Oranjedames grijpen naast medaille

Oranje Dames, EK
Bente Rogge, Nomi Stomphorst, Simone van der Kraats en fysio Mark Smit balen (Beeldboot / Gertjan Kooij)
Oranjedames grijpen naast medaille

De Nederlandse waterpolodames hebben op het EK ook de strijd om het brons verloren. Na de halve finale tegen Rusland, die na penalty's dramatisch verloren ging, was op zaterdagavond ook Hongarije te sterk. Ook nu ging het mis nadat de ploeg een voorsprong had opgebouwd en daarna uit handen gaf. Van 8-5 voor, ging het naar de uiteindelijke eindstand van 8-10. 

De sfeer was vooraf goed bij Oranje. Er werd gelachen bij de warming-up, er werden spelletjes gedaan. Het verdriet van de verloren halve finale tegen Rusland, leek razendsnel te zijn weggespoeld. 

Dat beeld beklijfde ook gedurende de eerste twee periodes. Nederland speelde aanvallend gevarieerd en bleef geduldig wachten om plots toe te slaan. Zo werd een snelle 1-3 achterstand omgebogen tot een 5-3 voorsprong. 

Toen eerst Dagmar Genee - na interventie van de VAR - en later Iris Wolves met haar handelsmerk een backhand doel troffen, had Nederland twee keer een voorsprong van drie doelpunten te pakken. Toch knokte Hongarije zich terug. Het fanatieke thuispubliek had al een tijdje weinig van zich laten horen, maar veerde op toen hun ploeg drie keer achter elkaar het net vond. 

ger20012524522.jpg
Keepster Debby Willemsz (Beeldboot / Gertjan Kooij)

De decibellen klonken nog luider toen de Hongaarse Lemeiter vijf seconden voor het sluiten van de derde periode raak schoot uit een manmeer. Daarmee was de voorsprong van drie doelpunten verworden tot een 9-8 achterstand.

De vierde periode werd een slijtageslag. Het spel lag zelden stil, golfde op en neer en beide landen konden elkaars defensie maar niet doorbreken. Nederland werd fysiek flink aangepakt, de vertwijfeling sloeg toe en het wist niet meer te scoren. Twee minuten voor het einde scoorde Illes de 8-10 en was het gedaan. Daarmee sluit Nederland voor het eerst sinds 2012 een EK af zonder medaille.

Teveel twijfel
Sabrina van der Sloot kon na afloop haar frustratie moeilijk verbergen: “Je weet dat je het hier tussen duizenden Hongaren helemaal zelf moet doen. We speelden in het begin goed, maar in de tweede helft sloop er teveel twijfel in onze ploeg. Toen liep Hongarije over ons heen. Onnodig, want we kregen wel genoeg kansen. Ik vond trouwens ook dat we de scheidsrechters niet mee hadden. Op het laatst hadden we echt twee strafworpen moeten krijgen.” 

ger20012524534.jpg
Sabrina van der Sloot in dezelfde pose als na de nederlaag tegen Rusland (Beeldboot / Gertjan Kooij).
 
Natuurlijk baalt de speelster van UZSC van de nederlaag, maar ze is ook trots. “Vergeleken met afgelopen zomer hebben we enorme stappen gemaakt. Ik ben er dan ook van overtuigd dat we een ticket gaan pakken. De komende tijd gaan we keihard werken om de laatste puntjes op de i te zetten. Een volgende keer moeten we koelbloediger blijven. Wat dat betreft hoop ik dat we van deze nederlaag leren. Op het OKT in Triest kunnen we weer een bomvol stadion verwachten met toeschouwers die dan op de hand zijn van Italië. Dan moeten we niet dezelfde fouten maken.”

Werken voor brons
Ook bondscoach Arno Havenga baalde, maar zag dat zijn ploeg zich had opgericht na de nederlaag van Rusland. “We hebben na die wedstrijd even flink gebaald, maar wel gezegd, we kunnen hier brons winnen. We hebben een plan tot aan het OKT in Triëst en daarna door tot Tokio. Onderdeel van dat plan was dat we op dit EK op het podium wilden komen. Daar waren dichtbij, sterker nog, we waren twee keer dichtbij om een goede stap te zetten. En wilden die meiden echt wel werken voor een bronzen medaille. 

Daar kwamen geen ellenlange praatsessies bij kijken. “Je praat wat, in de groep, soms apart. Maar niet eens zoveel gesprekken. De groep is professioneel genoeg en het zijn topsporters die allemaal willen winnen en het toernooi goed willen afsluiten. Het is ten slotte ook een finale waarin wat te winnen valt.”

ger20012524536.jpg
Bondscoach Arno Havenga baalt (Beeldboot / Gertjan Kooij)

Ook hij had vraagtekens bij enkele arbitraire beslissingen. "Maar het is te makkelijk om het daarop af te schuiven, er zaten wat beslissingen die in ons voordeel uit hadden kunnen, zeker toen het gelijk stond. Dan kan het balletje net de goede kant op vallen en is het een andere wedstrijd."

