Oranjedames met monsterzege naar kwartfinales

Oranje Dames, Olympische Spelen
Oranjedames met monsterzege naar kwartfinales

De waterpolodames boekten vrijdag – zoals verwacht – een monsterzege tegen Zuid-Afrika. Op het WK in 2019 won Nederland nog met 33-0 van de olympische debutant. Ditmaal werd het 33-1. Hiermee stelde de ploeg van Arno Havenga een plek in de kwartfinales veilig.

 

Eerder dit toernooi was Zuid-Afrika al kanonnenvoer voor Spanje (29-4) en Canada (21-1). Nederland was wat dat betreft nog genadelozer. In de eerste aanval was het meteen raak. Aanvoerder Dagmar Genee boogde de 1-0 achter de Zuid-Afrikaanse keeper Meghan Maartens. Het was de opmaat naar de doelpuntenregen. Binnen drie minuten stond het al 5-0, om in de eerste periode tot 7-0 uit te lopen.

 

De beperkte balbehandeling en passing van de Zuid-Afrikaansen deed soms sneu aan, maar daar had Nederland geen boodschap aan. Zonder medelijden stootten de gedreven Oranjedames onophoudelijk door. Pas na ruim zes minuten spelen in de tweede periode werd Joanne Koenders (foto boven) voor het eerst op de proef gesteld, maar dat afstandsschot wist de keepster die Debby Willemsz verving eenvoudig te keren. Toen stond het overigens al 15-0 voor Nederland.

 

Halverwege de derde periode deed Zuid-Afrika met een treffer van Jordan Wedderburn eindelijk wat terug, maar dat deerde Nederland niks. Met mooi samenspel bleef Oranje de doelpunten aaneenrijgen. De teller stopte uiteindelijk bij 33-1. Voor wat het waard is tegen deze waterpolodwerg waren de statistieken sowieso om je vingers bij af te likken. Met tien uit tien behaalde Nederland een honderd procent score uit de overtalsituaties en ook veel speelsters verzilverden al hun schoten. Maartje Keuning werkte het beste aan haar doelsaldo. Zij werd topscorer met zes treffers.     

 

Bondscoach Havenga kijkt tevreden terug op de wedstrijd. “We wilden lekker fel en fris spelen. Dat is gelukt. Het risico is natuurlijk dat je er te makkelijk over denkt of rommelig gaat spelen. Dat was in ons geval niet aan de orde. We zijn de hele wedstrijd scherp gebleven.” Langzamerhand worden de verhoudingen in beide poules duidelijk. Door het eerste Amerikaanse olympische verlies in dertien jaar tegen Hongarije (10-9), wordt Amerika verrassend genoeg geen groepswinnaar in poule B. Er zal Nederland daarom veel aangelegen zijn om geen derde te worden in de eigen poule, want dan wordt de regerend olympisch en wereldkampioen ontlopen. “We bereiden ons nu voor op de wedstrijd van zondag tegen Canada. Die uitslag zal duidelijk maken tegen wie we het toernooi vervolgen.”

 

Olympische Spelen Tokio, vrouwen, Poule A

 

Vrijdag 30 juli

Zuid-Afrika – Nederland: 1-33

Periodestanden: 0-7, 0-9, 1-9, 0-8

Doelpunten Nederland: Maartje Keuning 6, Simone van de Kraats 5, Maud Megens 5, Sabrina van der Sloot 4, Brigitte Sleeking 3, Vivian Sevenich 3, Dagmar Genee 2, Iris Wolves 2, Kitty-Lynn Joustra 2, Nomi Stomhorst 1.

 

Eerder gespeeld

 

Maandag 26 juli

Australië – Nederland: 15-12

Periodestanden: 3-3, 2-5, 5-2, 5-2

Doelpunten Nederland: Maud Megens 2, Sabrina van der Sloot 2, Ilse Koolhaas 2, Simone van de Kraats 2, Iris Wolves, Nomi Stomphorst, Kitty-Lynn Joustra en Maartje Keuning.

 

Woensdag 28 juli

Nederland – Spanje: 14-13

Periodestanden: 2-3, 3-2, 3-2, 6-6

Doelpunten Nederland: Simone van de Kraats 6, Maud Megens 4, Sabrina van der Sloot, Kitty Lynn Joustra, Ilse Koolhaas en Vivian Sevenich.

 

Poule-indeling vrouwen

 

Poule A: Australië, Canada, Nederland, Zuid-Afrika, Spanje.

Poule B: China, Amerika, Hongarije, Rusland, Japan.

 

De nummers 1 t/m 4 van elke poule gaan door naar de kwartfinales en kruisen dan tegen elkaar volgens het principe: 1A-4B, 2A-3B enzovoort.

 

Resterende speelschema Oranjedames in Tokio

Zondag 1 augustus, 8:30 uur: Nederland – Canada

Dinsdag 3 augustus: kwartfinales

Donderdag 5 augustus: halve finales

Zaterdag 7 augustus: finales

Beeld:
OrangePictures.nl
1,991

Lees ook

In de laatste poule wedstrijd van de Waterpolo Cup Rotterdam hebben de Nederlandse waterpolodames met 11-10 gewonnen van…
1,005
Nederland heeft op de tweede dag van de Waterpolo Cup Rotterdam overtuigend gewonnen van Frankrijk. De Nederlandse water…
1,359