Nederland in ware thriller langs Europees kampioen Spanje: 14-13

Olympische Spelen
Simone van de Kraats worp op doel
Nederland in ware thriller langs Europees kampioen Spanje: 14-13

In het Tatsumi Waterpolo Centre heeft Nederland de tweede wedstrijd van het olympisch toernooi in een ware thriller met 14-13 gewonnen van Spanje. Daarmee spoelde de ploeg van bondscoach Arno Havenga de nare nasmaak weg van het 15-12 verlies in het openingsduel tegen Australië. Keepster Debby Willemz was lekker op dreef en keerde menige inzet van een Spaanse speelster. Simone van de Kraats en Maud Megens waren op schot met respectievelijk zes en vier treffers.

 

Mede door het stevige spel van de Spanjaarden kreeg Oranje regelmatig een overtalsituatie. Daar wisten de vrouwen goed raad mee. Maar liefst acht van de negen buitenkansjes troffen doel. Daar stond een rendement van vier uit zeven tegenover van Spanje.

 

De gedrevenheid waarmee Nederland speelde, gaf het team duidelijk vleugels. Na een snelle pass van midvoor Kitty-Lynn Joustra tekende topscorer Van de Kraats na 32 seconde voor de openingstreffer uit een overtal. Even later schoot Joustra op de lat en scoorde Spanje kort daarna de 1-1. Met een speelster meer maakte Megens 2-1.  Spanje toonde veerkracht en knalde de 2-3 vijf seconden voor tijd binnen met een schot van buiten de 6-meterlijn.

 

Ook in het tweede kwart gaven beide teams elkaar weinig toe. Joustra en Van de Kraats scoorden in overtal. De derde treffer op rij (5-3) voor Nederland kwam op naam van Megens die een tegenaanval succesvol af wist te ronden. Spanje toonde veerkracht en kwam alsnog langszij. Met nog ruim twee minuten te spelen in het derde kwart schoot Megens (8-6) een overtal raak. Nederland hield echter de marge van twee doelpunten niet in stand. Spanje schoot 19 seconden voor het rustsignaal uit een overstalsituatie de 8-7 achter goalie Willemz.

 

In de laatste periode trok Spanje alle registers open. Het schuwde het stevige spel niet en dat leek effect te hebben getuige de twee doelpunten op rij (8-9) na ruim een minuut. Het was het startsein voor Van de Kraats om nog even een tandje bij te zetten. Ze maakte drie treffers op rij, de laatste uit een strafworp, waardoor het 5.20 minuten voor tijd 11-9 stond. Met nog 3.30 minuut te spelen leek de rake backhand van Vivian Sevenich (12-10) voldoende voor de zege. Spanje kwam tot twee keer toe (12-12 en 13-13) langszij. Toen een Spaanse speelster 42 seconde een tijdstraf kreeg nam Havenga een time-out. Sabrina van der Sloot knalde met nog 24 seconde op de klok de winnende treffer binnen. Er volgde een spannende slotfase, waarin de compacte verdediging van Oranje effect sorteerde. Na het laatste fluitsignaal volgde de ontlading. In het water, maar zeker ook op de kant. Iedereen was zichtbaar opgelucht na deze cruciale overwinning. 

 

Havenga sprak van een ‘totaal andere wedstrijd dan twee dagen geleden’. ,,We hebben geleerd van de laatste twee periodes tegen Australië. We zijn goed als collectief blijven spelen. Doordat we gedisciplineerd hebben gespeeld en een hoop vechtlust hebben getoond en vooral veel overtuiging hadden in de acties die we hadden. Zowel aanvallend als verdedigend.’’ Voor de bondscoach is het plan om ieder duel net iets beter te spelen om op het eind te pieken. ,,In een pittige wedstrijd. Het kon alle kanten op. We blijven vechten en knokken voor een goed resultaat. Dat is de kracht van het team. We zijn twee wedstrijden op weg, dus het zegt nog niks.’’

Kijkend naar de andere poule, waar Hongarije van de Verenigde Staten won, ligt alles nog open voor de kruisfinale op 3 augustus. ,,Het is nu weer afwachten wat de resultaten over twee dagen zijn. Na Zuid-Afrika moeten we nog tegen Canada. Dat is ook een goede ploeg, dus we moeten maar afwachten wat daar allemaal weer uit komt.’’
 

Olympische Spelen Tokio, vrouwen, Poule A

 

Woensdag 28 juli

Nederland – Spanje: 14-13

Periodestanden: 2-3, 3-2, 3-2, 6-6

Doelpunten Nederland: Simone van de Kraats 6, Maud Megens 4, Sabrina van der Sloot, Kitty Lynn Joustra, Ilse Koolhaas en Vivian Sevenich.

 

Eerder gespeeld

Maandag 26 juli
Australië – Nederland: 15-12
Periodestanden: 3-3, 2-5, 5-2, 5-2
Doelpunten Nederland: Maud Megens 2, Sabrina van der Sloot 2, Ilse Koolhaas 2, Simone van de Kraats 2, Iris Wolves, Nomi Stomphorst, Kitty-Lynn Joustra en Maartje Keuning. 

Poule-indeling vrouwen

 

Poule A: Australië, Canada, Nederland, Zuid-Afrika, Spanje.

Poule B: China, Amerika, Hongarije, Rusland, Japan.

 

De nummers 1 t/m 4 van elke poule gaan door naar de kwartfinales en kruisen dan tegen elkaar volgens het principe: 1A-4B, 2A-3B enzovoort.

 

Resterende speelschema Oranjedames in Tokio

Vrijdag 30 juli, 7:00 uur: Zuid-Afrika – Nederland

Zondag 1 augustus, 8:30 uur: Nederland – Canada

Dinsdag 3 augustus: kwartfinales

Donderdag 5 augustus: halve finales

Zaterdag 7 augustus: finales

 

Beeld: OrangePictures.nl

Beeld:
OrangePictures.nl
1,134

Lees ook

Michiel Zwart is door World Aquatics aangesteld als waterpoloscheidsrechter op de Olympische Spelen in Parijs. Na het we…
1,025
Zaterdagochtend moest Nederland in de afsluitende olympische wedstrijd haar meerdere erkennen in Australië. In de wedstr…
1,382