Nederland overtuigend langs Canada

Oranje Dames, Olympische Spelen

Voor de wedstrijd was al duidelijk dat de derde plaats in de poule het hoogst haalbare was voor Nederland. Daarvoor moest er wel gewonnen worden van Canada. Omdat Hongarije eerder op de dag verloor van China kreeg deze wedstrijd nog meer importantie. Want bij winst zou nu alsnog waterpologrootmacht Amerika ontlopen worden in de kwartfinale. De Oranjedames slaagden met glans voor die opdracht. Canada werd met 16-12 verslagen.

De wedstrijd startte wat nerveus. Beide ploegen vonden maar moeilijk een gaatje in elkaars verdediging, waardoor het na vijf minuten pas 1-1 stond. Daarna kreeg Oranje langzaamaan de overhand. Met goals van Maud Megens (strafworp), Maartje Keuning (een snel schot na een goede inzwemactie) en Simone van de Kraats (manmeer) liep Nederland uit naar 4-2. Toch trok Canada de stand gelijk. Van afstand leek Oranje kwetsbaar. Met name de 4-4 van Shae la Roche drie seconden voor de zoemer was zuur.

Het was voor bondscoach Arno Havenga het signaal om in de tweede periode keeper Debby Willemsz te vervangen voor Joanne Koenders. Hoewel zij Nederland enkele keren knap in de wedstrijd hield, kon ook zij niet voorkomen dat Canada ogenschijnlijk zonder veel moeite vanaf afstand doel kon treffen. Waar Nederland met Van de Kraats een linkshandige doelpuntenmachine in huis heeft, heeft Canada dat met Kyra Christmas. Het zorgde ervoor dat beide ploegen elkaar ook in de tweede periode nauwelijks ontliepen.

De ommekeer kwam in de derde periode. Megens en Ilse Koolhaas brachten Oranje een marge van drie doelpunten (10-7). Hoewel Canada nog even aan het elastiek bleef hangen, deelden Sabrina van der Sloot (foto boven), Van de Kraats en Nomi Stomphorst in de vierde periode de genadeklap uit. Met nog ruim twee minuten op de klok stond het 14-10 en was de wedstrijd beslist. Van de Kraats (bijna vanaf de helft!) en Vivian Sevenich maakten het Nederlandse feestje compleet.

Nu wacht Hongarije in de kwartfinale. Simone van de Kraats, tegen Canada wederom topscorer met zes doelpunten, blikte voor de camera van de NOS vast vooruit. “Dit toernooi benaderen we elke wedstrijd als een finale. Dat is tegen Hongarije niet anders. Zolang we geconcentreerd blijven spelen, kunnen wij heel veel. Doen we dat niet, dan kunnen we ook heel weinig”, refereerde zij indirect naar de zwakke tweede helft in de openingswedstrijd tegen Australië.

Havenga vult aan: "Nu breekt de fase van het toernooi aan waar we zo lang naar toegewerkt hebben. We kennen Hongarije goed, net zoals zij ons goed kennen. Het zal een fysieke en spannende wedstrijd worden. We kijken ernaar uit. Aanvallend spelen we sterk, maar we krijgen nog wel te makkelijk doelpunten tegen. Dat moet beter als we de volgende stap willen zetten. Daar gaan we aan werken."

Olympische Spelen Tokio, vrouwen, Poule A

Zondag 1 augustus

Nederland – Canada: 16-12

Periodestanden: 4-4, 4-3, 3-2, 5-3

Doelpuntenmakers Nederland: Simone van de Kraats 6, Maud Megens 2, Ilse Koolhaas 2, Sabrina van der Sloot, Nomi Stomphorst, Kitty-Lynn Joustra, Vivian Sevenich, Maartje Keuning en Brigitte Sleeking.

Eerder gespeeld

Maandag 26 juli

Australië – Nederland: 15-12

Periodestanden: 3-3, 2-5, 5-2, 5-2

Doelpunten Nederland: Maud Megens 2, Sabrina van der Sloot 2, Ilse Koolhaas 2, Simone van de Kraats 2, Iris Wolves, Nomi Stomphorst, Kitty-Lynn Joustra en Maartje Keuning.

Woensdag 28 juli

Nederland – Spanje: 14-13

Periodestanden: 2-3, 3-2, 3-2, 6-6

Doelpunten Nederland: Simone van de Kraats 6, Maud Megens 4, Sabrina van der Sloot, Kitty Lynn Joustra, Ilse Koolhaas en Vivian Sevenich.

Vrijdag 30 juli

Zuid-Afrika – Nederland: 1-33

Periodestanden: 0-7, 0-9, 1-9, 0-8

Doelpunten Nederland: Maartje Keuning 6, Simone van de Kraats 5, Maud Megens 5, Sabrina van der Sloot 4, Brigitte Sleeking 3, Vivian Sevenich 3, Dagmar Genee 2, Iris Wolves 2, Kitty-Lynn Joustra 2, Nomi Stomhorst 1.