Eindejaarsoverzicht Oranje over de grens

Oranje Dames, Oranje Heren
Jesse Nispeling (blauwe cap) in actie voor Olympic Nice
Eindejaarsoverzicht Oranje over de grens

Ook in het buitenland is de winterstop aangebroken, hoe kort soms ook. Tijd voor een uitgebreide round-up van ‘Oranje over de grens’.

 

Vier Nederlandse spelers kroonden zich tot winterkampioen in hun buitenlandse competitie. Ilse Koolhaas en Sabrina van der Sloot deden dat in Italië. Met landskampioen Orizzonte verloren ze tot nu toe slechts eenmaal. Dat gebeurde tegen Rapallo, uitgerekend de club van de derde Nederlandse speelster in Italië Amarens Genee. Volgens Koolhaas, die afgelopen zomer de Griekse competitie verliet, is er nog niks beslist. “De voltallige top-4 is titelkandidaat. Ik verwacht dat het uiteindelijk gaat tussen Padova en ons. We kunnen tevreden zijn over de eerste helft, niet alleen omdat we veel gewonnen hebben, maar ook omdat we duidelijk inzicht hebben gekregen in wat er beter moet. De tweede helft wordt zwaar. Aanstaand weekend staat de Final Six van de beker op het programma en verderop in januari begint ook de Europese competitie. Behalve de Italiaanse beker en het kampioenschap, gaan we ook in de Champions League voor het hoogste.”

 

Vivian Sevenich is met UVSE de winterkampioen van Hongarije. Zij heeft al twee nationale prijzen te pakken. Naast de beker, won zij ook de supercup. Die laatste prijs won zij ten koste van Laura Aarts die bij runner-up Dunaujvaros onder de lat ligt. Sevenich kijkt dan ook tevreden terug. “We zijn nog ongelsagen en hebben het maximale behaald, helemaal als je naar de samenstelling van ons team kijkt. Vergeleken met vorig jaar zijn we erg verjongd. Van de zeven basisspelers vorig jaar, zijn er nog maar drie over. Eerlijk gezegd had ik er in september een hard hoofd in, maar de meiden pakken het goed op en de klik in het water is er. Dat is lekker spelen!” Ondanks de ongeslagen status, wordt het team in januari versterkt met de Amerikaanse Jamie Neushul en de Canadese Kinderd Paul. Daarnaast verwacht Sevenich dat de geblesseerde Rebecca Parkes ook weer kan aansluiten, waardoor UVSE in de tweede seizoenshelft weer op volle oorlogssterkte is. “Belangrijk, want dan begint ook de Europacup waarin we zo goed mogelijk willen presteren. Voor m’n gevoel begint het seizoen dus eigenlijk nu pas. Ik kijk er erg naar uit!”

IMG_1157.jpg
Vivian Sevenich is winterkampioen in Hongarije

De vierde Nederlandse winterkampioen is Jorn Winkelhorst. De midvoor bleef met Waspo Hannover ongeslagen en won de Duitse supercup. Daarmee ligt hij op koers om de titel later dit jaar te verdedigen, al ligt Spandau met Luuk Gielen in de gelederen altijd op de loer. Het is volgens Winkelhorst erg close tussen zijn ploeg en die van Gielen. “Het zijn twee goede teams. Ik durf daarom nog niet te zeggen dat wij Spandau voorbij zijn, maar wel dat ze van goeden huize moeten komen om ons te verslaan.” Beide Nederlanders komen dit seizoen met hun ploeg ook weer uit in de Champions League, maar daarin spelen zij een kleinere rol van betekenis. In groep B staat Spandau zesde en Waspo achtste. De ploeg van Winkelhorst is als gastheer overigens al wel automatisch geplaatst voor de Final Eight later dit seizoen.

 

In Italiaanse mannencompetitie spelen Robin Lindhout en Thomas Lucas. Lindhout overtreft met promovendus Quinto tot nu toe duidelijk z’n verwachtingen. Met achttien punten uit elf wedstrijden staat hij op de zesde plaats. “Zoveel punten heeft Quinto nog nooit gehaald in een seizoen in de Serie A en nu zijn we pas op de helft. Het ligt heel dicht bij elkaar, dus een goede reeks kan uiteindelijk het verschil maken.” Lindhout zelf heeft ook z’n draai gevonden. Hij scoort veel en neemt z’n team vaak op sleeptouw. “Doel blijft nog steeds om zonder play-outs ons veilig te spelen. Een plekje in de top-10 lijkt mogelijk.” Wat dat betreft is de eerste wedstrijd in 2019 gelijk een belangrijke. Dan treft Lindhout Nuoto Catania, de ploeg van Lucas die nu op de dertiende plaats staat. Lucas moest met zijn ploeg even op gang komen, maar de laatste wedstrijden kwam het verjongde team op dreef. “We hebben ten opzichte van vorig jaar best wat kwaliteit ingeleverd, maar hebben in het begin ook een paar wedstrijden onnodig verloren. Tegen Quinto willen en moeten we winnen. Ten eerste omdat we dan weer een beetje aansluiten en ten tweede omdat ik niet van Robin wil verliezen, haha.” 

