Waterpolodames missen EK-finale, na strafworpen ten onder

Oranje Dames, EK
Sabrina van der Sloot was uiteindelijk de pechvogel, met twee gemiste strafworpen| Beeldboot/ Gertjan Kooij.
Waterpolodames missen EK-finale, na strafworpen ten onder

Op jacht naar Europees goud en een ticket voor Tokio zijn de Nederlandse waterpolodames gestrand in de halve finale. Rusland zette de ploeg van Arno Havenga de voet dwars. Beide landen ontliepen elkaar nauwelijks. Na vier periodes stond het 7-7 en moesten strafworpen de beslissing brengen. De Russinnen maakten daarin geen fout en omdat Dagmar Genee en Sabrina van der Sloot misten, rest zaterdag, na zilver in 2014 en 2016 en goud in 2018, de wedstrijd om het brons. 

In het begin van de wedstrijd oogden beide ploegen wat nerveus en had de wedstrijd meer weg van een schaakpartij. Nederland was net wat minder scherp dan in de voorgaande wedstrijden en ook Rusland kon de bal moeilijk achter de - wederom - sterk keepende Debby Willemsz krijgen. In de tweede periode kwam Nederland via een loepzuivere bal van Maud Megens en een hard schot van Iris Wolves terug van een 4-2 achterstand. Omdat Megens een strafworp miste (nadat Van der Sloot er ook al eentje had gemist in de eerste periode) werd de tweede periode alsnog in evenwicht afgesloten. 

ger20012321150_0.jpg
Foto: Beeldboot/ Gertjan Kooij.

Na een snelle goal van Maartje Keuning begin derde periode en de 4-6 van Sabrina van der Sloot, kwamen er kansen om door te drukken. De foutenlast nam ondertussen wel toe aan Nederlandse zijde en nadat pitbull Nomi Stomphorst met drie p-tjes op de kant kwam te zitten, sloot Rusland toch weer aan. Het schaakspel van het begin van de wedstrijd herhaalde zich zo aan het eind. De 6-7 voorsprong van de hand van Brigitte Sleeking werd met een handige goal van Maria Borisova beantwoord, die zo de laatste gelijkmaker in de reguliere speeltijd liet aantekenen.

Terwijl de Oranjedames zich klaarmaakten voor de penaltyreeks, kropen de vele oranjefans in de Duna Arena op het puntje van hun stoel. Maud Megens, Dagmar Genee, Brigitte Sleeking, Maartje Keuning en Sabrina van der Sloot moesten het doen. Omdat de Russinnen foutloos bleven, gooide de afsluitende misser van Van der Sloot roet in het eten. 

Arno Havenga kon z’n teleurstelling moeilijk verbergen. “We wisten dat het een hele zware en tactische pot zou worden. Laten we niet vergeten dat Rusland een top tegenstander is. Verdedigend hebben we het, zoals al het hele toernooi, ook goed gedaan. Het is jammer dat wij in de derde periode het gaatje van drie doelpunten niet konden slaan. Zo kon Rusland weer terug in de wedstrijd komen.” 

ger20012321125.jpg
Foto: Beeldboot/ Gertjan Kooij.

Ook Nomi Stomphorst reageerde verslagen. “We balen enorm. Verliezen na penalty’s is altijd zuur, maar we hadden gewoon moeten winnen. We lieten de Russen teveel op gang komen, al kregen we de wedstrijd halverwege weer onder controle.” De gifkikker uit Gouda vond het moeilijk om na haar derde P het restant vanaf de bank te moeten bekijken. “Dat is verschrikkelijk. Je wilt spelen en je ploeggenoten helpen. Maar ik had er nog steeds vertrouwen in.”

Aanvoerder Dagmar Genee kon na afloop nog moeilijk de vinger op de juiste plek leggen. Haar terechte conclusie was dat het frivole spel van eerder tijdens het EK, nu stroef oogde. “Het was minder dynamisch en we maakten minder acties. Daar hebben we het laten liggen, want we speelden wel een goede verdediging. Aanvallend werd het te rommelig.”

In de penaltyserie was ze de eerste die een strafworp miste. “Daar baal ik nog steeds van, of eigenlijk: gewoon kut. Je hoopt daarna dat de Russen missen, maar helaas.” De druk was hoog gaf ze toe, maar dat gaf niet de doorslag. “Ja, er staat veel op het spel. Aan het begin was het wat nerveus, maar alsnog kwamen we de eerste periode goed door. In de tweede periode speelden we veel beter en was het nerveuze er wel vanaf. Ik had ook het gevoel dat we het konden doorzetten. Maar met de Russinnen weet je, die kunnen altijd terugkomen.”

ger20012321202.jpg
Foto: Beeldboot/ Gertjan Kooij.