Het probleem dat hij signaleerde was dat de ploeg geen afstand kan nemen. “We moeten zakelijker worden om de wedstrijd op slot te gooien. Vandaag, en ook tegen Rusland hebben we kansen om de wedstrijd beslissen, maar dat doen we niet. We hebben ons spel sinds afgelopen zomer aangepast, het is gebleken dat dat functioneel is, dus daar kunnen we zeker mee verder. We moeten nu in alle rust terugkijken en leren.” 

ger20012524528.jpg
Geen tweede EK-medaille voor Iris Wolves ((Beeldboot / Gertjan Kooij)

Midvoor Iris Wolves had gemengde gevoelens. In de slotfase teisterde ze nog de lat. "We verliezen toch ons hoofd, we hebben goed gespeeld, maar laten ons gek maken. In de wedstrijd werden we niet tegengefloten, maar het was niet echt steady. Dat was moeilijk voor ons. Het is jammer dat we het nu niet op een goede manier kunnen afsluiten, want we hebben ons goed herpakt na Rusland. Wat overblijft is een goed toernooi waarin we in de laatste twee wedstrijden nalaten om de puntjes op de i te zetten. Nu zes weken hard trainen richting het OKT, daar gaan we voor."
 
Voor het eerst geen medaille
Aanvoerder Dagmar Genee eindigde met deze nederlaag voor het eerst in haar carrière niet op het podium op een EK. “We gingen voor een medaille, dan is het zuur dat dat niet lukt want we hebben zeker de kwaliteiten. Dat hebben we vandaag helaas niet de hele wedstrijd laten zien. De derde periode was erg zwak. We waren op een gegeven moment een beetje aan het breien voor de goal. De overtuiging om een doelpunt te scoren was er toen niet. En uit de manmeers scoorden we een veel te laag percentage. Dat mag niet gebeuren in een troostfinale.” 
 
De domper van de halve finale kon de ploeg volgens Genee wel achter zich laten. “Het was balen, zeker omdat Rusland door de overwinning van Spanje in de andere halve finale zich gelijk plaatste voor Tokio. Maar we gingen vol voor die medaille. Een vierde plek is niks. We hebben voldoende kwaliteiten om zelf ook Tokio te halen. Onze systemen zitten goed in elkaar en we krijgen veel complimenten over ons mooie spel. De komende periode gaan we er alles aan doen om dat vier periodes vol te blijven houden.” 

EK Waterpolo Budapest

Vrouwen

3e / 4e plaats
Zaterdag 25 januari

Hongarije - Nederland 10-8
Periodestanden: 3-5, 2-2, 4-1, 1-0
Doelpunten Nederland: Maud Megens 2, Sabrina van der Sloot, Simone van de Kraats, Brigitte Sleeking, Nomi Stomphorst, Dagmar Genee en Iris Wolves.

Eerdere resultaten

Poulewedstrijden

Zondag 12 januari 
Nederland – Israël 22-3
Periodestanden: 4-0, 5-1, 7-1, 6-1
Doelpunten Nederland: Maud Megens 5, Brigitte Sleeking 3, Iris Wolves 3, Sabrina van der Sloot 3, Maartje Keuning 2, Kitty Lynn Joustra 2, Nomi Stomphorst, Dagmar Genee, Simone van de Kraats en Vivian Sevenich.

Maandag 13 februari 
Duitsland – Nederland 3-23
Periodestanden: 1-6, 0-5, 0-5, 1-7
Doelpunten Nederland: Vivian Sevenich 4, Simone van de Kraats 4, Maud Megens 3, Maartje Keuning 3, Sabrina van der Sloot 3, Iris Wolves 2, Kitty Lynn Joustra, Nomi Stomphorst, Dagmar Genee en Bente Rogge.

Woensdag 15 januari
Nederland – Italië 10-4
Periodestanden: 2-2, 4-2, 3-0, 1-0 
Doelpunten Nederland: Maud Megens 5, Dagmar Genee, Nomi Stomphorst, Kitty Lynn Joustra, Bente Rogge en Maartje Keuning.

Vrijdag 17 januari 
Nederland – Frankrijk 18-1
Periodestanden: 4-1, 6-0, 4-0, 4-0
Doelpunten Nederland: Maartje Keuning 4, Kitty Lynn Joustra 3, Sabrina van der Sloot 3, Iris Wolves 2, Bente Rogge 2, Simone van de Kraats, Vivian Sevenich, Dagmar Genee en Maud Megens.

Zondag 19 januari
Spanje – Nederland 6-10
Periodestanden: 0-2, 1-4, 3-2, 2-2
Doelpunten Nederland: Maud Megens 3, Sabrina van der Sloot 2, Maartje Keuning, Brigitte Sleeking, Nomi Stomphorst, Simone van de Kraats en Vivian Sevenich.

Kwartfinale
Dinsdag 21 januari

Slowakije – Nederland 2-22
Periodestanden: 0-6, 0-3, 1-7, 1-6
Doelpunten Nederland: Maud Megens 5, Iris Wolves 3, Sabrina van der Sloot 2, Vivian Sevenich 2, Maartje Keuning 2, Kitty Lynn Joustra 2, Simone van de Kraats 2, Brigitte Sleeking 2, Dagmar Genee en Bente Rogge.

Halve finale
Donderdag 23 januari
Rusland – Nederland 11-10 (7-7 na 4 periodes)
Periodestanden: 2-2, 2-2, 1-2, 2-1, 4-3  
Doelpunten Nederland: Maud Megens 3, Sabrina van der Sloot 2, Brigitte Sleeking 2, Maartje Keuning 2 en Iris Wolves. 

Beeld:
(l-r) Bente Rogge, Nomi Stomphorst, Simone van de Kraats en fysio Mark Smit balen (Beeldboot / Gertjan Kooij)
LEES MEER OVER
2,973

Lees ook

Van 2 tot en met 5 april zijn de Nederlandse waterpolovrouwen op oefenstage in Barcelona. In totaal worden vier oefenwed…
1,424
De Nederlandse waterpolovrouwen spelen bij de Olympische Spelen in Parijs in de poulefase tegen Hongarije, Australië, Ca…
1,884