Oranje in halve finale tegen Rusland

Oranje Dames, EK
Oranje in halve finale tegen Rusland

Oranje heeft met speels gemak de halve finales van het EK in Budapest bereikt. De Nederlandse waterpolovrouwen hadden zoals verwacht geen enkele moeite met Slowakije in de kwartfinale. Na een periode (0-6) was het duel al beslist en de rest van de wedstrijd kon Nederland freewheelend uitspelen.

Op Nomi Stomphorst na – zij werd met een lichte blessure gespaard – kwamen alle Nederlandse veldspeelsters tot scoren. Maud Megens was het meest trefzeker met vijf goals.

Vanaf nu is de blik bij Oranje gericht op donderdag als de halve finale tegen het eveneens sterk spelende Rusland op het programma staat. Rusland deklasseerde in de kwartfinale Italië met 13-7. 

Aanvoerster Dagmar Genee: “We hebben de twee topwedstrijden in onze poule, tegen Italië en Spanje, allebei overtuigend gewonnen. Daarmee hebben we veel vertrouwen getankt voor het vervolg van het toernooi. Slowakije was vandaag geen partij in de kwartfinale, maar deze makkelijke wedstrijd hadden we verdiend door onze resultaten in de poule."

"In de halve finale tegen Rusland moeten we natuurlijk weer vol aan de bak. Rusland is net als wij een snel team dat veel op de contra speelt. Daar moeten we heel gedisciplineerd tegen blijven spelen met lange aanvallen, zodat zij hun grote wapen niet kunnen gebruiken.” 

EK Waterpolo Budapest

Vrouwen

Kwartfinale
Dinsdag 21 januari

Slowakije – Nederland 2-22
Periodestanden: 0-6, 0-3, 1-7, 1-6
Doelpunten Nederland: Maud Megens 5, Iris Wolves 3, Sabrina van der Sloot 2, Vivian Sevenich 2, Maartje Keuning 2, Kitty Lynn Joustra 2, Simone van de Kraats 2, Brigitte Sleeking 2, Dagmar Genee en Bente Rogge.

Poulewedstrijden

Zondag 12 januari 

Nederland – Israël 22-3
Periodestanden: 4-0, 5-1, 7-1, 6-1
Doelpunten Nederland: Maud Megens 5, Brigitte Sleeking 3, Iris Wolves 3, Sabrina van der Sloot 3, Maartje Keuning 2, Kitty Lynn Joustra 2, Nomi Stomphorst, Dagmar Genee, Simone van de Kraats en Vivian Sevenich.

Maandag 13 februari 
Duitsland – Nederland 3-23
Periodestanden: 1-6, 0-5, 0-5, 1-7
Doelpunten Nederland: Vivian Sevenich 4, Simone van de Kraats 4, Maud Megens 3, Maartje Keuning 3, Sabrina van der Sloot 3, Iris Wolves 2, Kitty Lynn Joustra, Nomi Stomphorst, Dagmar Genee en Bente Rogge.

Woensdag 15 januari
Nederland – Italië 10-4
Periodestanden: 2-2, 4-2, 3-0, 1-0 
Doelpunten Nederland: Maud Megens 5, Dagmar Genee, Nomi Stomphorst, Kitty Lynn Joustra, Bente Rogge en Maartje Keuning.

Vrijdag 17 januari 
Nederland – Frankrijk 18-1
Periodestanden: 4-1, 6-0, 4-0, 4-0
Doelpunten Nederland: Maartje Keuning 4, Kitty Lynn Joustra 3, Sabrina van der Sloot 3, Iris Wolves 2, Bente Rogge 2, Simone van de Kraats, Vivian Sevenich, Dagmar Genee en Maud Megens.

Zondag 19 januari
Spanje – Nederland 6-10
Periodestanden: 0-2, 1-4, 3-2, 2-2
Doelpunten Nederland: Maud Megens 3, Sabrina van der Sloot 2, Maartje Keuning, Brigitte Sleeking, Nomi Stomphorst, Simone van de Kraats en Vivian Sevenich.

Voor uitslagen en karakteristieken van alle andere wedstrijden op het EK en tussenstanden in de poules, dames en heren, klik hier.

De Nederlandse mannen komen woensdag voor de laatste keer in actie, om 10.00 uur tegen Malta om plaats 15/16. Dit duel wordt niet meer uitgezonden op NOS.nl, maar wel via een livestream op LEN TV.  

Resterende speelschema Oranjeteams in Budapest:
Woensdag 22 januari 10.00 u. mannen 15/16eplaats Nederland - Malta
Donderdag 23 januari 19.00 u. halve finale vrouwen Nederland – Rusland
Vrijdag 24 januari Halve finales mannen
Zaterdag 25 januari Finales vrouwen
Zondag 26 januari Finales mannen

Beeld:
Dagmar Genee, vol vertrouwen. (Archieffoto Beeldboot/Gertjan Kooij)
LEES MEER OVER
8,341

Lees ook

De Nederlandse waterpolovrouwen zijn de oefencampagne op weg naar de Olympische Spelen van Parijs begonnen met een overw…
1,569
Evangelos Doudesis blijft ook de volgende olympische cyclus bondscoach van de Nederlandse waterpolovrouwen. De KNZB heef…