USA net te sterk voor Oranje

Oranje Dames, Internationaal Toernooi
USA net te sterk voor Oranje

De Nederlandse waterpolodames hebben de halve finale van de World League Super Final tegen Amerika niet weten te winnen. Oranje stuitte net te vaak op USA-keepster Ashleigh Johnson. Voor een nagenoeg lege tribune werd het in Boedapest 6-8. Morgen spelen de vrouwen van bondscoach Arno Havenga om 18.30 uur om de bronzen plak tegen Rusland dat later op de avond met 12-13 verloor van Italië.

Oranje kwam door een benutte strafworp van Maud Megens op 1-0. Daarna nam Amerika het initiatief over en liep uit naar 1-3. Nederland kon aanhaken en creëerde voldoende kansen. Grote sta in de weg was USA-goalie Johnson. Op bijna alle pogingen had zij een hand tegen de bal. Eind derde periode tikte Maartje Keuning met een uiterste strekbeweging de bal knap achter Johnson. De stand kwam daarmee met nog acht minuten te spelen op 5-7. Megens opende de score in het laatste kwart met een benutte strafworp, 6-7. Amerika liet het na de 6-8 niet verder komen, pareerde een Nederlandse overtalsituatie en speelde de wedstrijd professioneel uit. Johnson werd na afloop van het duel tot MVP uitgeroepen.

Door dit verlies heeft Nederland geen zicht meer op de toernooiwinst en het daaraan gekoppelde eerste ticket voor de Olympische Spelen. Ondanks de teleurstelling in het Nederlandse kamp was de manier waarop Oranje speelde wel een opsteker. Afgelopen december werkte de ploeg nog een tiendaagse oefenstage af met en in Amerika. Vlak voor de jaarwisseling speelde Nederland drie officiële interlands tegen de regerend Wereld- en Olympisch kampioen. Even zoveel keer werd er verloren (12-3, 12-5 en 12-6). De ploeg was toen wel van mening dat het zich steeds beter wist te weren tegen het fysiek zware spel van de beste ploeg ter wereld. Die wedstrijden waren toen "weer erg nuttig om te leren hoe we tegen de Verenigde Staten moeten spelen.” Gezien het verloop van deze halve finale is Nederland in ieder geval weer een stap dichterbij gekomen.

"Uiteraard zijn we teleurgesteld", vertelt Havenga vanuit de Duna Arena. "We waren dichtbij een beter resultaat. Hoewel we er niks voor kopen, ben ik wel trots op de manier waarop de meiden het gedaan hebben. We zullen moeten kijken hoe we in het vervolg de afspraken nog beter kunnen nakomen. Een aantal individuele fouten heeft ons een paar onnodige doelpunten opgeleverd. Dat moet beter. We balen ervan dat we nu op dit toernooi geen kans meer maken op een ticket voor de Olympische Spelen, maar we gaan ons wel goed voorbereiden op de laatste wedstrijd, zodat we deze zware week met brons kunnen afsluiten."

Zaterdag 8 juni
Nederland - Amerika 6-8
Periodestanden: 1-3, 2-3, 2-1, 1-1
Doelpuntenmakers Nederland: Maud Megens 2, Dagmar Genee, Simone v/d Kraats, Sabrina v/d Sloot, Maartje Keuning.

Vrijdag 7 juni
Nederland - Hongarije 12-10
Periodestanden: 2-2, 4-1, 3-4, 3-3
Doelpuntenmakers Nederland; Maud Megens 3, Vivian Sevenich 2, Iris Wolves 2, Bente Rogge 2, Brigitte Sleeking, Maartje Keuning, Nomi Stomphorst.

Donderdag 6 juni
Nederland - Australië 8-7
Periodestanden: 2-3, 4-2, 2-1, 0-1
Doelpuntenmakers Nederland: Maud Megens 5, Sabrina van der Sloot 2, Iris Wolves.

Woensdag 5 juni
Nederland – Italië 7-8
Periodestanden: 2-1, 2-2, 1-3, 2-2
Doelpuntenmakers Nederland: Maud Megens 2, Vivian Sevenich 2, Maartje Keuning, Brigitte Sleeking, Nomi Stomphorst.

Dinsdag 4 juni
Nederland – China 15-7
Periodestanden: 4-2, 4-2, 3-3, 4-0
Doelpuntenmakers Nederland: Maud Megens 3, Iris Wolves 3, Maartje Keuning 2, Simone van der Kraats 2, Bente Rogge, Nomi Stomphorst, Ilse Koolhaas, Dagmar Genee, Vivian Sevenich.

WL%20-%20Bracket2.jpg

Resterend programma Super Final FINA World League Vrouwen, Boedapest
Zondag 9 juni - Plek 3-4
18.30 uur Nederland - Rusland

Het toernooi is via (betaalde) stream live te volgen via FinaTV.

Inzet van de Super Final is een ticket voor de Olympische Spelen in Tokio. Mocht Nederland er in Boedapest nog niet in slagen zich te plaatsen voor Tokio, dan krijgt de ploeg eind juli een volgende kans op het WK in Gwangju (Zuid-Korea). Goud op het WK is eveneens goed voor deelname aan de Olympische Spelen.

Mocht de wereldkampioen tevens de winnaar van de Word League zijn, dan gaat ook de nummer twee van het WK naar Tokio. Kort voor vertrek naar Zuid-Korea zijn de waterpolodames overigens ook nog in eigen land te bewonderen. Nederland strijdt van maandag 1 tot en met 3 juli met Italië en Spanje in Zwemcentrum Rotterdam om de Dutch Waterpolo Trophy. Kaarten hiervoor zijn al te koop via: www.knzb.nl/tickets

Beeld:
Beeldboot / Gertjan Kooij

Lees ook

De Nederlandse waterpolovrouwen zijn op het wereldkampioenschap in de Aspire Dome in Doha afgesloten met een vijfde plaa…
1,187
Mede dankzij een sterke eerste periode hebben de Nederlandse waterpolovrouwen in de strijd om de vijfde plaats op het we…
3,035