Eredivisie halverwege (Dames)

ManMeer!-Magazine, Eredivisie Dames
31 december 2021
Eredivisie halverwege (Dames)

Zo vlak voor de jaarwisseling blikken we - net als bij de Heren - ook terug op de eerste seizoenshelft van de Dames. En net als bij de heren is er één ding duidelijk: een absolute titelfavoriet is niet aan te wijzen.    

 

Bij de dames voert ZV De Zaan de ranglijst aan, maar de verschillen in de top zijn klein. De ploeg uit Zaandam verloor tot nu toe twee keer. En twee keer was Polar Bears de boosdoener. De Berinnen hebben sowieso een gunstig track record tegen de Zaanse dames dit seizoen, want ook in de Supercup was de ploeg uit Ede al de baas. De verschillen waren echter telkens bijzonder klein en tijdens het laatste onderlinge treffen op 27 november was ZV De Zaan de baas. Het zal de ploeg van Wouter Veer vooral mentaal een oppepper hebben gegeven.

 

Het is knap hoe Polar Bears zich wederom handhaaft in de top. De Edese club leverde eind vorig seizoen flink in. Trainer Evangelos Doudesis schoof door als nieuwe bondscoach en ook sterkhouders Nienke Vermeer (gestopt), Simone van de Kraats (CN Mataró) en Nina ten Broek (CN Terrassa) verlieten de club. Maar als Polar Bears iets heeft bewezen in het recente verleden is dat het als geen ander in staat is om te bouwen. En aan talent is er in Ede geen gebrek. Dat zorgde overigens wel voor een wat verwarrende start van de competitie, want door het late WJK van Jong Oranje in Israël moest coach Koen de Weerd veel van dat talent in de eerste wedstrijden missen. Dat lot trof overigens niet alleen Polar Bears. Ook ZV De Zaan, ZVL-1886 Center en UZSC stonden in de eerste paar wedstrijden speelsters af aan Jong Oranje. Het heeft tot nog toe heel wat 15-jarige debutanten opgeleverd in de Eredivsie.

 

UZSC toont zich tot nu toe de grote concurrent van ZV De Zaan. De Utrechtse dames verloren behalve van de ploeg uit Zaandam ook een keer van ZVL-1886 en Het Ravijn, maar wonnen veel van hun overige duels overtuigend. Nerida Drewes zorgt in aanvallend opzicht overduidelijk voor het meeste gevaar. ZVL-1886, Het Ravijn en GZC Donk zijn nog wat wisselvallig. Zij winnen onderling net zo makkelijk als dat zij van elkaar verliezen. De ploeg die van dit drietal het langst constant kan blijven, zal aan tot het eind aan kunnen haken bij ZV De Zaan, UZSC en Polar Bears.

 

Onderin heeft met name PSV het zwaar. Ondanks de aanwezigheid van de makkelijk scorende Annelot van Rooijen, lukt het de ploeg maar niet om te winnen. De grootste kans daarop maken de Eindhovense dames tegen De Ham, al staat de ploeg uit Krommenie in kwalitatief opzicht toch echt een stukje hoger aangeschreven. Vrezen voor degradatie hoeft PSV overigens niet. Na het afhaken van SWOL 1894 bestaat de Eredivisie Dames nog maar uit acht ploegen. De wens is er al jaren om dit weer uit te bouwen tot een volwaardig aantal van minimaal twaalf teams, maar het kost de KNZB al de grootste moeite om de acht ploegen in stand te houden.  

 

Voorspelling%20dames.JPG

 

Uit ManMeer! december 2021. Abonnee worden? Klik hier.

Beeld:
ZV De Zaan voert de ranglijst aan bij de dames (Orange Pictures)
LEES MEER OVER

Lees ook

28 december 2022
Dit weekend verschijnt de nieuwe ManMeer! Het waterpolomagazine besteedt weer aandacht aan het Nederlandse waterpolo in…
30 september 2022
Deze week verschijnt de nieuwe ManMeer! Het waterpolomagazine besteedt weer aandacht aan het Nederlandse waterpolo in d…