de ManMeer!-Cup gespeeld. SWOL 1894 (2x), SVH, Brandenburg, PSV en Polar Bears kunne…
2,389