IMG_1120%20(1).JPG
Robin Lindhout laat van zich spreken bij Quinto

In Frankrijk zijn er drie Nederlandse heren en één Nederlandse vrouw actief. Jesse Koopman doet het bij de mannen vooralsnog het beste. Met CN Noisy-le-Sec staat hij op de vijfde plaats. Jesse Nispeling (foto boven, blauwe cap) en Milos Filipovic volgen hem met Olympic Nice op plek zeven. Volgens Nispeling lijkt dat erger dan het daadwerkelijk is. “Vanwege de protesten met de gele hesjes hebben we een wedstrijd minder gespeeld. Die moeten we tegen de onderste, dus die winnen we wel. Dan staan wij gedeeld vijfde. Het is onze doelstelling om de play-offs te halen. Daarvoor moeten we minimaal zesde worden. We hebben veel nieuwe jongens dit seizoen, waaronder Milos en ik. We raken steeds beter op elkaar ingespeeld en de wedstrijden die we moesten winnen, hebben we gewonnen. Bij regerend kampioen Strasbourg verloren we bovendien maar met één doelpunt verschil (4-3). Ik kijk dan ook met een goed gevoel terug op de eerste helft en verwacht dat we straks thuis nog wel wat punten gaan pakken tegen de top-3.” Bij de dames staat Laura Steenbeek met Nice op de derde plek. “We doen het niet slecht. We hebben een heel ander en vooral jong team vergeleken met vorig jaar. De jongste meiden zijn nog maar veertien jaar. Iedereen werkt hard en we spelen steeds beter. Het is jammer dat we nipt van Bordeaux verloren, anders hadden we nu tweede gestaan. Lille lijkt nog een maatje te groot, maar ik hoop in de tweede helft Bordeaux in te halen.”  

 

In Spanje is Atletic Barceloneta bij de mannen net zoals de afgelopen jaren ook dit seizoen weer heer en meester. In de slipstream komen Guus van Yperen en Sam van den Burg heel goed mee. Zij staan met CN Barcelona na elf wedstrijden op de derde plek. Volgens Van den Burg, die overkwam van CE Mediterrani, een plek die recht doet aan de verhoudingen. “We doen het goed, ik hoop dat we ook in de top-3 kunnen eindigen”, zegt de midachter die vanwege een gebroken kaak lang moest toekijken. “Ik heb totaal geen spijt van mijn overstap. CNB is een fantastische club en ik heb het goed naar m’n zin.” Jorn Muller, vorig seizoen met CN Sabadell een serieuze bedreiging voor Barceloneta, maakt een moeilijker seizoen door. Het vernieuwde team speelt te wisselvallig en dat uit zich in een plek in het ‘rechter rijtje’. Guus Wolswinkel speelt zijn eerste jaar voor CN Catalunya en staat op plek tien. Kjeld Veenhuis komt uit voor Sant Andreu en ontwikkelt zich goed. Hij is al lang niet meer de jongste en wordt steeds belangrijker voor zijn ploeg. Op 15 december werd hij nog uitgeroepen tot de Most Valuable Player van speelronde 10. Toen scoorde hij vier keer tegen CN Catalunya. “We hebben de lat best hoog gelegd voor onszelf. We willen Europees waterpolo halen. Daarvoor moeten we nog een paar plekjes stijgen, maar dat is mogelijk. Een paar wedstrijden hebben we in de laatste minuut onnodig verloren. Als we wat constanter worden, kunnen we zeker verrassen tegen sterkere tegenstanders en is de top-5 haalbaar.” Zijn vriendin Brigitte Sleeking speelt samen met Maartje Keuning bij het damesteam van Sant Andreu. Zij staan zonder puntverlies op de tweede plek achter grootmacht CN Sabadell. “Op 9 januari spelen we tegen elkaar. Dan weten we echt hoe de verhoudingen zijn. De eerste helft was prima en we kunnen en moeten zeker nog stappen maken. Het worden zware weken. Eerst Sabadell en daarna in ons thuisbad de Europacup. Mooie wedstrijden om te spelen. Hopelijk plaatsen we ons voor de volgende ronde.” Larissa Kuijpers komt sinds dit seizoen uit voor CE Mediterrani. De oud-keepster van ZPB maakt een prima seizoen door en staat op een nette derde plek.

