Oranjedames fluitend naar halve finale

Oranje Dames, EK
Oranjedames fluitend naar halve finale

Nederland ligt nog altijd op koers om voor de derde keer op rij de finale te bereiken op een EK. Net als tijdens het vorige Europese kampioenschap werd Duitsland in de kwartfinale eenvoudig opzij gezet. Werd het toen in Belgrado 19-2, nu was het verschil nog groter: 22-2.

Woensdag treffen de dames in de halve finale Hongarije, precies de ploeg die ze in Belgrado van de gouden medaille afhield. De Hongaren waren eerder vandaag in een thriller te sterk voor Italië (10-9), waar Nederland in de poulefase 6-6 gelijk tegen speelde.

Het duel van Nederland was eenrichtingsverkeer. Duitsland had dit EK al met ruime cijfers van de andere toplanden verloren: Spanje (2-27), Rusland (5-27) en Hongarije (1-26). Ook Nederland was veel en veel te sterk. Halverwege stond de teller al op 14-0. Desondanks kon het publiek wel genieten van enkele fraaie treffers, vooral van de hand van Maud Megens die totaal zes keer scoorde.

Maud Megens was met zes treffers goed op dreef
Maud Megens was met zes treffers goed op dreef

“Je weet vooraf dat je deze wedstrijd gaat winnen. Toch wilden we wel het goede gevoel vasthouden. Daarom zijn we er gewoon vol voor gegaan. Ook heeft Arno ervoor gezorgd dat we tijdens de trainingen de prikkel hielden”, zegt aanvoerder Dagmar Genee. “Ik denk dat het een voordeel is om zo ontspannen naar de halve finale toe te werken. De andere kwartfinales waren erg spannend en het ging er vaak hard aan toe. Dat zorgt er hopelijk voor dat wij als het er straks om gaat meer energie over hebben. Hongarije heeft nu echt wel een zware wedstrijd achter de rug. Tegen Italië hebben ze niet veel door kunnen wisselen. Wij hebben flink doorgedraaid. Ik denk dat iedereen ongeveer evenveel heeft gespeeld.”

Na afloop kon het vizier gelijk richting Hongarije. “Het zijn allemaal bekende namen, we kennen de speelsters goed. In het voorbereidingstoernooi in Rotterdam hebben we ook nog tegen ze gespeeld. Morgen zullen we de video bekijken van hun wedstrijd tegen Italië. Ze hebben een paar goede schutters en een sterke contra. Daar zullen we weinig ruimte weg moeten geven.”

Waterpolo.nl sprak met bondscoach Arno Havenga.

Maandag 23 juli
Nederland – Duitsland 22-2
Periodestanden: 6-0, 8-0, 3-1, 5-1
Doelpuntenmakers Nederland: Maud Megens 6, Rozanne Voorvelt 4, Sabrina van der Sloot 3, Bente Rogge 3, Nomi Stomphorst 2, Brigitte Sleeking, Dagmar Genee, Kitty-Lynn Joustra, Ilse Koolhaas.

Eerdere uitslagen

Zaterdag 14 juli
Nederland - Kroatië 21-1
Periodestanden: 6-0, 5-0, 3-1, 7-0
Doelpuntenmakers Nederland: Sabrina van der Sloot 5, Vivian Sevenich 4, Maud Megens 3, Bente Rogge 2, Ilse Koolhaas 2, Brigitte Sleeking 2, Iris Wolves 2, eigen doelpunt Kroatië.

Zondag 15 juli
Israël - Nederland 2-20
Periodestanden: 0-8, 0-7, 0-3, 2-2.
Doelpuntenmakers Nederland: Dagmar Genee 3, Ilse Koolhaas 3, Maud Megens 3, Vivian Sevenich 3, Sabrina van der Sloot 2, Rozanne Voorvelt 2, Bente Rogge 2, Nomi Stomphorst, Iris Wolves.

Dinsdag 17 juli
Nederland - Italië 6-6
Periodestanden: 1-2, 1-2, 2-0, 2-2
Doelpuntenmakers Nederland: Sabrina van der Sloot 2, Nomi Stomphorst, Vivian Sevenich, Dagmar Genee, Maud Megens.

Woensdag 19 juli
Nederland – Frankrijk: 20-4
Periodestanden: 6-0, 6-2, 3-1, 5-1
Doelpuntenmakers Nederland: Sabrina van der Sloot 4, Maud Megens 3, Nomi Stomphorst 3, Bente Rogge 3, Dagmar Genee 2, Vivian Sevenich 2, Ilse Koolhaas, Brigitte Sleeking, Rozanne Voorvelt.

Zaterdag 21 juli
Griekenland - Nederland 7-8
Periodestanden: 1-1, 1-1, 3-2, 2-4.
Doelpuntenmakers Nederland: Ilse Koolhaas 3, Dagmar Genee 2, Vivian Sevenich 2, Maud Megens.

Resterend programma

Halve finale
Woensdag 25 juli

17.00 uur Nederland – Hongarije

Foto's: Beeldboot/Gertjan Kooij. Voor het gehele album klik hier.

De wedstrijd valt via twitter.com/waterpoloNL terug te lezen.

Waterpolo.nl doet uitgebreid verslag van het EK op deze website en via social media. Ook zijn alle Nederlandse wedstrijden via een livestream te volgen op www.nos.nl. Met Nederlands commentaar van NOS-verslaggever Erik van Dijk en vaste sidekicks Roeland Spijker bij de heren en Iefke van Belkum bij de dames. Ben je in het buitenland en kun je de NOS-site door een ‘geoblock’ niet bereiken, dan biedt de website www.len.eu uitkomst. Hier zijn ALLE EK-duels via een stream te bekijken.

 

Lees ook:

LEES MEER OVER

Lees ook

De Nederlandse waterpolovrouwen zijn de oefencampagne op weg naar de Olympische Spelen van Parijs begonnen met een overw…
1,566
Evangelos Doudesis blijft ook de volgende olympische cyclus bondscoach van de Nederlandse waterpolovrouwen. De KNZB heef…