Nieuwe namen en extra internationale ervaring in trainerskorps (Jong) Oranje

Oranje Dames, Oranje Heren, Oranje Jeugd
Nieuwe namen en extra internationale ervaring in trainerskorps (Jong) Oranje

De nationale waterpoloselecties beginnen het nieuwe jaar met een deels vernieuwd begeleidingsteam. Zowel bij de jeugd- als bij de A-selecties staan er verschillende ‘nieuwe’ ex-internationals aan de bak en ook het aandeel vrouwelijke trainers is toegenomen. “We hebben de afgelopen maanden een mooi team van trainers en coaches samengesteld die onze – toekomstige – internationals de weg naar de wereldtop moeten gaan wijzen”, aldus manager topwaterpolo KNZB Arno Havenga.

Havenga zelf vertrok na de Olympische Spelen van Tokio als bondscoach bij de vrouwen en werd opgevolgd door Evangelos Doudesis. Hij wordt geassisteerd door Richard van Eck, zelf oud-international en als speler onder meer actief voor Polar Bears, Schuurman BRC, Jadran Herceq Novi (Montenegro) en Montpellier (Frankrijk). 

Ex-international en tweevoudig Olympiër Bas de Jong wordt verantwoordelijk voor de Jong Oranje-groep van de meisjes onder de 19 jaar. Hij wordt geassisteerd door Eszter Gyori die op haar beurt de Jong Oranje meisjes onder de 18 en 17 jaar weer onder haar hoede heeft, met Arjan Vos als assistent. Vos en Gyori runnen samen ook de Waterpolo Academie in Eindhoven waar veel van de Jong Oranje-meisjes (en jongens) doordeweeks een fulltime programma afwerken.

Twee vrouwelijke ex-internationals, Ingrid Veenhuis en Iefke van Belkum, staan aan het roer bij respectievelijk de Jong Oranje meisjes van onder de 16 jaar en meisjes o.15/o.14 jaar. Veenhuis krijgt de na Tokio als Oranje-speelster gestopte Dagmar Genee aan haar zijde en verder zal ook Adam Zaïdi ondersteunen bij de verschillende jeugdprogramma’s van de meisjes.

De Spaanse ex-international Patricia del Soto is de nieuwe keeperstrainer van de A-selectie en de meisjes onder de 19, 18 en 17 jaar. Voor de twee jongste leeftijdsgroepen zal Sebastiaan Brands, tevens keeperstrainer bij de mannen, de keeperstraining verzorgen.

Mannenlijn 

Bij de mannenlijn blijven bondscoach Harry van der Meer en diens assistent Branko Mitrovic de A-selectie begeleiden en Mitrovic (met assistent Zeno Reuten) is tevens verantwoordelijk voor de Jong Oranje jongens onder de 18 jaar. Zeno Reuten is zelf bondscoach van de jongens onder de 17 en 16 jaar, terwijl een andere zeer ervaren vakman – Johan Aantjes – de scepter zwaait bij de oudste (onder de 19 jaar) en jongste (onder de 15 en onder de 14 jaar) Jong Oranje-groepen. Aantjes, tevens ex-international en voormalig bondscoach van de A-selectie, krijgt daarbij assistentie van Arjen Silvis.

Arno Havenga: “Ik vind dat we met al deze namen een mooie mix hebben samengesteld van trainers met verschillende persoonlijkheden, specialiteiten en achtergronden. De grootste gemene deler is wat mij betreft dat ze zelf stuk voor stuk veel internationale ervaring hebben opgedaan; als speler, als trainer of juist allebei. Evangelos, Eszter, Adam en Branko wonen en werken al enige tijd in Nederland, maar zij nemen toch ook hun ‘eigen’ opleiding en invloeden mee uit hun geboortelanden Griekenland, Hongarije en Montenegro. En voor Patricia en Spanje geldt natuurlijk hetzelfde.” 

KNZB+


Havenga vervolgt: “Binnen KNZB+, het instroomprogramma voor de jongste talenten, is Zeno Reuten verantwoordelijk voor de samenhang tussen de trainingsgroepen en de scouting. Hij maakt de ‘vertaling’ van Zeist naar de Regionale Trainings Centra (RTC) en Waterpolo Scholen (RWPS) in het land. Uiteraard in overleg met de betrokken jeugdbondscoaches en Annemieke Beute die vanuit de KNZB alle info van de sporters registreert en de communicatie met hen en hun trainers onderhoudt.” 

 

Internationale kalender 2022

17-20 februari: EK-kwalificatie mannen, Netanya (Israël)
22 februari: Hongarije – Nederland (FINA World League vrouwen, voorronde)

15 maart: Nederland – Griekenland (FINA World League vrouwen, voorronde)
8-10 april: EJK-kwalificatie jongens onder de 19 jaar (speelplaats n.n.b.)
22-24 april: FINA World League 
Europese ‘final 6’, vrouwen, Tenerife (Spanje)
13-29 mei: WK Fukuoka (Japan), vrouwen 

25 juni-3 juli: Volos (Griekenland), WJK meisjes o.16
12-17 juli: FINA World League Super Final, vrouwen (mits gekwalificeerd)
3-9 juli: EJK meisjes o.19 Netanya (Israël), speeldata nog niet officieel bevestigd
30 juli-7 augustus: Belgrado (Servië), WJK jongens o.18
13-21 augustus Belgrado of Novi Sad (Servië), WJK meisjes o.18:

27 aug-10 sept: EK Split (Kroatië), vrouwen (zeker) en mannen (mits gekwalificeerd)
18-25 september: EJK jongens o.19 (mits gekwalificeerd), Podgorica (Montenegro)

image008.png

3,565

Lees ook

De Nederlandse waterpolovrouwen spelen bij de Olympische Spelen in Parijs in de poulefase tegen Hongarije, Australië, Ca…
1,514
De Nederlandse waterpolovrouwen zijn op het wereldkampioenschap in de Aspire Dome in Doha afgesloten met een vijfde plaa…
1,217