Ingezonden brief Het Zinkstuk

Opinie
Ingezonden brief Het Zinkstuk

Waterpolo.nl staat open voor ingezonden brieven en opinies van lezers. Plaatsing betekent niet dat wij deze mening(en) delen. De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden brieven zonder opgaaf van redenen te weigeren danwel te redigeren of in te korten. Anonieme bijdragen worden niet gepubliceerd.

Onderstaande ingezonden brief van Het Zinkstuk (foto boven) stond al eerder in de ManMeer!

Namens de redactie van Waterpolo.nl,
Eric Spithoven, hoofdredacteur

------------------

Het Zinkstuk de dupe van de reglementen?

Beste lezers,

Ik schrijf deze brief namens het voormalig Zinkstuk Heren 1 team. Het Zinkstuk is de studenten waterpolo vereniging uit Utrecht. Een studentenvereniging heeft in verband met subsidieregelingen voorwaarden voor een lidmaatschap. Als team met veel afgestudeerden voldoen wij daar niet meer aan. Daarom maken wij dit jaar noodgedwongen de overstap naar UZSC.

De afgelopen vijf jaar zijn wij, met uitzondering van één jaar, iedere keer gepromoveerd. Dit betekent een klim van de vijfde klasse district naar wat komend jaar de eerste klasse district zou moeten worden. Echter, volgens de reglementen van de KNZB en de Regio Midwest hoort een nieuw team in te stromen op het laagste niveau. Al in januari zijn wij naar de competitieleider van Regio Midwest toegestapt met de vraag of er een mogelijkheid was een uitzondering te maken en het niveau van dit team, dat in zijn nagenoeg exacte samenstelling verder zal spelen, te behouden. Hoe uitgebreid we in het halve jaar dat daarop volgde de situatie ook beschreven, hoe duidelijk we ook lieten zien dat het behaalde niveau terecht en representatief is, het antwoord was altijd hetzelfde: "Nee, want volgens het reglement kan dit niet."

Goed, de Regio heeft liever dat het reglement blind wordt aangehouden en een team hierdoor vier niveaus lager wordt ingedeeld. Wat zijn de alternatieven? Binnen UZSC teams gaan verschuiven zodat we dichter bij ons niveau zouden komen? Dit zou als resultaat hebben dat er in plaats van één team vier niveaus opschuift drie teams twee niveaus opschuiven met als gevolg niet één, maar drie vervalste competities. Een andere vereniging? Op dit punt zaten wij al ver voorbij de inschrijfdatum en was dit dus ook geen optie meer. Bovendien ontstaan er bij andere verenigingen voor veel jongens logistieke problemen.

Na veel navraag binnen UZSC en bij de KNZB bleek er nog een laatste mogelijkheid te zijn; de Regio Midwest een administratief geschil aanhangig maken via de tuchtcommissie. Dat brengt ons bij woensdag 12 augustus, waar we aan de tuchtcommissie het probleem voor hebben mogen leggen. De competitieleider was hier uiteraard zelf ook aanwezig om haar kant van het verhaal te laten horen. De tuchtcommissie leek veel begrip de hebben voor het sportieve argument van de situatie dat het niet de bedoeling is dat competities op deze manier scheef komen te lopen en dat er binnen het reglement voor ons geen mogelijkheid was geweest om dit op te lossen. I.v.m. de eerder genoemde voorwaarden m.b.t. lidmaatschap van een studentenvereniging, is een startgemeenschap (iets wat bij een situatie zonder studentenvereniging wel een oplossing had geboden) bijvoorbeeld ook geen optie.

Helaas is dit laatste ook wat juist tegen onze zaak werkt; het reglement voorziet niet in deze situatie. Dat maakt correct handelen lastig. De Regio is bang dat hiermee precedent geschapen kan worden voor andere vergelijkbare zaken. Maar is dat dan zo slecht? Is het echt zo verkeerd dat een studentenvereniging bij uitzondering een volledig team met niveaubehoud over kan schrijven? De Regio vindt duidelijk van wel. Ten tijde van dit schrijven waren wij nog in afwachting van de beslissing van de tuchtcommissie.

Wat vinden jullie hiervan? Is het reglement er nou eenmaal om gehandhaafd te worden en heb je pech als je situatie daarbuiten valt? Of is het juist verkeerd om deze mate van competitievervalsing toe te staan? Voor ons is één ding overduidelijk: als er niets gedaan wordt aan de situatie gaat het voormalig Zinkstuk 1 (vanaf nu te noemen UZSC 6) een drietal demotiverende jaren tegemoet!

Hartelijke groet,
Namens het nieuwe UZSC 6
Joeri Kreikamp

Lees ook

Het internationale waterpoloplatform Total Waterpolo sloot de afgelopen jaren steevast af met de uitreiking van de ‘Tota…
2,599
Voor creatieve sporters (coaches?) kom je, als waterpolo-liefhebber, maar al te graag naar zo'n benauwd zwembad. Zij zij…