Sterk Oranje pakt groepswinst

Oranje Dames, EK
Sterk Oranje pakt groepswinst

De Nederlandse waterpolovrouwen hebben op zeer overtuigende wijze de groepswinst in Poule B gepakt. In het laatste pouleduel kreeg het eveneens nog ongeslagen Spanje met 6-10 klop. Door dit resultaat speelt Oranje nu dinsdag in de kwartfinale tegen Slowakije en daarmee is – gezien de internationale krachtsverhouding – ook de halve finale al zo goed als zeker.  

Oranje begon ijzersterk aan het duel met de vicewereldkampioen. De ploeg verdedigde zeer goed, legde de gevaarlijke midvoors Garcia en Leiton volledig aan banden en blokte talloze Spaanse schoten. En als Spanje dan al een keer een gaatje in de defensie van Oranje wist te vinden, dan was daar altijd nog Debby Willemsz die een dijk van een wedstrijd keepte. Na twee periodes was het duel al zo goed als beslist: 1-6, nadat Willemsz drie seconden voor de rust nog een strafworp van Tarrago had gestopt. 

Spanje deed daarna wanhopige pogingen om dichterbij te komen, maar de verdediging van Oranje gaf geen krimp. Omdat Nederland ook geduldig en gevarieerd bleef aanvallen, bleef de opgebouwde marge van vijf goals verschil lange tijd intact. 

In de vierde periode kreeg Spanje bij een 4-8 stand een dubbele man meer, maar zelfs die situatie wist de Havenga-equipe te overleven. Daarna werd het na een snelle counter alsnog 5-8 en halverwege het vierde part ook nog 6-8. Spanje voerde de druk nog wel op. Maar in de wetenschap dat een gelijkspel ook al genoeg was voor de groepswinst, hield Nederland het hoofd koel. 

Met nog iets meer dan twee minuten te spelen, gooide Sabrina van der Sloot de deur definitief in het slot door vanaf de vleugel een overtal te benutten. Vivian Sevenich zorgde met een omhaal vanaf de midvoorpositie voor de kers op de taart.

Zowel Debby Willemsz als bondscoach Arno Havenga roemden na afloop de discipline in de verdediging. Willemsz: “Deze wedstrijd was voor mij heerlijk om te keepen. Door onze tactiek kon ik goed inschatten van welke posities hun schoten zouden komen. Daarbij werd er ontzettend veel geblokt door de meiden, ook met een man minder, en dat geeft enorm veel vertrouwen. Je zag ook dat ze op een gegeven moment niet eens meer durfden te schieten. Dan weet je: deze gaan we echt niet meer verliezen!” 

EK Waterpolo Budapest

Vrouwen, Poule B

Zondag 19 januari

Spanje – Nederland 6-10
Periodestanden: 0-2, 1-4, 3-2, 2-2
Doelpunten Nederland: Maud Megens 3, Sabrina van der Sloot 2, Maartje Keuning, Brigitte Sleeking, Nomi Stomphorst, Simone van de Kraats en Vivian Sevenich.

Eerder gespeeld

Zondag 12 januari 
Nederland – Israël 22-3

Periodestanden: 4-0, 5-1, 7-1, 6-1
Doelpunten Nederland: Maud Megens 5, Brigitte Sleeking 3, Iris Wolves 3, Sabrina van der Sloot 3, Maartje Keuning 2, Kitty Lynn Joustra 2, Nomi Stomphorst, Dagmar Genee, Simone van de Kraats en Vivian Sevenich.

Maandag 13 februari 
Duitsland – Nederland 3-23
Periodestanden: 1-6, 0-5, 0-5, 1-7
Doelpunten Nederland: Vivian Sevenich 4, Simone van de Kraats 4, Maud Megens 3, Maartje Keuning 3, Sabrina van der Sloot 3, Iris Wolves 2, Kitty Lynn Joustra, Nomi Stomphorst, Dagmar Genee en Bente Rogge.


Woensdag 15 januari
Nederland – Italië 10-4
Periodestanden: 2-2, 4-2, 3-0, 1-0 
Doelpunten Nederland: Maud Megens 5, Dagmar Genee, Nomi Stomphorst, Kitty Lynn Joustra, Bente Rogge en Maartje Keuning.

Vrijdag 17 januari 
Nederland – Frankrijk 18-1
Periodestanden: 4-1, 6-0, 4-0, 4-0
Doelpunten Nederland: Maartje Keuning 4, Kitty Lynn Joustra 3, Sabrina van der Sloot 3, Iris Wolves 2, Bente Rogge 2, Simone van de Kraats, Vivian Sevenich, Dagmar Genee en Maud Megens.


Voor uitslagen en karakteristieken van alle andere wedstrijden op het EK en tussenstanden in de poules, klik hier.

De mannen komen maandag weer in actie, om 13.00 uur tegen Frankrijk, voor de plaatsen 13 tot en met 16. Dit duel wordt niet meer uitgezonden op NOS.nl, maar wel via een livestream op LEN TV.  

Resterende speelschema Oranjeteams in Budapest:
Maandag 20 januari 13.00 uur Nederland – Frankrijk, mannen plaats 13-16
Dinsdag 21 januari Kwartfinale vrouwen Nederland-Slowakije, tijdstip volgt

Woensdag 22 januari Kwartfinales mannen
Donderdag 23 januari Halve finales vrouwen
Vrijdag 24 januari Halve finales mannen
Zaterdag 25 januari Finales vrouwen
Zondag 26 januari Finales mannen

Beeld:
Maud Megens, drie goals. (Foto Deepbluemedia)
LEES MEER OVER
4,036

Lees ook

Evangelos Doudesis blijft ook de volgende olympische cyclus bondscoach van de Nederlandse waterpolovrouwen. De KNZB heef…
De Nederlandse waterpolovrouwen zijn hun voorbereiding aan de Olympische Spelen in Parijs gestart. Op vrijdag 14 juni sp…
1,067