Olympische Spelen: Nederland na goede start met 15-12 ten onder tegen Australië

Olympische Spelen
Maud Megens neemt strafworp

De waterpolovrouwen hebben hun eerste wedstrijd op het olympisch toernooi met 15-12 verloren van Australië. De ploeg van Arno Havenga kende een goede start en leidde net voor het eind van de tweede kwart met 8-4. Die voorsprong verdween in het derde kwart dat met 10-10 werd afgesloten. In de laatste periode namen de Australische vrouwen het heft definitief in handen en trokken ze de winst naar zich toe.

Oranje begon sterk. Iris Wolves opende de score na anderhalve minuut met een backhandschot vanaf de midvoorpositie. Na de gelijkmaker leverden twee goed uitgespeelde tegenaanvallen evenveel doelpunten op. Nomi Stomphorst en Maartje Keuning vonden het net achter de Australische goalie Gabriella Palm. Haar ploeg toonde veerkracht en kwam nog voor het eind van de eerste periode op gelijke hoogte.

Ook in de tweede periode schoot Oranje uit de startblokken. Australië had duidelijk moeite met het bewegelijke spel en moest een aantal keer aan de noodrem trekken. Het leverde tot twee keer toe een strafworp op die door Nomi Stomhorst (6-3) en Maud Megens (7-3) feilloos binnen werden schoten. Kitty-Lynn Joustra zette Nederland ruim een minuut voor het wisselen van speelhelft uit een overtal op 8-4. Zeven tellen voor het rustsignaal deed Australië met een afstandsschot nog iets terug (8-5).

Het lukte Nederland niet om de goede lijn die het in de tweede periode had ingezet door te trekken in het derde kwart. Australië voerde de druk op en dat vertaalde zich in tegentreffers. Nederland was de grip kwijt. Ilse Koolhaas (9-8) tekende uit een overtalsituatie na ruim vijf minuten voor de eerste treffer. Maud Megens benutte even later eveneens een man meer (10-9), maar een halve minuut voor het rustsignaal kwam Australië voor de derde keer op gelijke hoogte (10-10).

Van de dominantie die Nederland in het begin in het water legde, was in het laatste kwart niets meer over. Ilse Koolhaas zette haar team nog wel op voorsprong uit een overtal, maar daarna ontbrak het aan overtuiging. Australië scoorde vier keer op rij en leidde anderhalve minuut voor tijd met 14-11. In de resterende speeltijd vond voor Oranje alleen Simone van de Kraats (14-12), met een speelster meer in het water, het net.

Bondscoach Arno Havenga was helder in zijn analyse: ,,We hebben twee parten goed en overtuigend gespeeld. En twee parten het tegenovergestelde. We misten wat overtuiging in de passes en schoten in de tweede fase van de wedstrijd. We kregen te makkelijk doelpunten tegen en hebben de wedstrijd uit handen gegeven. Dat is de conclusie.’’ Havenga erkende dat het een ‘vervelende start’ was van het toernooi en op een beter resultaat had gehoopt. ,,We realiseren ons dat we tegen een ploeg spelen die tot de top van de wereld behoort. Die keihard voor de medailles strijdt. Op 3 augustus kruisen we met de andere poule. Dat is een cruciale wedstrijd om bij te blijven als het om de medailles gaat. Voor nu moeten we dit afsluiten en gaan we ons voorbereiden op de wedstrijd tegen Spanje komende woensdag.’’

Olympische Spelen, vrouwen, Poule A

Maandag 26 juli

Australië – Nederland: 15-12

Periodestanden: 3-3, 2-5, 5-2, 5-2

Doelpunten Nederland: Maud Megens (2), Sabrina van der Sloot (2), Ilse Koolhaas (2), Simone van de Kraats (2), Iris Wolves, Nomi Stomphorst, Kitty-Lynn Joustra, Maartje Keuning ieder een keer.

Poule-indeling vrouwen

Poule A: Australië, Canada, Nederland, Zuid-Afrika, Spanje.

Poule B: China, Amerika, Hongarije, Rusland, Japan.

De nummers 1 t/m 4 van elke poule gaan door naar de kwartfinales en kruisen dan tegen elkaar volgens het principe: 1A-4B, 2A-3B enzovoort.

OrangePictures.nl

Michiel Zwart is door World Aquatics aangesteld als waterpoloscheidsrechter op de Olympische Spelen in Parijs. Na het we…
1,010
Zaterdagochtend moest Nederland in de afsluitende olympische wedstrijd haar meerdere erkennen in Australië. In de wedstr…