Waterpolodames adopteren jonge zwemmertjes

Olympische Spelen
Vasco en waterpolodames
Waterpolodames adopteren jonge zwemmertjes

De Nederlandse waterpolodames vragen in de aanloop naar de Olympische Spelen deze zomer in samenwerking met de KNZB en hoofdsponsor Vasco Consult aandacht voor zwemveiligheid. De speelsters van de selectie gaan terug naar het zwembad waar zij zelf ooit hebben leren zwemmen en adopteren figuurlijk gesproken een kind waarvan de ouders niet de financiële middelen hebben om zwemles te bekostigen. Het kind krijgt nieuwe zwemkleding en de zwemlessen worden betaald.

 

Jaarlijks gebeuren er veel zwemongelukken, helaas ook gemiddeld 87 per jaar met een dodelijke afloop. Hoewel de laatste jaren het aantal kinderen dat overlijdt door accidentele verdrinking omlaag is gegaan, zijn het er nog altijd gemiddeld zo’n 10-15 per jaar.

Zwemongelukken zijn deels te verklaren door onvoldoende zwemvaardigheid. 3% van de Nederlandse kinderen volgt in het geheel geen zwemles. Slechts een derde van alle kinderen heeft een C-diploma. Zwemvaardig is een kind pas na het behalen van een C-diploma.

 

Bij kinderen die geen zwemles volgen, is in veel gevallen sprake van een gebrek aan financiële middelen bij de ouders. De belangrijkste voorspellende factor voor het behalen van een vervolgdiploma is inkomen. Kinderen uit een gezin met een laag inkomen halen minder vaak het B- of het C-diploma dan kinderen uit gezinnen met een hoger inkomen.

 

De KNZB en Vasco Consult willen gezamenlijk de zwemveiligheid in het algemeen en de zwemvaardigheid in het bijzonder onder de aandacht brengen. Ouders met een krappe beurs moeten eenvoudiger financiële ondersteuning kunnen aanvragen voor de zwemlessen van hun kind. Een gebrek aan financiële middelen mag in Nederland geen reden zijn om niet te leren zwemmen.

 

Vasco Consult is sinds 2019 hoofdsponsor van de Nederlandse waterpolodames. Het consultancybureau heeft zich tot en met de Olympische Spelen van 2024 in Parijs verbonden aan het waterpoloteam.

Ruben Uppelschoten, directeur van Vasco Consult: “We genieten van de successen van de waterpolodames. Maar we realiseren ons dat zwemmen behalve attractief en leuk, ook gevaarlijk kan zijn. We dragen de komende jaren graag bij aan het vergroten van de zwemveiligheid. Niet alleen door financiële ondersteuning, maar bijvoorbeeld ook door het proces voor ouders om subsidie aan te vragen simpeler te maken. Daarnaast gaan we samen met de KNZB de discussie aan met de politiek om leren zwemmen en zwemveiligheid in het algemeen voor alle kinderen in Nederland bereikbaar te maken.”

 

Aschwin Lankwarden, directeur KNZB: “ We werken graag samen met maatschappelijk betrokken partners zoals Vasco Consult. Partners die niet alleen zorgen voor de beste faciliteiten voor onze sporters, maar zich daarnaast ook optimaal inspannen om samen met de KNZB en de gehele zwembranche de zwemveiligheid in Nederland significant te verbeteren.”

Lees ook

Michiel Zwart is door World Aquatics aangesteld als waterpoloscheidsrechter op de Olympische Spelen in Parijs. Na het we…
1,008
Zaterdagochtend moest Nederland in de afsluitende olympische wedstrijd haar meerdere erkennen in Australië. In de wedstr…
1,376