Overtuigende zege Oranje

Oranje Dames, EK
Overtuigende zege Oranje

De Nederlandse waterpolovrouwen hebben woensdag op het EK in Budapest een overtuigende zege geboekt op Italië. Oranje speelde een zeer sterke wedstrijd en won met liefst 10-4. In deze vorm mag het vierde pouleduel tegen Frankrijk vrijdag geen probleem zijn en dan gaat de ploeg van bondscoach Arno Havenga zondag tegen Spanje voor de groepswinst spelen met als inzet een relatief lichte tegenstander in de kwartfinale. 

Wie de resultaten van de onderlinge duels van het afgelopen half jaar vooraf bekeek, zal Italië voor deze wedstrijd als lichte favoriet hebben betiteld. Op het WK in Gwangju verloor Nederland met 5-10 en ook in de Holiday Cup in december was Italië nog met 7-4 te sterk. Tussendoor werd er in Florence wel een knap gelijkspel behaald in de World League: 12-12 en winst na strafworpen.

Echter, waar Nederland dit EK begon met twee ‘opwarmwedstrijden’ tegen Israël (22-3) en Duitsland (23-3), daar kwam Italië haperend uit de startblokken. Na een relatief bescheiden 13-4 overwinning op Duitsland, verloor Italië kansloos met 10-16 van Spanje.

Nederland voelde dat het in betere vorm stak en begon vol vertrouwen aan het duel met de eeuwige rivaal. Met een solide Debby Willemsz onder de lat sloot counterde Oranje er lustig op los. Nederland ging vanaf het begin vol in de tegenaanval en hield het tempo voortdurend hoog. Ook door – als een van de weinige landen – regelmatig gebruik te maken van de ‘vliegende wissel’ langs de zijlijn. Het leverde niet altijd een doelpunt op, maar Nederland was – ook in de 6-6 – wel steeds dreigend voor het Italiaanse doel. Aan de andere kant speelde Oranje eveneens zeer actief in de verdediging, ook in ondertal. Het deed Italië bij tijd en wijle naar adem happen. 

De investering in de eerste helft van de wedstrijd betaalde zich in de derde periode uit. Maud Megens, met vijf goals uitblinker bij Oranje, eiste vlak na de rust een hoofdrol op. Nadat ze eerst een strafworp had gemist, kreeg Oranje in de tegenaanval een uitsluiting. Megens ontfutselde daarna de bal van Roberto Bianconi, die vervolgens haar derde P kreeg. Megens twijfelde geen seconde, stak met de bal het hele veld over om vervolgens prachtig af te ronden: 7-4. 

Even later deed Nomi Stomphorst min of meer hetzelfde. De ‘motor van Oranje’ pakte de bal af met een man minder, ‘versierde’ direct een uitsluiting en scoorde – na een time-out van Havenga – vanuit de rechterhoek op fraaie wijze de 8-4. Toen Kitty Lynn Joustra 4 seconden voor de zoemer met een magistrale midvooractie voor de 9-4 tekende, was het Italiaanse verzet definitief gebroken. Nederland speelde de laatste periode gedegen uit, overleefde nog een paar uitsluitingen en wist de score zelfs nog uit te breiden naar 10-4. 

Arno Havenga was na afloop uiteraard zeer tevreden over het vertoonde spel van zijn ploeg. “We wisten vooraf dat we een stuk fitter waren dan Italië, maar dan moet je het nog wel even laten zien natuurlijk. De meiden hebben ons plan echter uitstekend uitgevoerd en echt als team gespeeld. Door steeds goed met elkaar te blijven communiceren, sloot de verdediging heel goed. Hoewel de drie wedstrijden niet met elkaar te vergelijken zijn, vind ik dat we steeds beter zijn gaan spelen. Dat geeft veel vertrouwen voor het vervolg van het toernooi.” EK Waterpolo Budapest

Vrouwen, Poule B


Woensdag 15 januari
Nederland – Italië 10-4
Periodestanden: 2-2, 4-2, 3-0, 1-0 
Doelpunten Nederland: Maud Megens 5, Dagmar Genee, Nomi Stomphorst, Kitty Lynn Joustra, Bente Rogge en Maartje Keuning.

Eerder gespeeld

Zondag 12 januari 

Nederland – Israël 22-3
Periodestanden: 4-0, 5-1, 7-1, 6-1
Doelpunten Nederland: Maud Megens 5, Brigitte Sleeking 3, Iris Wolves 3, Sabrina van der Sloot 3, Maartje Keuning 2, Kitty Lynn Joustra 2, Nomi Stomphorst, Dagmar Genee, Simone van de Kraats en Vivian Sevenich.

Maandag 13 februari 
Duitsland – Nederland 3-23
Periodestanden: 1-6, 0-5, 0-5, 1-7
Doelpunten Nederland: Vivian Sevenich 4, Simone van de Kraats 4, Maud Megens 3, Maartje Keuning 3, Sabrina van der Sloot 3, Iris Wolves 2, Kitty Lynn Joustra, Nomi Stomphorst, Dagmar Genee en Bente Rogge.

Voor uitslagen en karakteristieken van alle andere wedstrijden op het EK en tussenstanden in de poules, klik hier.

De mannen komen donderdag weer in actie, dan is Rusland de tegenstander. Ook dit duel is weer zijn weer live te zien op NOS.nl

Poule-indeling vrouwen

Poule A: Slowakije, Hongarije, Griekenland, Servië, Kroatië en Rusland.
Poule B: Duitsland, Nederland, Frankrijk, Spanje; Israël en Italië. 

De nummers 1 t/m 4 van elke poule gaan door naar de kwartfinales en kruisen dan tegen elkaar volgens het principe: 1A-4B, 2A-3B enzovoort. Een groepszege van Oranje levert een relatief lichte kwartfinale op.

Resterende speelschema Oranjeteams in Budapest:

Donderdag 16 januari 14.30 u. Rusland – Nederland (m)
Vrijdag 17 januari 13.00 u. Nederland – Frankrijk (v)
Zaterdag 18 januari 20.30 u. Servië – Nederland (m)
Zondag 19 januari 16.00 u. Spanje – Nederland (v)
Maandag 20 januari Kruiswedstrijden mannen 
Dinsdag 21 januari Kwartfinales vrouwen
Woensdag 22 januari Kwartfinales mannen
Donderdag 23 januari Halve finales vrouwen
Vrijdag 24 januari Halve finales mannen
Zaterdag 25 januari Finales vrouwen
Zondag 26 januari Finales mannen

LEES MEER OVER
3,672

Lees ook

De Nederlandse waterpolovrouwen zijn de oefencampagne op weg naar de Olympische Spelen van Parijs begonnen met een overw…
1,558
Evangelos Doudesis blijft ook de volgende olympische cyclus bondscoach van de Nederlandse waterpolovrouwen. De KNZB heef…