Waterpolodames incasseren eerste verlies in Super Final

Oranje Dames, Internationaal Toernooi
Vivian Sevenich: twee treffers | Beeldboot/ Gertjan Kooij.
05 juni 2019
Waterpolodames incasseren eerste verlies in Super Final

Nederland heeft in Boedapest de tweede poulewedstrijd van de World League Super Final verloren. In een gelijkopgaande strijd was Italië met 7-8 te sterk voor de waterpolodames. 

Nederland en Italië troffen elkaar al voor de derde keer dit jaar. In januari ging de kwalificatiewedstrijd voor de Super Final nog met 9-6 verloren, later in maart werd de 'Setterosa' voor de Europa Cup verslagen met 11-17. 

In Boedapest ging de wedstrijd lange tijd gelijk op. Begin derde periode sloeg Nederland het eerste gaatje naar 5-3, na een knappe frommelgoal van midvoor Vivian Sevenich. Aan het einde werd de voorsprong weer teniet gedaan dankzij een scherp schot van Arianna Garibotti, die haar ploeg later zelfs nog voor het eerst op voorsprong bracht. Zo was de ruststand voor het laatste kwart 5-6 voor Italië. 

In de vierde periode kwam Nederland op gelijke hoogte dankzij een benutte strafworp van Maud Megens, maar moest daarna snel twee treffers incasseren. Daar kon de ploeg via opnieuw Sevenich wel een antwoord op vinden, maar geen winnend antwoord meer. 

"Ik denk dat we goed aan de wedstrijd begonnen", vertelde bondscoach Arno Havenga na afloop. "We zaten er gelijk goed in, we misten wat kansen maar creëerden wel veel mogelijkheden en hadden het verdedigend redelijk op orde. In de tweede periode werd het anders. Dat was een enorm intensieve periode met veel zwemwerk waarin veel geïnvesteerd werd. Normaal betaald zich dat wel uit in de derde of vierde periode, omdat we een fit team hebben, alleen nu niet. In de afronding misten we wat overtuiging en hadden het soms wat simpeler moeten houden om op die manier iets te creëren. We zochten te vaak de moeilijke oplossing." 

"Overall speelden we geen goede wedstrijd, al verliezen we 'maar' met 7-8, dat is het positieve verhaal, al hadden we deze wedstrijd graag gewonnen om als eerste in de poule te eindigen. Dat gaat nu niet meer lukken. Morgen Australië, de volgende finale voor ons, dus we gaan gestaag door." 

In de poule gaan de Italiaansen nu aan de leiding met zes punten. Daarachter volgen Nederland en Australië met beide drie punten. De Aussies, die gister 8-10 verloren van Italië, waren eerder vandaag met 10-8 te sterk voor China, dat met nul punten laatste staat in de poule. In poule B is de Verenigde Staten voorlopig ongenaakbaar. De regerend Olympisch- en wereldkampioen versloeg achtereenvolgens Hongarije (12-9) en Canada (15-4) en gaat aan de leiding. Vanavond spelen Hongarije en Rusland nog tegen elkaar. Rusland wist eerder na strafworpen te winnen van Canada.

WhatsApp%20Image%202019-06-05%20at%2012.26.00.jpeg

Woensdag 5 juni
Nederland – Italië 7-8
Periodestanden: 2-1, 2-2, 1-3, 2-2
Doelpuntenmakers Nederland: Maud Megens 2, Vivian Sevenich 2, Maartje Keuning, Brigitte Sleeking, Nomi Stomphorst.

Dinsdag 4 juni
Nederland – China 15-7
Periodestanden: 4-2, 4-2, 3-3, 4-0
Doelpuntenmakers Nederland: Maud Megens 3, Iris Wolves 3, Maartje Keuning 2, Simone van der Kraats 2, Bente Rogge, Nomi Stomphorst, Ilse Koolhaas, Dagmar Genee, Vivian Sevenich.

Resterend programma Super Final FINA World League Vrouwen, Boedapest
Donderdag 6 juni 16.45 u.    Nederland – Australië
Vrijdag 7 juni                                 Kwartfinales
Zaterdag 8 juni                             Halve finales 1-4 en 5-8
Zondag 9 juni                                Finales

Het toernooi is via (betaalde) stream live te volgen via FinaTV.

Inzet van de Super Final is een ticket voor de Olympische Spelen in Tokio. Mocht Nederland er in Boedapest nog niet in slagen zich te plaatsen voor Tokio, dan krijgt de ploeg eind juli een volgende kans op het WK in Gwangju (Zuid-Korea). Goud op het WK is eveneens goed voor deelname aan de Olympische Spelen.

Mocht de wereldkampioen tevens de winnaar van de Word League zijn, dan gaat ook de nummer twee van het WK naar Tokio. Kort voor vertrek naar Zuid-Korea zijn de waterpolodames overigens ook nog in eigen land te bewonderen. Nederland strijdt van maandag 1 tot en met 3 juli met Italië en Spanje in Zwemcentrum Rotterdam om de Dutch Waterpolo Trophy. Kaarten hiervoor zijn al te koop via: www.knzb.nl/tickets

Beeld:
Vivian Sevenich: twee treffers | Beeldboot/ Gertjan Kooij.

Lees ook

02 februari 2023
De Europese zwemfederatie, de LEN, heeft de genomineerden voor de LEN Awards bekend gemaakt. Brigitte Sleeking behoort t…
02 februari 2023
Woensdag keerden de Nederlandse waterpolodames terug uit Sabadell waar zij drie dagen oefenwedstrijden tegen speelden. B…
1,274