Nederland verslaat Griekenland en is poulewinnaar

Oranje Dames, EK
Nederland verslaat Griekenland en is poulewinnaar

De Oranjedames hebben de kraker om de poulewinst tegen Griekenland winnend afgesloten. Door de 7-8 winst wacht nu Duitsland in de kwartfinale. Een aanzienlijk makkelijkere tegenstander dan wanneer de ploeg van Arno Havenga een plekje lager was geëindigd en hoogstwaarschijnlijk Rusland had getroffen.

Griekenland is net zo’n grote medaillekandidaat als Oranje. Hoewel de balans op Europese eindrondes nog ruim in Nederlands voordeel is (9-2), verloren de Oranjedames wel de laatste onderlinge ontmoeting. In de halve finale van de LEN Europacup in maart won latere toernooiwinnaar Griekenland met 8-6. Ook had de Griekse ploeg dit EK Italië verslagen, waartegen Nederland gelijkspeelde.

Dit keer waren de rollen omgedraaid. Voorafgaand konden beide ploegen teren op indrukwekkende verdedigende cijfers. Met de Nederlandse ploeg als minst gepasseerde defensie (13) en Griekenland als goede tweede (15). Dat was in het eerste gedeelte van de wedstrijd ook duidelijk terug te zien. Maud Megens en Dagmar Genee troffen doel namens Oranje, ondanks dat het lastig een vuist kon maken tegen de stugge Griekse verdediging. Nederland legde daar zelf een succesvolle, beweeglijke zone tegenover. Zodoende hadden beide landen slechts twee keer gescoord halverwege de wedstrijd.

Ilse Koolhaas scoorde in anderhalve minuut drie keer.
Ilse Koolhaas scoorde in anderhalve minuut drie keer.

Daarna stond Ilse Koolhaas op. Bij een 5-4 achterstand in de vierde periode scoorde ze een zuivere hattrick en draaide de wedstrijd in Nederlands voordeel. Koolhaas – afgelopen twee jaar actief in de Griekse competitie – deed dat in drie overtalsituaties op rij. Tekenend was dat ze vanaf drie verschillende posities scoorde. Vanaf de vleugel, de top en de paalpositie werd het 6-7.

Anderhalve minuut voor het einde bracht Vivian Sevenich de stand op 6-8 uit wederom een overtalsituatie. In de slotfase was het nog even billenknijpen toen Griekenland 7-8 maakte en een Grieks schot op de lat eindigde, maar de overwinning werd over de streep getrokken. Met de kwartfinale tegen Duitsland in het verschiet, staat Nederland al met één been in de halve finale.

“Al met al een nette overwinning", keek Koolhaas terug. "Beide ploegen hadden een sterke verdediging. Halverwege stond het pas 2-2. Door meer te bewegen lukte het ons in de tweede helft om hier beter doorheen te komen. Daardoor konden we de winst over de streep trekken.” Opgelucht keek Koolhaas terug op haar eigen bijdrage aan de overwinning. “Eigenlijk had ik een rotstart. Ik begon als midachter en had in de tweede periode al twee p-tjes. Daardoor zat ik daarna best veel op de kant. Gelukkig ging het aan het eind wel even lekker met drie goals op rij.”

Koolhaas kent de Griekse ploeg door en door. Zij speelde twee jaar voor Vouliagmeni en de helft van het team was in die jaren haar ploeggenoot. “Dat is natuurlijk een voordeel, al kennen ze mij natuurlijk ook. Toch heb ik er vandaag meer voordeel uitgehaald dan zij, haha. Nu krijgen wij het een stuk makkelijker in de kwartfinale, dus ik snap wel waarom hun gezicht op onweer stond.”

Ondanks dat Nederland nu tegen het relatief mindere Duitsland moet, kijkt Koolhaas nog niet veel verder dan de volgende wedstrijd. “Natuurlijk zijn wij het aan onze stand verplicht dat we winnen, maar we moeten de wedstrijd nog wel spelen. Het is ook nog maar de vraag wie we daarna eventueel tegenkomen, dus na Duitsland kijken we wel verder.”  

Waterpolo.nl sprak na afllop met de geboren Griekse assistent-coach van de Nederlandse dames, Evangelos Doudesis.

Zaterdag 21 juli
Griekenland - Nederland 7-8
Periodestanden: 1-1, 1-1, 3-2, 2-4.
Doelpuntenmakers Nederland: Ilse Koolhaas 3, Dagmar Genee 2, Vivian Sevenich 2, Maud Megens.

Eerdere uitslagen

Zaterdag 14 juli
Nederland - Kroatië 21-1
Periodestanden: 6-0, 5-0, 3-1, 7-0
Doelpuntenmakers Nederland: Sabrina van der Sloot 5, Vivian Sevenich 4, Maud Megens 3, Bente Rogge 2, Ilse Koolhaas 2, Brigitte Sleeking 2, Iris Wolves 2, eigen doelpunt Kroatië.

Zondag 15 juli
Israël - Nederland 2-20
Periodestanden: 0-8, 0-7, 0-3, 2-2.
Doelpuntenmakers Nederland: Dagmar Genee 3, Ilse Koolhaas 3, Maud Megens 3, Vivian Sevenich 3, Sabrina van der Sloot 2, Rozanne Voorvelt 2, Bente Rogge 2, Nomi Stomphorst, Iris Wolves.

Dinsdag 17 juli
Nederland - Italië 6-6
Periodestanden: 1-2, 1-2, 2-0, 2-2
Doelpuntenmakers Nederland: Sabrina van der Sloot 2, Nomi Stomphorst, Vivian Sevenich, Dagmar Genee, Maud Megens.

Woensdag 19 juli
Nederland – Frankrijk: 20-4
Periodestanden: 6-0, 6-2, 3-1, 5-1
Doelpuntenmakers Nederland: Sabrina van der Sloot 4, Maud Megens 3, Nomi Stomphorst 3, Bente Rogge 3, Dagmar Genee 2, Vivian Sevenich 2, Ilse Koolhaas, Brigitte Sleeking, Rozanne Voorvelt.

Resterend programma

Kwartfinale
Maandag 23 juli

20.30 uur Nederland - Duitsland

Woensdag 25 juli halve finale
Vrijdag 27 juli finale

Foto's: Beeldboot/Gertjan Kooij. Voor het gehele album klik hier.

De wedstrijd valt via twitter.com/waterpoloNL terug te lezen.

Waterpolo.nl doet uitgebreid verslag van het EK op deze website en via social media. Ook zijn alle Nederlandse wedstrijden via een livestream te volgen op www.nos.nl. Met Nederlands commentaar van NOS-verslaggever Erik van Dijk en vaste sidekicks Roeland Spijker bij de heren en Iefke van Belkum bij de dames. Ben je in het buitenland en kun je de NOS-site door een ‘geoblock’ niet bereiken, dan biedt de website www.len.eu uitkomst. Hier zijn ALLE EK-duels via een stream te bekijken.

 

Lees ook:

LEES MEER OVER

Lees ook

De Nederlandse waterpolovrouwen spelen bij de Olympische Spelen in Parijs in de poulefase tegen Hongarije, Australië, Ca…
1,831
De Nederlandse waterpolovrouwen zijn op het wereldkampioenschap in de Aspire Dome in Doha afgesloten met een vijfde plaa…
1,270