 

Kjeld%20Veenhuis.jpg
Kjeld Veenhuis werd uitgeroepen tot MVP na de tiende speelronde in Spanje

Tot slot Bilal Gbadamassi, de BZC-er die van Borculo naar Belgrado verkaste. Hij is nu vijf maanden onderdeel van de keiharde leerschool van Partizan. De overgang was groot. “Het was pittig. In het begin hield ik weinig energie over voor andere dingen. Ik voelde mijn hele lijf en sliep halve dagen.” In de Adriatische Liga speelt Gbadamassi nu wekelijks tegen de beste ploegen uit Kroatië, Servië en Montenegro. In de competitie kan het jonge team van Partizan nog geen potten breken. Gbadamassi staat op de negende plaats. Maar de midvoor geniet van elke wedstrijd. “Het is fantastisch om tegen zulke topploegen te spelen. Van elke wedstrijd leer ik. We hebben een leuk en gretig team. Ik verwacht dat we in de tweede helft meer wedstrijden gaan winnen in de Adriatische Liga. Daarnaast is het doel om in de finale te komen van Servische play-offs." 

 

Tussenstand Italië dames

1 L'EKIPE ORIZZONTE 8-21

2 PLEBISCITO PADOVA 8-19

3 RAPALLO PALLANUOTO 8-19

4 SIS ROMA 8-17

5 KALLY NC MILANO 8-12

6 RN FLORENTIA 8-10

7 BOGLIASCO BENE 8-10

8 CSS VERONA 8-6

9 F&D H2O 8-3

10 ECOGRUPPO TORRE DEL GRIFO VILLAGE 8-0                    

 

Tussenstand Hongarije dames

1. UVSE Hunguest Hotels 9-27

2. Dunaújvárosi Egyetem 9-24

3. BVSC-Zugló Diapolo 8-18

4. FTC-Telekom Waterpolo 8-15

5. ZF-Eger 9-15

6. Hungerit Szentes 8-9

7. Szeged SZTE 9-6

8. RB- Tatabánya 9-3

9. Budapesti Honvéd Sportegyesület 9-0

 

Tussenstand Duitsland heren

1 Waspo 98 Hannover 7-14

2 Wf Spandau 04 Berlin 7-12

3 ASC Duisburg 8-10

4 OSC Potsdam 7-6

5 SSV Esslingen 7-6

6 SVV Plauen 7-4

7 SG Neukölln Berlin 7-0

8 Duisburger SV 98 8-0

 

Tussenstand Itaië heren

1 Pro Recco 11 – 30

2 Brescia 11 – 30

3 Sport Management 11 – 27

4 Posillipo 11 – 20

5 Florentia 11 – 18

6 Quinto 11 – 18

7 Ortigia 11 – 17

8 Lazio 11 – 13

9 Roma 11 – 12

10 Canottieri 11 – 12

11 Trieste 11 – 12

12 Savona 11 – 10

13 Catania 11 – 7

14 Bogliasvo 11 – 1

 

Tussenstand Frankrijk heren

1 Team Strasbourg 9-25

2 CN Marseille 9-22

3 Pays d’Aix Natation 9-19

4 Montpellier WP 9-16

5 CN Noisy-le-Sec 9-13

6 EN Tourcoing 9-11

7 O. Nice Nat. 8-10

8 S. de Reims 9-6

9 FNC Douai 9-6

10 Sète Nat. EDD 8-0

 

Tussenstand Spanje heren

1. Barceloneta 11 – 33

2. Terrassa 11 – 27

3. Barcelona 11 – 27

4. Mediterrani 11 – 24

5. Mataro 11 – 21

6. Sant Andreu 11 – 17

7. Sabadell 11 – 14

8. Real Canoe 11 – 11

9. Navarra 11 – 10

10. Catalunya 11 – 6

11. Tenerife 11 – 4

12. Concepcion 11 – 0

 

Tussenstand Spanje dames

1 C.N. SABADELL 8-24

2 C.N. SANT ANDREU 8-24

3 C.E. MEDITERRANI 8-16

4 C.N. MATARO 8-13

5 C.N. TERRASSA 8-12

6 C.N. RUBI 8-12

7 C.N. SANT FELIU 8-9

8 WP. ZARAGOZA 8-6

9 C.N. MADRID MOSCARDO 8-3

10 A.R. CONCEPCION CIUDAD LINEAL 8-0

 

Tussenstand Adriatische Liga

1 Mladost (CRO) 8 – 24

2 Jug (CRO) 8 – 19

3 Jadran HN (MNE) 8 – 18

4 Jadran S (CRO) 8 – 16

5 Mornar (CRO) 8 – 9

6 Sabac (SRB) 8 – 9

7 BVK Crvena Zvezda (SRB) 8 – 8

8 Primorac (MNE) 8 – 7

9 Partizan (SRB) 8 – 4

10 POSK (CRO) 8 – 3

 

Beeld:
Beeldbron: Facebook Olympic Nice Natation
LEES MEER OVER

Lees ook

De Nederlandse waterpolovrouwen zijn op het wereldkampioenschap in de Aspire Dome in Doha afgesloten met een vijfde plaa…
1,178
Mede dankzij een sterke eerste periode hebben de Nederlandse waterpolovrouwen in de strijd om de vijfde plaats op het we…
3,029