Olympische droom eindigt voor Oranje

Oranje Dames, Olympische Spelen
Olympische droom eindigt voor Oranje

Op de Olympische Spelen in Tokio is Nederland dinsdag gestrand in de kwartfinales. In het Tatsumi Waterpolo Centre was Hongarije met 11-14 te sterk. Wat rest is de strijd om de vijfde plek.

 

Na vier minuten spelen openden de Oranjedames nog wel de score. Uit een snel uitgespeelde overtalsituatie kon Kitty-Lynn Joustra een pass van Dagmar Genee eenvoudig binnen tikken. Maar dat bleek achteraf gezien een van de weinige keren dat de ploeg van Arno Havenga op voorsprong stond. Hoewel Nederland lang degelijk oogde, was Hongarije trefzekerder. Telkens wisten de Magyaren de leiding te nemen en moest Oranje in de achtervolging. Dat kostte zichtbaar kracht. Steeds als Nederland op gelijke hoogte kwam, deelde Hongarije aan de andere kant een tik uit, vaak uit een overtalsituatie waar Hongarije een stuk efficiënter mee omsprong dan Nederland (83% versus 33%).

 

De Nederlandse waterpolodames leken na een benutte strafworp van Maud Megens (na sterk midvoorwerk van Iris Wolves) met 7-7 de lange rust in te gaan, maar toen Dora Leimeiter vier seconden voor de zoemer van ver buiten de zes meter Debby Willemsz verschalkte, knakte het Nederlandse zelfvertrouwen. In de derde periode liep Hongarije te makkelijk uit naar 7-10 en moest Oranje serieus aan de bak.

 

Nederland gaf zich echter allesbehalve gewonnen. Een knappe draaiactie van Vivian Sevenich luidde een sterke Nederlandse fase in. Megens verzilverde de toegekende strafworp en Sabrina van der Sloot schoot nagenoeg in de zoemer van het derde bedrijf een prachtig uitgespeelde manmeer tegen de touwen. Toen Simone van de Kraats begin vierde periode via het aluminium op een heerlijke wijze voor de 10-10 tekende, was Nederland volledig terug in de wedstrijd. Toch liet de volgende Hongaarse dreun niet lang op zich wachten. Via twee manmeers liep de ploeg van Attila Biro weer uit (10-12). Een lepe bal van Genee met ruim twee minuten op de klok, bleek het laatste Nederlandse wapenfeit. In de laatste minuut duwde Dorottya Szilaghy (wederom uit een manmeer) Nederland definitief kopje onder. Havenga probeerde het tij nog te keren door Willemsz te wisselen en Maartje Keuning als extra veldspeler in te brengen, maar die truc mislukte. In de daaropvolgende aanval doelpuntte Dora Leimeiter eenvoudig in het lege doel en zette zo de pijnlijke 11-14 op het scorebord.    

 

Maud Megens was na afloop klip en klaar: “We waren niet goed genoeg. We misten de overtuiging. In de manminder waren we niet agressief genoeg en aanvallend straften we hun fouten onvoldoende af.” Havenga onderstreepte haar lezing: "Dit zijn de wedstrijden waar het om gaat. Die bepalen of meedoet om de prijzen. We kwamen hier voor een medaille, maar de conclusie is dat die missie niet geslaagd is. Aanvallend misten we de overtuiging in de manmeer die we de andere wedstrijden wel hadden en verdedigend gaven we weer te makkelijk doelpunten weg. En dan verlies je zo'n wedstrijd. Het is nu aan ons om dit toernooi op een waardige manier af te sluiten. Voor een aantal speelsters zullen dit de laatste wedstrijden in Oranje zijn. Zij verdienen het om daar later op een goede manier op terug te kijken. Daar gaan we nu alles aan doen. De vijfde plek is daarom ons nieuwe doel."         

 

Olympische Spelen Tokio, vrouwen

 

Dinsdag 3 augustus, kwartfinale

Nederland – Hongarije: 11-14

Periodestanden: 3-4, 4-4, 2-2, 2-4

Doelpunten Nederland: Simone van de Kraats 4, Nomi Stomphorst 2, Maud Megens 2, Dagmar Genee, Sabrina van der Sloot, Kitty-Lynn Joustra.

 

Eerder gespeeld

 

Maandag 26 juli

Australië – Nederland: 15-12

Periodestanden: 3-3, 2-5, 5-2, 5-2

Doelpunten Nederland: Maud Megens 2, Sabrina van der Sloot 2, Ilse Koolhaas 2, Simone van de Kraats 2, Iris Wolves, Nomi Stomphorst, Kitty-Lynn Joustra en Maartje Keuning.

 

Woensdag 28 juli

Nederland – Spanje: 14-13

Periodestanden: 2-3, 3-2, 3-2, 6-6

Doelpunten Nederland: Simone van de Kraats 6, Maud Megens 4, Sabrina van der Sloot, Kitty Lynn Joustra, Ilse Koolhaas en Vivian Sevenich.

 

Vrijdag 30 juli

Zuid-Afrika – Nederland: 1-33

Periodestanden: 0-7, 0-9, 1-9, 0-8

Doelpunten Nederland: Maartje Keuning 6, Simone van de Kraats 5, Maud Megens 5, Sabrina van der Sloot 4, Brigitte Sleeking 3, Vivian Sevenich 3, Dagmar Genee 2, Iris Wolves 2, Kitty-Lynn Joustra 2, Nomi Stomhorst 1.

 

Zondag 1 augustus

Nederland – Canada: 16-12

Periodestanden: 4-4, 4-3, 3-2, 5-3

Doelpuntenmakers Nederland: Simone van de Kraats 6, Maud Megens 2, Ilse Koolhaas 2, Sabrina van der Sloot, Nomi Stomphorst, Kitty-Lynn Joustra, Vivian Sevenich, Maartje Keuning en Brigitte Sleeking.

 

Resterende speelschema Oranjedames in Tokio

Donderdag 5 augustus: China - Nederland

Zaterdag 7 augustus: plek 5-8

Beeld:
OrangePictures.nl
1,547

Lees ook

De Nederlandse waterpolodames zijn na een moeizame wedstrijd, tweede geworden op de Waterpolo Cup Rotterdam. In een uitv…
1,381
In de laatste poule wedstrijd van de Waterpolo Cup Rotterdam hebben de Nederlandse waterpolodames met 11-10 gewonnen van…
1,032