Loting OKT's mannen en vrouwen

Oranje Dames, Oranje Heren
Loting OKT's mannen en vrouwen

De Nederlandse waterpolovrouwen nemen het in de groepsfase van het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) in Triëst op tegen Frankrijk, Italië, Slowakije en een nog nader te bepalen land uit Azië. Dat heeft de loting op het FINA-bureau in Lausanne vandaag uitgewezen. De andere poule bestaat uit Griekenland, Hongarije, Israël, Nieuw-Zeeland en een andere vertegenwoordiger uit Azië. 

De nummers 1 t/m 4 van beide poules gaan door naar de kwartfinales en de winnaars van de halve finales plaatsen zich vervolgens voor de Olympische Spelen van Tokio. Het OKT in Triëst staat geprogrammeerd in de week van 8 tot en met 15 maart. Het exacte speelschema is nog niet bekend, maar de beslissende halve finales zullen normaliter op zaterdag 14 maart worden gespeeld.  

Bondscoach Arno Havenga in een eerste reactie: “We wisten van tevoren dat we met Italië, Griekenland en Hongarije om twee tickets zouden gaan strijden, dat we bij een van die landen in de poule zouden zitten en dat we de halve finale moeten winnen. De andere landen zijn normaliter te zwak om een rol van betekenis te gaan spelen, dus we weten wat ons te doen staat. Eerst proberen te winnen in de poule van Italië en daarna in de halve finale Hongarije of Griekenland verslaan.” 

Mannen

De Nederlandse mannen moeten in de poule al volop aan de bak om in de race te blijven voor een van de drie tickets voor de Spelen van Tokyo waar van 22 tot en met 29 maart op het OKT in Rotterdam om gestreden gaat worden. 

Oranje werd bij de loting in Poule B gekoppeld aan Kroatië, Rusland, Duitsland, Argentinië en een vertegenwoordiger uit Azië (mogelijk vervangen door Roemenië). Poule A bestaat uit Georgië, Canada, Brazilië, Montenegro, Griekenland en een land uit Azië (mogelijk vervangen door Turkije). De nummers 1 tot en met 4 van beide poules plaatsen zich voor de kwartfinales op vrijdag 27 maart.

Nederland speelt alle poulewedstrijden om 19.00 uur, zondag 22 maart te beginnen tegen Duitsland. Daarna treft Oranje achtereenvolgens Kroatië (maandag), Argentinië (dinsdag), ‘Azië 2’ (woensdag) en Rusland (donderdag).

Kaarten voor het OKT in Rotterdam zijn te koop via: https://oktwaterpolo2020.nl

Mannenbondscoach Harry van der Meer: “Een pittige loting. We zullen sowieso Argentiniëen de Aziatische vertegenwoordiger achter ons moeten laten om bij de eerste vier te eindigen. Om in de kwartfinale de toplanden Griekenland en Montenegro te ontlopen, zullen we ook al in de poule moeten stunten. Het wordt een loodzware opgave, maar met de steun van het thuispubliek gaan we er natuurlijk wel vol voor.” 

Beeld:
De Oranjemannen hopen in maart op de steun van een vol Zwemcentrum Rotterdam. (Foto Beeldboot/Gertjan Kooij)
2,672

Lees ook

De Nederlandse waterpolovrouwen spelen bij de Olympische Spelen in Parijs in de poulefase tegen Hongarije, Australië, Ca…
1,815
De Nederlandse waterpolovrouwen zijn op het wereldkampioenschap in de Aspire Dome in Doha afgesloten met een vijfde plaa…
1,270