Benauwde zege brengt waterpolodames tweede plek in poulefase

Oranje Dames, Internationaal Toernooi
Laura Aarts kreeg maar liefst 35 schoten richting haar doel | Beeldboot/ Gertjan Kooij.
Benauwde zege brengt waterpolodames tweede plek in poulefase

De Nederlandse waterpolodames hebben met een 8-7 zege op Australië de tweede plek in de poulefase veiliggesteld. Nederland kwam in de eerste periode met 1-3 achter, herstelde de score in de tweede periode en gaf de voorsprong niet meer uit handen. De tegenstander in de kwartfinale komt uit het duel tussen Hongarije en Canada later vanavond. 

Nederland moest aanvankelijk op gang komen. Ze lieten de tegenstander komen en vertrouwden daarbij op keepster Laura Aarts, wat te merken was aan het aantal Australische schoten. Maar liefst 35 keer schoot Australië uiteindelijk richting doel, waarvan er 21 daadwerkelijk tussen de palen gingen. Veertien keer was Aarts de grote sta-in-de-weg. Zelf schoot Nederland twintig keer op goal, om het verschil maar aan te geven. 

De Oranje-equipe kwam in de tweede periode beter in haar spel, ze wilde snel aanvallen en verdiende daarmee vier strafworpen. Vooral Maud Megens excelleerde weer eens met een aantal prachtige treffers. Ze zou uiteindelijk vijf keer scoren, waarvan drie strafworpen en werd net als in het eerste duel uitgeroepen tot speelster van de wedstrijd. 

Ondanks de Nederlandse voorsprong had het nog mis kunnen gaan. In de slotfase kreeg Australië nog drie kansen op de gelijkmaker. Op een vrije inzet van dichtbij pareerde Aarts een schot, later bleef uit een aanval de bal op de doellijn drijven en de laatste Australische poging eindigde met een schot op de lat. Na afloop toonde bondscoach Arno Havenga zich tevreden, maar zag nog verbeterpunten. "Ik ben opzich tevreden over de uitslag. Ik denk dat het een superzware wedstrijd was, de meiden hebben hard moeten vechten. Australië is serieus een goede ploeg, zeer fysiek."

Havenga toonde zich vooral tevreden over de verdediging, aanvallend kan het beter volgens de bondscoach. "In onze verdediging en manminder hebben we de juiste afspraken gemaakt en die ook goed uitgevoerd. Uit de manminder hebben zij geen enkele keer kunnen scoren. Onze eigen manmeer is wel aan verbetering toe. We hebben het hele toernooi nog geen hoog percentage kunnen halen. Daar moeten we kijken naar wat nog beter kan. Ons zes-tegen-spel wisselt heel sterk. Ook daar moeten we kijken hoe we het meeste rendement kunnen halen. Daar gaan we mee aan de slag. Verder wachten de winnaar van Hongarije en Canada af, dan zien we weer verder." 

Donderdag 6 juni
Nederland - Australië 8-7
Periodestanden: 2-3, 4-2, 2-1, 0-1
Doelpuntenmakers Nederland: Maud Megens 5, Sabrina van der Sloot 2, Iris Wolves.

Woensdag 5 juni
Nederland – Italië 7-8
Periodestanden: 2-1, 2-2, 1-3, 2-2
Doelpuntenmakers Nederland: Maud Megens 2, Vivian Sevenich 2, Maartje Keuning, Brigitte Sleeking, Nomi Stomphorst.

Dinsdag 4 juni
Nederland – China 15-7
Periodestanden: 4-2, 4-2, 3-3, 4-0
Doelpuntenmakers Nederland: Maud Megens 3, Iris Wolves 3, Maartje Keuning 2, Simone van der Kraats 2, Bente Rogge, Nomi Stomphorst, Ilse Koolhaas, Dagmar Genee, Vivian Sevenich.

Resterend programma Super Final FINA World League Vrouwen, Boedapest
Vrijdag 7 juni                                 Kwartfinales
Zaterdag 8 juni                             Halve finales 1-4 en 5-8
Zondag 9 juni                                Finales

Het toernooi is via (betaalde) stream live te volgen via FinaTV.

Inzet van de Super Final is een ticket voor de Olympische Spelen in Tokio. Mocht Nederland er in Boedapest nog niet in slagen zich te plaatsen voor Tokio, dan krijgt de ploeg eind juli een volgende kans op het WK in Gwangju (Zuid-Korea). Goud op het WK is eveneens goed voor deelname aan de Olympische Spelen.

Mocht de wereldkampioen tevens de winnaar van de Word League zijn, dan gaat ook de nummer twee van het WK naar Tokio. Kort voor vertrek naar Zuid-Korea zijn de waterpolodames overigens ook nog in eigen land te bewonderen. Nederland strijdt van maandag 1 tot en met 3 juli met Italië en Spanje in Zwemcentrum Rotterdam om de Dutch Waterpolo Trophy. Kaarten hiervoor zijn al te koop via: www.knzb.nl/tickets

Beeld:
Laura Aarts kreeg maar liefst 35 schoten richting haar doel | Beeldboot/ Gertjan Kooij.

Lees ook

De Nederlandse waterpolovrouwen zijn op het wereldkampioenschap in de Aspire Dome in Doha afgesloten met een vijfde plaa…
1,200
Mede dankzij een sterke eerste periode hebben de Nederlandse waterpolovrouwen in de strijd om de vijfde plaats op het we…
3,038