Waterpolodames walsen ook over Frankrijk heen

Oranje Dames, EK
Waterpolodames walsen ook over Frankrijk heen

De Nederlandse waterpolovrouwen blijven ongeslagen op het EK in Budapest. In de vierde groepswedstrijd werd Frankrijk vrijdagmiddag met 18-1 verslagen. Zondag speelt Oranje in een directe confrontatie met Spanje om de poulewinst. Omdat Nederland een (veel) beter doelsaldo heeft, is een gelijkspel tegen de vicewereldkampioen ook genoeg om als nummer 1 in de poule te eindigen en daarmee een zware tegenstander in de kwartfinale te ontlopen. 

Tegen Frankrijk begon Nederland de eerste minuten nog wat stroef, maar daarna begon de motor op volle toeren te draaien. Met snelle en goed uitgespeelde tegenaanvallen en mooie combinaties in de man meer werd Frankrijk voor de rust al murw gespeeld: 10-1. Met name Kitty Lynn Joustra onderscheidde zich in de eerste twee periodes met drie goals en een aantal uitsluitingen (mee) op de midvoorpositie. 

Na de rust schakelde Nederland ogenschijnlijk onbewust een tandje terug. De noodzakelijke marge qua doelsaldo was gehaald en daarmee werd aan de belangrijkste opdracht in deze wedstrijd voldaan. Desondanks bouwde Oranje de voorsprong gestaag verder uit en gaf het in de verdediging niet of nauwelijks wat weg. Veelzeggend over de defensie van Nederland: na de gelijkmaker na 2,5 minuut wist Frankrijk de hele wedstrijd niet meer tot scoren te komen.

De focus is voor Oranje vanaf nu gericht op Spanje, de ploeg die op het afgelopen WK in Gwangju met 12-8 te sterk was voor Nederland in de kwartfinales. Een desastreuze start zoals toen (6-0 achterstand) zal Oranje hier in Budapest zeker niet overkomen. Het Nederlands team steekt overduidelijk in veel betere vorm dan afgelopen zomer en speelt met veel passie en bravoure. Of dat voldoende is om Spanje – eveneens in topvorm - te verslaan, zal zondag om 16.00 uur blijken. 

Het vertrouwen in het Nederlandse kamp is in ieder geval groot. “We hebben de afgelopen maanden keihard getraind in Zeist en daar plukken we nu de vruchten van. We zijn allemaal superfit en spelen een lekker toernooi. We zijn er klaar voor om te strijden voor de groepswinst!” aldus Kitty Lynn Joustra die niet werd geselecteerd voor het WK. “Ik was toen ook niet zo op dreef als nu. Ik had daarvoor in Amerika gespeeld en was toch een groot deel van het jaar uit beeld bij de bondscoach. Nu we dit seizoen fulltime in Nederland trainen, kan ik ook meer laten zien wat ik in m’n mars heb en bovendien hetzelfde programma volgen als de andere speelsters van Oranje. Dat heeft voor mij goed uitgepakt. Ik voel me een stuk sterker en fitter dan in de zomer van 2019.”  

EK Waterpolo Budapest

Vrouwen, Poule B


Vrijdag 17 januari 
Nederland – Frankrijk 18-1
Periodestanden: 4-1, 6-0, 4-0, 4-0
Doelpunten Nederland: Maartje Keuning 4, Kitty Lynn Joustra 3, Sabrina van der Sloot 3, Iris Wolves 2, Bente Rogge 2, Simone van de Kraats, Vivian Sevenich, Dagmar Genee en Maud Megens. 

Eerder gespeeld

Zondag 12 januari 

Nederland – Israël 22-3
Periodestanden: 4-0, 5-1, 7-1, 6-1
Doelpunten Nederland: Maud Megens 5, Brigitte Sleeking 3, Iris Wolves 3, Sabrina van der Sloot 3, Maartje Keuning 2, Kitty Lynn Joustra 2, Nomi Stomphorst, Dagmar Genee, Simone van de Kraats en Vivian Sevenich.

Maandag 13 februari 
Duitsland – Nederland 3-23
Periodestanden: 1-6, 0-5, 0-5, 1-7
Doelpunten Nederland: Vivian Sevenich 4, Simone van de Kraats 4, Maud Megens 3, Maartje Keuning 3, Sabrina van der Sloot 3, Iris Wolves 2, Kitty Lynn Joustra, Nomi Stomphorst, Dagmar Genee en Bente Rogge.

Woensdag 15 januari
Nederland – Italië 10-4
Periodestanden: 2-2, 4-2, 3-0, 1-0 
Doelpunten Nederland: Maud Megens 5, Dagmar Genee, Nomi Stomphorst, Kitty Lynn Joustra, Bente Rogge en Maartje Keuning.

Voor uitslagen en karakteristieken van alle andere wedstrijden op het EK en tussenstanden in de poules, klik hier.

De mannen komen zaterdag weer in actie, om 20.30 uur tegen Servië. Ook dit duel is weer zijn weer live te zien op NOS.nl

Poule-indeling vrouwen

Poule A: Slowakije, Hongarije, Griekenland, Servië, Kroatië en Rusland.
Poule B: Duitsland, Nederland, Frankrijk, Spanje; Israël en Italië. 

De nummers 1 t/m 4 van elke poule gaan door naar de kwartfinales en kruisen dan tegen elkaar volgens het principe: 1A-4B, 2A-3B enzovoort. Een groepszege van Oranje levert een relatief lichte kwartfinale op.

Resterende speelschema Oranjeteams in Budapest:
Zaterdag 18 januari 20.30 u. Servië – Nederland (m)
Zondag 19 januari 16.00 u. Spanje – Nederland (v)
Maandag 20 januari Kruiswedstrijden mannen 
Dinsdag 21 januari Kwartfinales vrouwen
Woensdag 22 januari Kwartfinales mannen
Donderdag 23 januari Halve finales vrouwen
Vrijdag 24 januari Halve finales mannen
Zaterdag 25 januari Finales vrouwen
Zondag 26 januari Finales mannen

Beeld:
Kitty Lynn Jousta, hier in actie op het EK in 2018. (Archieffoto Beeldboot / Gertjan Kooij)
LEES MEER OVER
3,969

Lees ook

De Nederlandse waterpolovrouwen zijn de oefencampagne op weg naar de Olympische Spelen van Parijs begonnen met een overw…
1,534
Evangelos Doudesis blijft ook de volgende olympische cyclus bondscoach van de Nederlandse waterpolovrouwen. De KNZB heef…