Nederlandse dames voor derde keer op rij in EK-finale

Oranje Dames, EK
Nederlandse dames voor derde keer op rij in EK-finale

Na Boedapest (2014) en Belgrado (2016) zijn de Nederlandse dames er voor de derde keer in successie in geslaagd de finale van het Europees Kampioenschap te bereiken. In de halve finale werd Hongarije met 8-7 opzij gezet. Het is de zevende EK-finale voor Nederland in de historie. De tegenstander in de finale komt uit het duel Spanje - Griekenland later vandaag.

De Hongaarse dames bleken de laatste decennia een ware plaaggeest voor Nederland. Van de laatste tien EK-duels won Nederland er twee, tegenover zeven nederlagen waaronder de EK-finale in Belgrado. Daarmee rekende de ploeg van Arno Havenga voorlopig af, maar ze weten als geen ander dat alleen de gouden medaille telt.

“Poeh hoe mooi is dit. Effe bijkomen hoor!”, verzuchte de onder de krassen zittende Nomi Stomphorst direct na afloop. “Je weet dat je het heel moeilijk krijgt, maar ook dat als we ons eigen spel spelen, wij beter zijn. We pakten een mooie voorsprong en door te blijven knokken hebben we de overwinning binnen gesleept.” Knokken deed Stomphorst zeker. Ze moest heel wat klappen incasseren. “Ach, dat hoort erbij”, zegt zij nuchter. “Natuurlijk gaan zij aan het eind pakken en trekken. Het is knap dat wij juist rustig bleven.”

Nomi Stomphorst (rechts) en Sabrina van der Sloot vieren het halen van de finale
Nomi Stomphorst (rechts) en Sabrina van der Sloot vieren het halen van de finale

Stomphorst beleefde een rotjaar vol blessureleed. Een hernia hield haar bijna het hele seizoen aan de kant. Na een loodzware revalidatie speelt ze in Barcelona vinniger dan ooit. “Mijn enige doel was het halen van dit EK. En nu spelen we gewoon de finale, hoe vet is dat! Ik had hier eerder dit seizoen niet van durven dromen. En nu doorgaan. Het wordt weleens tijd dat we een finale winnend afsluiten.”    

Uitblinker aan Nederlandse zijde was – zoals eigenlijk het hele toernooi al – keepster Laura Aarts. Ook vandaag hield ze menig schoot uit het doel. “Ik denk dat ik mijn stabielste toernooi ooit speel, ik ben volwassener geworden en heb veel meer ervaring. Ik merk dat ik mezelf goed in de focus kan houden.” Voordeel in de wedstrijd was dat ze veel speelsters kent uit de Hongaarse competitie. Ze haalt direct een voorbeeld aan. Bij een 8-7 voorsprong 25 seconden voor het einde, vraagt Hongarije een time-out aan voor een laatste ultieme kans. "Het belangrijkste moment in de wedstrijd. Greta Gurisatti krijgt de bal. Het enige wat ik dacht: ze doet een backhand. Want ik ken haar en dat doet ze. Ze schiet nog echt nog wel een hele mooie bal, maar ik haal hem gewoon.”

Laura Aarts en Kitty Lynn Joustra in een innige omhelzing.
Laura Aarts en Kitty Lynn Joustra in een innige omhelzing.

Gevraagd naar de sterkte punten van de ploeg noemt ze het collectief. “Iedereen blijft elkaar stimuleren en er vol voor gaan. Er zijn momenten dat het slechter gaat, maar juist dan zijn we het sterkste team.” Voor de Nederlandse dames geldt ook dat bij elke nieuwe finale het ‘finalesyndroom’ weer opduikt. Aarts wuift dat resoluut weg. “Daar ben ik helemaal niet mee bezig. Elk toernooi is een nieuwe uitdaging. Ons doel was een medaille, dat hebben we nu bereikt. Dus de finale wordt weer een nieuwe doelstelling. Want of het nou Spanje of Griekenland wordt, we gaan voor goud.”

