Nederland onderuit in EK-finale

Oranje Dames, EK
Nederland onderuit in EK-finale

Weer is het de Nederlandse waterpolodames niet gelukt om een finale winnend af te sluiten. Na eerdere verloren finales tegen Spanje (2014), Verenigde Staten (2015) was nu Hongarije te sterk. In die eerdere finales was Nederland nog de underdog, in Belgrado had het team de favorietenrol, mede doordat Hongarije eerder in de poulefase al was verslagen. Maar daar koop je in  een eindstrijd nog geen brood voor. De Hongaren waren feller, slimmer en 7-9 was een terechte uitslag.

Ontreddering bij Arno Havenga
Ontreddering bij Arno Havenga

"Dit is onverwachts, we misten de overtuiging, de daadkracht in onze schoten", kon bondscoach Arno Havenga de vinger enkele minuten na afloop op de zere plek leggen. Na het eindsignaal stond de coach minutenlang gebogen over de 30-seconden klok, verbijsterd na het verlies. "We komen terecht in het fysieke spel van de Hongaren en daar zijn we gewoon niet slim mee omgegaan. Dat was ook ontzettend lastig want ze lagen er continu bovenop". "Met die speelwijze heeft de Nederlandse ploeg moeite, op die manier ging bijvoorbeeld ook de WK-finale tegen de Verenigde Staten verloren. Met de tweede plaats loopt Nederland ook een direct ticket naar de Olympische Spelen in Rio mis, die het nu eind maart in Gouda moet gaan verdienen. Een bittere pil voor de ploeg. "We gaan daar uiteraard alles uit de kast halen maar het was wel fijner geweest als we dat ticket nu al hadden."

Vivian Sevenich onderstreepte haar coach. "We wisten dat we goed in het toernooi zaten. Iedereen voelde zich goed. We voelden dat dit het moment was dat we Europees kampioen konden worden, en we dat ticket naar Rio konden pakken. Als je die kans krijgt moet je hem pakken en niet weggeven zoals we nu hebben gedaan." Sevenich was wel strijdbaar en dat valt haar te prijzen. Ze richtte haar blik direct vooruit naar de toekomst. "We gaan nu met zijn allen bij elkaar zitten en we gaan gewoon weer door. De volgende kans is Gouda, dan hopen we dat we met het thuispubliek dat ticket wel kunnen gaan halen."

22-01-2016: waterpolo: Nederland v Hongarije: Belgrado Women final waterpolomatch between team The Netherlands vs Hungary during the 32nd LEN European Championships in Belgrade Foto: Gertjan Kooij
Foto's: Beeldboot / Gertjan Kooij. Bekijk hier het fotoverslag van Beeldboot/Gertjan Kooij

Nederland - Hongarije 7-9
Periodestanden: 3-3, 2-1, 2-3, 0-2
Doelpunten Nederland: Dagmar Genee 3, Yasemin Smit 2, Sabrina van der Sloot, Maud Megens

Eerdere resultaten Oranjedames

Zondag 10 januari
Nederland – Hongarije: 14-10
Periodestanden: 4-1, 4-2, 4-3, 2-4
Doelpunten Nederland: Yasemin Smit 6, Vivian Sevenich 3, Maud Megens 2, Sabrina van der Sloot 2 en Nomi Stomphorst.

Dinsdag 12 januari
Turkije – Nederland: 0-25
Periodestanden: 0-8, 0-6, 0-7, 0-4.
Doelpunten Nederland: Vivian Sevenich 6, Maud Megens 4, Dagmar Genee 3, Sabrina van der Sloot 2, Nomi Stomphorst 2, Marloes Nijhuis 2, Lieke Klaassen 2, Leonie van der Molen, Isabella van Toorn, Amarens Genee en Yasemin Smit.

Donderdag 14 januari
Nederland – Portugal: 28-2
Periodestanden: 6-0, 7-2, 9-0, 6-0
Doelpunten Nederland: Lieke Klaassen 5, Nomi Stomphorst 4, Vivian Sevenich 4, Isabella van Toorn 3, Leonie van der Molen 3, Amarens Genee 3, Sabrina van der Sloot 2, Yasemin Smit 2, Dagmar Genee, Maud Megens.

Zaterdag 16 januari
Rusland - Nederland: 7-14
Periodestanden: 2-5, 2-3, 1-3, 2-3.
Doelpunten Nederland: Lieke Klaassen 5, Yasemin Smit 3, Vivian Sevenich 2, Dagmar Genee, Sabrina van der Sloot, Amarens Genee, Maud Megens.

Maandag 18 januari
Nederland - Griekenland 11-10
Periodestanden: 1-3, 3-3, 3-4, 4-0.
Doelpuntenmakers Nederland: Sabrina van der Sloot 3, Maud Megens 2, Lieke Klaassen 2, Amarens Genee, Nomi Stomphorst, Vivian Sevenich, Yasemin Smit.

Woensdag 20 januari
Nederland - Duitsland 19-2
Periodestanden: 8-0, 3-1, 5-0, 3-1.
Doelpuntenmakers Nederland: Nomi Stomphorst 5, Yasemin Smit 3, Dagmar Genee 2, Lieke Klaassen 2, Sabrina van der Sloot 2, Amarens Genee 2, Marloes Nijhuis, Vivian Sevenich, Isabella van Toorn.

Donderdag 21 januari
Nederland - Spanje 15-14 (na strafworpen).
Periodestanden: 4-3, 2-3, 2-1, 1-2 (Strafworpen 6-5).
Doelpuntenmakers: Yasemin Smit 2, Sabrina van der Sloot 2, Nomi Stomphorst, Marloes Nijhuis, Vivian Sevenich, Maud Megens, Lieke Klaassen.

Vervolg dames

De winnaar van het EK plaatst zich direct voor de Olympische Spelen van Rio, de andere landen gaan van 21-28 maart 2016 in Gouda strijden om de laatste vier tickets voor de Spelen.

LEES MEER OVER

Lees ook

De Nederlandse waterpolovrouwen zijn op het wereldkampioenschap in de Aspire Dome in Doha afgesloten met een vijfde plaa…
1,178
Mede dankzij een sterke eerste periode hebben de Nederlandse waterpolovrouwen in de strijd om de vijfde plaats op het we…
3,030