Waterpoloteams voor World League bekend

Oranje Dames, Oranje Heren
Waterpoloteams voor World League bekend

Arno Havenga (bondscoach vrouwen) en Harry van der Meer (bondscoach mannen) hebben bekendgemaakt met welke selectie ze dinsdag 11 februari aantreden in de FINA World League. De mannen spelen om 17.00 uur in Varaždin tegen Kroatië en de vrouwen om 18.30 uur in Limoges tegen Frankrijk.

De volgende speelsters gaan dinsdag in Frankrijk te water: Brigitte Sleeking (Widex GZC Donk), Nomi Stomphorst (Widex GZC Donk), Simone van de Kraats (Polar Bears), Bente Rogge (ZV De Zaan), Iris Wolves (Polar Bears), Maartje Keuning (ZV De Zaan), Maud Megens (Widex GZC Donk), Kitty-Lynn Joustra (ZV De Zaan), Maud Koopman (ZV De Zaan), Maxine Schaap (ZV De Zaan), Rozanne Voorvelt (ZVL-1886), Joanne Koenders (Polar Bears, keepster) en Sarah Buis (UZSC, keepster).

Maxine Schaap (19) van De Zaan maakt haar debuut in Oranje. Havenga geeft de UZSC-speelsters Dagmar Genee, Vivian Sevenich en Sabrina van der Sloot rust. Zij spelen komend weekend met hun club in de kwartfinale van de Euro League in en tegen Kirishi (Rusland).


Van der Meer selecteerde voor de trip naar Kroatië zestien spelers: Eelco Wagenaar (Polar Bears, keeper), Jesse Nispeling (Tourcoing, Frankrijk), Jorn Muller (Douai, Frankrijk), Pascal Janssen (UZSC), Thomas Lucas (ZV De Zaan), Sam van den Burg (CN Barcelona, Spanje), Kjeld Veenhuis (Widex GZC Donk), Lars Gottemaker (Het Ravijn), Guus van IJperen (Widex GZC Donk), Jesse Koopman (Tourcoing, Frankrijk), Jorn Winkelhorst (Waspo Hannover, Duitsland), Milos Filipovic (SVH), Ruud van der Horst (Polar Bears), Bilal Gbadamassi (Partizan Belgrado, Servië), Guus Wolswinkel (CN Catalunya, Spanje) en Ted Huijsmans (ZV De Zaan, keeper).

“We reizen zondag al af naar V
araždin en zullen maandag twee keer sparren tegen Kroatië. Een mooie gelegenheid om nog een paar spelers aan het werk te zien die er bij het EK niet bij waren”, aldus Van der Meer.   

 

Opzet World League
Het Nederlands vrouwenteam speelt in de World League in de Europese poule een halve competitie van zes wedstrijden tegen achtereenvolgens Italië (19 november, 14-16 winst na strafworpen), Frankrijk (uit), Hongarije (uit), Griekenland (in Dordrecht), Spanje (in Utrecht) en Rusland (in Nijverdal). De beste vier landen gaan door naar de Super Final die in juni wordt gespeeld.


Bij de mannen zijn de twaalf deelnemende Europese landen verdeeld over vier poules van drie. Na een halve competitie gaan de nummers 1 en 2 van elke poule in playoffs strijden om een plek in de Super Final van de World League (juni 2020). De nummers 3 van de vier poules spelen met elkaar nog door in een halve competitie. Nederland verloor eerder met 7-12 in Den Haag van Servië en kan zich alleen bij winst op Kroatië nog plaatsen voor de playoffs.  

De World League-cyclus staat dit jaar in de schaduw van kwalificatie voor de Olympische Spelen. De Nederlandse vrouwen strijden op het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) van 8 tot 15 maart in Triëst (Italië) om de laatste twee tickets voor Tokio. Voor de mannen zijn er van 22 tot en met 29 maart in Rotterdam nog drie plaatsbewijzen te verdelen. De loting voor beide OKT’s vindt dinsdagmiddag 11 februari plaats op het FINA-bureau in Lausanne.
 

Beeld:
Gertjan Kooij / Beeldboot
2,369

Lees ook

De Nederlandse waterpolovrouwen spelen bij de Olympische Spelen in Parijs in de poulefase tegen Hongarije, Australië, Ca…
1,849
De Nederlandse waterpolovrouwen zijn op het wereldkampioenschap in de Aspire Dome in Doha afgesloten met een vijfde plaa…
1,271