Dames overtuigend naar halve finale

Oranje Dames, Internationaal Toernooi
waterpolo.nl
Dames overtuigend naar halve finale

De Oranje waterpolosters hebben de kwartfinale van de World League Super Final met 12-10 van Hongarije gewonnen. Door deze winst blijft Oranje in de race voor het podium waar op het hoogste treetje naast een Gouden plak en 50.000 Amerikaanse Dollars ook een ticket voor de Olympische Spelen klaar ligt. De tegenstander wordt de winnaar van het duel tussen Amerika en China.

Nederland kwam met 0-2 achter, maar repareerde die achterstand nog voor het einde van het eerste kwart. In de tweede periode liep de ploeg van bondscoach Arno Havenga uit naar 6-3. In het vervolg had Oranje genoeg kansen om de voorsprong verder uit te bouwen, maar de thuisploeg bleef goed weerstand bieden. In het laatste bedrijf liepen de Leeuwinnen uit naar 10-8. Hongarije kwam nog terug tot 11-9, maar in de drie minuten die nog restten liet Nederland zien de terechte winnaar van dit duel te worden. Keepster Laura Aarts werd uitgeroepen tot MVP.

"We zijn blij met dit resultaat", reageerde bondscoach Arno Havenga opgewekt. "Dit was verreweg onze beste wedstrijd van dit toernooi hier. Er zijn nog steeds wel wat foutjes die we moeten analyseren, dus er zit zeker nog rek in. Morgen spelen we de halve finale. Dat zal naar alle waarschijnlijkheid Amerika zijn, het team dat het toernooi hier domineert. Daar gaan we ons vanaf nu op voorbereiden. We gaan nu eerst goed herstellen, want het was wederom een zware wedstrijd. De vierde in evenzoveel dagen. Iedereen heeft weer keihard gewerkt dus herstellen en hier en daar behandelen bij onze medische staf is belangrijk." 

Audiofragment captain Dagmar Genee:

Vrijdag 7 juni
Nederland - Hongarije 12-10
Periodestanden: 2-2, 4-1, 3-4, 3-3
Doelpuntenmakers Nederland; Maud Megens 3 (foto boven), Vivian Sevenich 2, Iris Wolves 2, Bente Rogge 2, Brigitte Sleeking, Maartje Keuning, Nomi Stomphorst.

Donderdag 6 juni
Nederland - Australië 8-7
Periodestanden: 2-3, 4-2, 2-1, 0-1
Doelpuntenmakers Nederland: Maud Megens 5, Sabrina van der Sloot 2, Iris Wolves.

Woensdag 5 juni
Nederland – Italië 7-8
Periodestanden: 2-1, 2-2, 1-3, 2-2
Doelpuntenmakers Nederland: Maud Megens 2, Vivian Sevenich 2, Maartje Keuning, Brigitte Sleeking, Nomi Stomphorst.

Dinsdag 4 juni
Nederland – China 15-7
Periodestanden: 4-2, 4-2, 3-3, 4-0
Doelpuntenmakers Nederland: Maud Megens 3, Iris Wolves 3, Maartje Keuning 2, Simone van der Kraats 2, Bente Rogge, Nomi Stomphorst, Ilse Koolhaas, Dagmar Genee, Vivian Sevenich.

Resterend programma Super Final FINA World League Vrouwen, Boedapest
Zaterdag 8 juni                             Halve finales 1-4
Zondag 9 juni                                Finales

WL%20-%20Bracket%201.jpgHet toernooi is via (betaalde) stream live te volgen via FinaTV.

Inzet van de Super Final is een ticket voor de Olympische Spelen in Tokio. Mocht Nederland er in Boedapest nog niet in slagen zich te plaatsen voor Tokio, dan krijgt de ploeg eind juli een volgende kans op het WK in Gwangju (Zuid-Korea). Goud op het WK is eveneens goed voor deelname aan de Olympische Spelen.

Mocht de wereldkampioen tevens de winnaar van de Word League zijn, dan gaat ook de nummer twee van het WK naar Tokio. Kort voor vertrek naar Zuid-Korea zijn de waterpolodames overigens ook nog in eigen land te bewonderen. Nederland strijdt van maandag 1 tot en met 3 juli met Italië en Spanje in Zwemcentrum Rotterdam om de Dutch Waterpolo Trophy. Kaarten hiervoor zijn al te koop via: www.knzb.nl/tickets

Beeld:
Beeldboot / Marcel ter Bals

Lees ook

De Nederlandse waterpolovrouwen zijn op het wereldkampioenschap in de Aspire Dome in Doha afgesloten met een vijfde plaa…
1,193
Mede dankzij een sterke eerste periode hebben de Nederlandse waterpolovrouwen in de strijd om de vijfde plaats op het we…
3,036