Oranje Dames, Oranje Heren
Waspo Hannover wint de Duitse beker

Ook in het buitenland is de tijd aangebroken dat de prijzen worden verdeeld. Zaterdag waren Jorn Winkelhorst in Duitsland en Vivian Sevenich in Hongarije al succesvol. De komende weken maken meer Nederlanders kans op een hoofdprijs. Een overzicht.

Duitsland

In Düsseldorf prolongeerde Jorn Winkelhorst met Waspo Hannover de Duitse beker (foto boven). De finale tegen Spandau was een heuse thriller. Pas na strafworpen werd de ploeg van Luuk Gielen opzij geschoven. “Het was een zware wedstrijd”, aldus Winkelhorst. “Spandau heeft goed gevochten. Super lekker om dan alsnog na penalty’s de beker weer te winnen.”

Zaterdag 4 mei

Spandau – Waspo Hannover: 10-9 (2-2, 3-3, 0-1, 1-0, 4-3).

Hongarije

Vivian Sevenich wist ook een prijs te prolongeren. Met UVSE werd ze ongeslagen kampioen van Hongarije. De hele competitie verloor ze geen punt. Ook in de play-offs zette ze die ongeslagen status voort. ‘Slachtoffer’ in de finale (best-of-five) was Dunaujvaros, de ploeg van Oranje-keepster Laura Aarts. In drie wedstrijden werd het landskampioenschap veiliggesteld. “We waren duidelijk de betere ploeg. Het hele seizoen en ook in deze finale”, blikt Sevenich terug. “Vaak ging het in het begin nog gelijk op, maar naarmate de wedstrijd vorderde, liepen we telkens een paar doelpunten uit. Dus eigenlijk is het nooit lang spannend geweest.” Voor Sevenich en Aarts was het gelijk hun ‘afscheid’ van Hongarije. Volgend seizoen – in het Olympische jaar – worden alle internationals immers weer in Zeist verwacht. “Daarmee was dit een mooi afscheid. Ik heb hier twee leuke jaren gehad en voel me echt thuis bij UVSE, in het team met de meiden en in Boedapest. Mooi dat ik het zo heb kunnen afsluiten.”

Vrijdag 26 april

UVSE – Dunaujvaros: 13-9 (2-0, 5-3, 2-2, 4-4).

Dinsdag 30 april

Dunaujvaros – UVSE: 5-9 (1-1, 2-3, 1-4, 1-1). Vivian Sevenich 1.

UVSE – Dunaujvaros: 11-7 (2-0, 5-4, 2-0, 2-3).

Vivian Sevenich pakt de titel met UVSE
Vivian Sevenich pakt de titel met UVSE (Foto: Facebook UVSE)

Frankijk

Voor Jesse Nispeling en Milos Filipovic zit het seizoen in Frankrijk erop. Met Olympic Nice eindigden zij op de zevende plek. Jesse Koopman heeft nog belangrijke wedstrijden voor de boeg. Tegen Lille strijdt hij op 8 en 11 mei om de vijfde en zesde plek. Belangrijk omdat plek vijf recht geeft op een ticket voor de Europacup.

Laura Steenbeek is ook nog in de race. Met Nice rekende zij in de halve finale in twee wedstrijden af met Bordeaux. Vorige week werd het in eigen huis 6-4. Omdat het zaterdag in Bordeaux 5-3 werd, moesten strafworpen de beslissing brengen. Keepster Steenbeek werd de grote held door één penalty meer te stoppen dan haar tegenstander. In de finale op 18 en 25 mei wacht favoriet Lille.

Bordeaux – Olympic Nice: 5-3.

Italië

In Italië hebben Sabrina van der Sloot en Ilse Koolhaas met Orizzonte de reguliere competitie als koploper afgesloten. Amarens Genee eindigde met Rapallo op plek 3. In de laatste wedstrijden maakten zij geen fouten. De top-6 speelt volgend weekend om de titel. “Het wordt een thuiswedstrijd voor ons”, zegt Van der Sloot. De Final Six wordt gespeeld in ons buitenbad. Wij spelen zaterdag tegen de winnaar van de wedstrijd tussen Padova en Florentia. Ik verwacht dat Padova de tegenstander wordt.” Genee speelt eerst nog om een plekje in de halve finale tegen Milaan. Als zij wint, speelt zij zaterdag de halve finale tegen Roma. Van der Sloot: “Volgens de wedkantoren zijn wij favoriet, maar dit jaar is de competitie spannender dan vorig jaar. We zijn met een verschil van slechts twee punten eerste geworden en hebben al een keer verloren van Roma en Rapallo. Het is dus zeker geen gelopen race, temeer omdat de finale maar over één wedstrijd gaat.”

Voor de heren in Italië is de reguliere competitie nog in volle gang. Thomas Lucas (Nuoto Catania) en Robin Lindhout (Quinto) hebben nog twee wedstrijden voor de boeg voordat ook voor hun de play-offs / play-outs van start gaan.

Orizzonte – Verona: 17-3 (3-1, 4-1, 6-1, 4-1). Ilse Koolhaas 2, Sabrina van der Sloot 1.

Milano – Rapallo: 11-18 (1-5, 5-4, 2-3, 3-6). Amarens Genee 3.

Spanje

De mannen in Spanje zitten al wel midden in de play-offs. Guus van Yperen en Sam van den Burg bereikten met CN Barcelona de halve finale ten koste van Kjeld Veenhuis. Aan twee wedstrijden hadden zij genoeg om CN Sant Andreu de pas af te snijden. In de halve finale, die op 8 mei van start gaat, treffen zij CN Terrassa. Die ploeg schakelde Jorn Muller en CN Sabadell uit in de kwartfinale. Eerder was Guus Wolswinkel al uitgeschakeld. Hij eindige de reguliere competitie met CN Catalunya op de tiende plaats. "Tegen Terrassa wordt het erg moeilijk denk ik", kijkt Van den Burg vooruit naar de halve finale. In de competitie hebben we twee keer van ze verloren, maar we gaan er alles aan doen om deze keer wel te winnen."

Bij de dames eindigde vorige week de reguliere competitie. CN Sant Andreu eindigde op de tweede plaats en CE Mediterrani op de vierde plaats. Hierdoor maken Larissa Kuijpers (CE Mediterrani) en Brigitte Sleeking en Maartje Keuning (CN Sant Andreu) zich klaar voor de halve finale in de play-offs die 8 mei van start gaat. Kuijpers treft daarin het ongenaakbare CN Sabadell, Keuning en Sleeking stuiten op CN Mataro.

30 april 2019

CN Barcelona – CN Sant Andreu: 13-4 (5-1, 3-0, 4-2, 1-1). Guus van Yperen 3, Sam van den Burg 1. Kjeld Veenhuis 1.

CN Terrassa – CN Sabadell: 11-9 (0-3, 2-2, 5-4, 4-0). Jorn Muller 1.