ORANJE NAAR FINALE!

Oranje Dames, EK
ORANJE NAAR FINALE!

De Nederlandse waterpolodames hebben zich geplaatst voor de finale van het EK in Boedapest. De equipe van Arno Havenga versloeg donderdag in de halve finale Italië na strafworpen. Tegenstander in de eindstrijd (zaterdag om 18.00 uur) is Spanje. De wereldkampioen was met 8-9 te sterk voor Hongarije.

Nederland en Italië maakten er samen een fascinerende thriller van. Tot halverwege de wedstrijd ging het gelijk op (5-5), maar daarna leek regerend Europees kampioen Italië het duel naar zich toe te trekken. De ploeg nam een 7-5 voorsprong en kreeg vervolgens een overtalsituatie om de marge naar drie goals te tillen. De ijzersterke Nederlandse verdediging hield echter stand en even later zorgde Lieke Klaassen voor de aansluitingstreffer: 7-6. Omdat keepster Debby Willemsz aan de andere zijde vlak voor het einde van de derde periode in ondertal op haar post was, bleef Oranje zicht houden op de finale.

In het vierde speldeel kreeg Italië opnieuw de beste kansen om de wedstrijd te beslissen. Na de 7-7 van Nomi Stomphorst bracht Radicchi de stand op 8-7. Italië miste vervolgens eerst een overtalsituatie en daarna stopte Willemsz op grandioze wijze een strafworp van de ervaren captain Tania di Mario. Ook Nederland - waar het kanon Klaassen inmiddels met 3 P's op de kant zat - miste twee keer met een vrouw meer in het water, waarvan de laatste poging 7 seconden voor tijd funest leek. Omdat Frassinetti na haar derde persoonlijke fout bij het balbezit van haar ploeg toch weer terugkeerde in het speelveld, kreeg Oranje een strafworp mee. Aanvoerster Yasemin Smit pakte het cadeautje dankbaar uit en dwong zodoende alsnog een strafworpenserie af.

In de penaltyreeks schoot uitgerekend Smit op de paal en ook het schot van Vivian Sevenich werd gestopt. Maar omdat Dagmar Genee, Sabrina van der Sloot en Maud Megens wel raak mikten en Debby Willemsz opnieuw op fabuleuze wijze twee strafworpen stopte (waaronder wederom van Di Mario), moesten beide ploegen om en om aanleggen. Na de tweede benutte vijf meter van Genee, werd de jonge Willemsz de heldin van Oranje door de strafworp van Bianconi te keren.

Oranje haalde voor het laatst in 1999 (Florence) de eindstrijd van een EK. Toen werd het zilver (verlies tegen gastland Italië), maar de vechtlust en veerkracht die Nederland al het hele toernooi etaleert - naast het uitstekende spel - zouden dit keer wel eens een eerste plaats kunnen opleveren. Zilver is al binnen, dus de Nederlandse ploeg kan zaterdag tegen de wereldkampioen vrijuit voor het goud gaan! De laatste EK-medaille dateert overigens van 2010, toen Nederland in Zagreb brons won.

Halve finale, donderdag 24 juli 2014
Italië - Nederland 8-8 (Nederland w.n.s. 3-4)
Periodestanden: 1-1, 4-4, 2-1, 1-2
Doelpunten Nederland: Yasemin Smit 2, Sabrina van der Sloot 2, Amarens Genee, Nomi Stomphorst, Vivian Sevenich en Lieke Klaassen.

De wedstrijden zijn live te volgen via een live-stream op www.len.eu
Voor karakteristieken van alle wedstrijden, programma en standen, Klik hier.


Foto: Deepbluemedia/Giorgio Scala.

LEES MEER OVER

Lees ook

De Nederlandse waterpolovrouwen zijn de oefencampagne op weg naar de Olympische Spelen van Parijs begonnen met een overw…
1,564
Evangelos Doudesis blijft ook de volgende olympische cyclus bondscoach van de Nederlandse waterpolovrouwen. De KNZB heef…