Willemsz, die zich bij de tweede Russische strafworp tijdelijk liet afwisselen met reservekeepster Joanne Koenders, baalde dat het kwartje niet Oranje’s kant op viel. “Je weet dat het bij een gelijke stand een loterij wordt”, zegt Willemsz. "Bij de eerste Russische strafworp zat ik er dichtbij. We hadden afgesproken dat als ik die niet zou hebben, Joanne het zou proberen. Je kan het altijd proberen om zo te verrassen, maar helaas schoot Rusland de tweede penalty ook raak. Ja, ze schoten ze goed binnen”, gaf ze eerlijk toe.

“We waren hier om een zo goed mogelijk spel te laten zien. Ik denk dat dat gelukt is. Het is jammer dat we dat in deze wedstrijd niet hebben kunnen doorzetten. Waar het precies aan lag, gaan we snel analyseren. We mogen nu even balen en dan zullen we de knop weer snel omzetten. Dan gaan we vol voor die bronzen medaille.” 

EK Waterpolo Budapest

Vrouwen

Halve finale
Donderdag 23 januari
Rusland – Nederland 11-10 (7-7 na 4 periodes)
Periodestanden: 2-2, 2-2, 1-2, 2-1, 4-3  
Doelpunten Nederland: Maud Megens 3, Sabrina van der Sloot 2, Brigitte Sleeking 2, Maartje Keuning 2 en Iris Wolves. 

Eerdere resultaten

Poulewedstrijden

Zondag 12 januari 
Nederland – Israël 22-3
Periodestanden: 4-0, 5-1, 7-1, 6-1
Doelpunten Nederland: Maud Megens 5, Brigitte Sleeking 3, Iris Wolves 3, Sabrina van der Sloot 3, Maartje Keuning 2, Kitty Lynn Joustra 2, Nomi Stomphorst, Dagmar Genee, Simone van de Kraats en Vivian Sevenich.

Maandag 13 februari 
Duitsland – Nederland 3-23
Periodestanden: 1-6, 0-5, 0-5, 1-7
Doelpunten Nederland: Vivian Sevenich 4, Simone van de Kraats 4, Maud Megens 3, Maartje Keuning 3, Sabrina van der Sloot 3, Iris Wolves 2, Kitty Lynn Joustra, Nomi Stomphorst, Dagmar Genee en Bente Rogge.

Woensdag 15 januari
Nederland – Italië 10-4
Periodestanden: 2-2, 4-2, 3-0, 1-0 
Doelpunten Nederland: Maud Megens 5, Dagmar Genee, Nomi Stomphorst, Kitty Lynn Joustra, Bente Rogge en Maartje Keuning.

Vrijdag 17 januari 
Nederland – Frankrijk 18-1
Periodestanden: 4-1, 6-0, 4-0, 4-0
Doelpunten Nederland: Maartje Keuning 4, Kitty Lynn Joustra 3, Sabrina van der Sloot 3, Iris Wolves 2, Bente Rogge 2, Simone van de Kraats, Vivian Sevenich, Dagmar Genee en Maud Megens.

Zondag 19 januari
Spanje – Nederland 6-10
Periodestanden: 0-2, 1-4, 3-2, 2-2
Doelpunten Nederland: Maud Megens 3, Sabrina van der Sloot 2, Maartje Keuning, Brigitte Sleeking, Nomi Stomphorst, Simone van de Kraats en Vivian Sevenich.

Kwartfinale
Dinsdag 21 januari

Slowakije – Nederland 2-22
Periodestanden: 0-6, 0-3, 1-7, 1-6
Doelpunten Nederland: Maud Megens 5, Iris Wolves 3, Sabrina van der Sloot 2, Vivian Sevenich 2, Maartje Keuning 2, Kitty Lynn Joustra 2, Simone van de Kraats 2, Brigitte Sleeking 2, Dagmar Genee en Bente Rogge.

Beeld:
Sabrina van der Sloot was uiteindelijk de pechvogel, met twee gemiste strafworpen| Beeldboot/ Gertjan Kooij.
LEES MEER OVER
3,217

Lees ook

De Nederlandse waterpolovrouwen zijn de oefencampagne op weg naar de Olympische Spelen van Parijs begonnen met een overw…
1,566
Evangelos Doudesis blijft ook de volgende olympische cyclus bondscoach van de Nederlandse waterpolovrouwen. De KNZB heef…