Reactie bondscoach Arno Havenga:

Reactie Maud Megens:

Woensdag 25 juli
Nederland – Hongarije: 8-7
Periodestanden: 2-1, 3-3, 2-1, 1-2
Doelpuntenmakers Nederland: Sabrina van der Sloot 2, Maud Megens 2, Ilse Koolhaas, Nomi Stomphorst, Vivian Sevenich, Bente Rogge.

Eerdere uitslagen

Zaterdag 14 juli
Nederland - Kroatië 21-1
Periodestanden: 6-0, 5-0, 3-1, 7-0
Doelpuntenmakers Nederland: Sabrina van der Sloot 5, Vivian Sevenich 4, Maud Megens 3, Bente Rogge 2, Ilse Koolhaas 2, Brigitte Sleeking 2, Iris Wolves 2, eigen doelpunt Kroatië.

Zondag 15 juli
Israël - Nederland 2-20
Periodestanden: 0-8, 0-7, 0-3, 2-2.
Doelpuntenmakers Nederland: Dagmar Genee 3, Ilse Koolhaas 3, Maud Megens 3, Vivian Sevenich 3, Sabrina van der Sloot 2, Rozanne Voorvelt 2, Bente Rogge 2, Nomi Stomphorst, Iris Wolves.

Dinsdag 17 juli
Nederland - Italië 6-6
Periodestanden: 1-2, 1-2, 2-0, 2-2
Doelpuntenmakers Nederland: Sabrina van der Sloot 2, Nomi Stomphorst, Vivian Sevenich, Dagmar Genee, Maud Megens.

Woensdag 19 juli
Nederland – Frankrijk: 20-4
Periodestanden: 6-0, 6-2, 3-1, 5-1
Doelpuntenmakers Nederland: Sabrina van der Sloot 4, Maud Megens 3, Nomi Stomphorst 3, Bente Rogge 3, Dagmar Genee 2, Vivian Sevenich 2, Ilse Koolhaas, Brigitte Sleeking, Rozanne Voorvelt.

Zaterdag 21 juli
Griekenland - Nederland 7-8
Periodestanden: 1-1, 1-1, 3-2, 2-4.
Doelpuntenmakers Nederland: Ilse Koolhaas 3, Dagmar Genee 2, Vivian Sevenich 2, Maud Megens.

Maandag 23 juli
Nederland – Duitsland 22-2
Periodestanden: 6-0, 8-0, 3-1, 5-1
Doelpuntenmakers Nederland: Maud Megens 6, Rozanne Voorvelt 4, Sabrina van der Sloot 3, Bente Rogge 3, Nomi Stomphorst 2, Brigitte Sleeking, Dagmar Genee, Kitty-Lynn Joustra, Ilse Koolhaas.

Resterend programma
Finale
Vrijdag 27 juli

22.15 uur Nederland - Spanje/Griekenland

Foto's: Beeldboot/Gertjan Kooij. Voor het gehele album klik hier.

De wedstrijd valt via twitter.com/waterpoloNL terug te lezen.

Waterpolo.nl doet uitgebreid verslag van het EK op deze website en via social media. Ook zijn alle Nederlandse wedstrijden via een livestream te volgen op www.nos.nl. Met Nederlands commentaar van NOS-verslaggever Erik van Dijk en vaste sidekicks Roeland Spijker bij de heren en Iefke van Belkum bij de dames. Ben je in het buitenland en kun je de NOS-site door een ‘geoblock’ niet bereiken, dan biedt de website www.len.eu uitkomst. Hier zijn ALLE EK-duels via een stream te bekijken.

 

Lees ook:

LEES MEER OVER

Lees ook

In de laatste poule wedstrijd van de Waterpolo Cup Rotterdam hebben de Nederlandse waterpolodames met 11-10 gewonnen van…
1,005
Nederland heeft op de tweede dag van de Waterpolo Cup Rotterdam overtuigend gewonnen van Frankrijk. De Nederlandse water…
1,359