Speelschema's EK Waterpolo bekend

Oranje Dames, Oranje Heren
Speelschema's EK Waterpolo bekend

European Aquatics heeft de schema’s van de Europese waterpolokampioenschappen van 2024 bekendgemaakt. De vrouwen spelen van 5 tot en met 13 januari in Eindhoven en de mannen van 4 tot en met 16 januari in Zagreb en Dubrovnik (Kroatië).

Tijdens deze editie wordt het Twee Divisie-format geïntroduceerd, dus spanning is vanaf dag 1 gegarandeerd, aangezien de acht beste teams tegen elkaar zullen spelen in de groepsfase voordat de knock-outfase begint. Een betere rangschikking in de groep levert extra rustdagen op, wat ten goede zal komen aan de teams die op jacht zijn naar tickets voor het WK in Doha en/of de Olympische Spelen.

Daarnaast zullen Divisie 2-teams strijden voor de hoogste rangen in de groepen C en D om kans te maken op het behalen van de Divisie 1 in de crossover-wedstrijden.

De Nederlandse waterpolovrouwen zijn op basis van de gewonnen wereldtitel in Fukuoka al zeker van het WK in Doha (2-18 februari) én de Spelen van Parijs. Datzelfde geldt voor Spanje, dat in Fukuoka de finale van Oranje verloor. Wel ligt er in Eindhoven nog een ticket voor Parijs klaar voor de ploeg die als hoogste eindigt (Nederland en Spanje niet meegerekend) en ook zijn er nog drie startbewijzen voor Doha te verdienen.

Poule-indeling EK Vrouwen

Divisie 1

Groep A NEDERLAND, 
Hongarije, Kroatië en Griekenland.
Groep B Spanje, Israël, Frankrijk en Italië.

Divisie 2

Groep C 
Roemenië, Servië, Tsjechië en Turkije.
Groep D Slowakije, Duitsland, Engeland en Bulgarije.

De Nederlandse vrouwen spelen in de poulefase vrijdag 5 januari om 19.00 uur tegen Kroatië, zaterdag 6 januari om 19.00 uur tegen Hongarije en zondag 7 januari om 18.30 uur tegen Griekenland.

Voor het volledige speelschema van het EK vrouwen: kik hier.

Waterpolo maakte van 1926 tot 1997 deel uit van het 'grote' EK Zwemmen, voordat er vanaf 1999 op zichzelf staande kampioenschappen werden gehouden, hetzij in dezelfde stad of in de buurt, maar meestal in verschillende poules. In 2012 werd een januari-editie geïntroduceerd waarbij beide toernooien op afwisselende dagen in dezelfde poule werden gespeeld. Dat baanbrekende evenement vond plaats in Eindhoven, in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion, waar eerder in 2008 en 2010 het EK zwemmen voor respectievelijk langebaan en kortebaan werd gehouden. Nu keert het vrouwen-EK dus terug naar dit prachtige zwembad.Dit wordt tevens het allereerste damestoernooi met 16 teams.

Vrouwenwaterpolo staat overigens pas sinds 1985 op het EK-porgramma. De eerste editie was in Oslo, Noorwegen.

Verzeker jezelf van een ticket > pre-register hier.

Poule-indeling EK Mannen

Divisie 1

Groep A Montenegro, Spanje, Frankrijk en Kroatië.
Groep B Georgië, Hongarije, Italië en Griekenland.

Divisie 2

Groep C Servië, Duitsland, Israël en Malta.
Groep D Slowakije, NEDERLAND, Slovenië en Roemenië.

De Nederlandse mannen spelen in de poulefase vrijdag 5 januari om 20.15 uur tegen Roemenië, zondag 7 januari om 20.15 uur tegen Slowakije en dinsdag 9 januari om 20.15 uur tegen Slovenië.

Voor het volledige speelschema van het EK mannen: klik hier.

Beeld:
De waterpolodames na de gewonnen wereldtitel in Fukuoka. (Foto BSR Agency)
5,875

Lees ook

De Nederlandse waterpolovrouwen zijn op het wereldkampioenschap in de Aspire Dome in Doha afgesloten met een vijfde plaa…
1,177
Mede dankzij een sterke eerste periode hebben de Nederlandse waterpolovrouwen in de strijd om de vijfde plaats op het we…
3,025