Loting EK Netanya bekend

Oranje Dames, Oranje Heren
Loting EK Netanya bekend

Dinsdag vond in Netanya de loting plaats voor het EK dat van 3 tot 16 januari wordt gehouden in Israël. Volgens het nieuwe format zijn de gekwalificeerde landen verdeeld over twee divisies, gebaseerd op de eindrangschikking van het vorige EK.

In de eerste divisie – verdeeld over poule A en B – spelen de sterkste landen. Zij stromen na de poulefase rechtstreeks door naar de knock-out fase. Vanzelfsprekend zijn de Nederlandse dames daar onderdeel van. Zij zijn in groep A ingedeeld met Hongarije, Kroatië en Griekenland. Bondscoach van de Oranjedames Evangelos Doudesis: “Wij zijn ambitieus, dat is geen geheim. We gaan het EK in met dezelfde mentaliteit als de afgelopen twee seizoenen en zijn gemotiveerd om hoger te eindigen dan het vorige EK. We gaan alles geven en kijken ernaar uit om weer samen te zijn.” De regerend wereldkampioen eindigde op het vorige EK in Split op de vierde plek.

De Nederlandse heren zijn in divisie 2 ingedeeld in groep D met Roemenië, Slowakije en Slovenië. De nummers 1 en 2 van groep D kruisen voor een plek in de kwartfinales tegen de nummers 3 en 4 van groep B. Mannenbondscoach Harry van der Meer: “Het is een interessante loting. Roemenië kennen we goed en is een gelijkwaardige tegenstander. Slowakije heeft een heel goed EK in Split gespeeld en is de laatste jaren behoorlijk gegroeid. Slovenië is de mindere in de poule, maar zeker niet te onderschatten. We moeten ons goed realiseren dat we een ander team hebben dan in Split. We hebben een jonger team met veel potentie voor de toekomst. Als we gedisciplineerd en in onze taken spelen dan denk ik dat we goede wedstrijden gaan spelen.”

Op weg naar Doha en Parijs...


Op het EK in Natanya kunnen de mannen van Oranje zich kwalificeren voor het WK in Doha (2-18 februari) waar de laatste tickets voor de Spelen van Parijs worden verdeeld. Hongarije, Griekenland, Spanje, Servië, Italië en Frankrijk zijn al geplaatst voor Doha. Normaliter zijn er bij het EK in Netanya dan nog drie Europese tickets voor Doha te verdienen. 

De Nederlandse waterpolodames zijn op basis van de gewonnen wereldtitel in Fukuoka al zeker van het WK in Doha én de Spelen van Parijs.  

Loting EK Netanya (Israël) – 3-16 januari 2024

Dames

Divisie 1

Groep A
NEDERLAND

Hongarije
Kroatië
Griekenland

Groep B
Spanje
Israël
Frankrijk
Italië

Divisie 2

Groep C
Roemenië
Servië
Tsjechië
Turkije

Groep D
Slowakije
Duitsland
Engeland
Bulgarije

Heren

Divisie 1

Groep A
Montenegro
Spanje
Frankrijk
Kroatië

Groep B
Georgië
Hongarije
Italië
Kroatië

Divisie 2

Groep C
Servië
Duitsland
Israël
Malta

Groep D
Slowakije
NEDERLAND
Slovenië
Roemenië

Het speelschema wordt later bekend.

Beeld:
LEN.eu
1,635

Lees ook

In de laatste poule wedstrijd van de Waterpolo Cup Rotterdam hebben de Nederlandse waterpolodames met 11-10 gewonnen van…
1,002
Nederland heeft op de tweede dag van de Waterpolo Cup Rotterdam overtuigend gewonnen van Frankrijk. De Nederlandse water…
1,354