Na verlies tegen Hongarije wacht Oranje loodzware klus

Oranje Dames, WK
Na verlies tegen Hongarije wacht Oranje loodzware klus
Na verlies tegen Hongarije wacht Oranje loodzware klus

Voor de Oranjedames is het serieuze werk begonnen op het WK. Na een freewheelende start, met ruime overwinningen op Japan (8-20) en Frankrijk (17-2), ging het donderdag in het volgepakte Alfred Hajos zwembad mis tegen het thuisland. Om de groepswinst – en daarmee rechtstreekse plaatsing voor de kwartfinale – verloor Nederland met 8-10. Oranje gaat nu een loodzwaar vervolgtraject in. 

De laatste keer dat Nederland de Magyaren de baas was, was in januari 2016 in de poulefase op het EK in Belgrado (14-10). In de latere finale ging de ploeg van Arno Havenga tegen dezelfde tegenstander zoals bekend kopje onder en ook in de daaropvolgende wedstrijden tegen de Hongaarse grootmacht kwamen de Oranjedames telkens tekort. Zo ook in deze poulewedstrijd. Vanaf de tweede periode nam Hongarije met een keiharde pressing meer en meer het heft in handen. Gesteund door de duizenden Hongaarse fans, liep de thuisploeg in de derde periode uit naar 4-7. Oranje kreeg kansen om het gat te dichten, maar miste net de overtuiging. Overtuiging die Hongarije wel had. In een orkaan van geluid, speelden de Hongaren de wedstrijd uit. In de laatste twee minuten stond, zong en sprong het hele stadion onafgebroken.
 
Aanvoerder Yasemin Smit gaf toe dat Nederland moeite had met het fysieke spel: “Ik denk dat we goed aan de wedstrijd begonnen, maar hun fysieke spel brak ons wel op. Daardoor kregen we een aantal snelle goals tegen. We hebben een snelle ploeg en wilden niet meegaan in het fysieke spel, maar dat lukte niet altijd. Het zorgde ervoor dat we soms te ver van de goal aflagen. In de volgende wedstrijd zullen we beter moeten aansluiten.”

Yasemin Smit viermaal trefzeker tegen Hongarije (Foto: Beeldboot / Gertjan Kooij).
Yasemin Smit viermaal trefzeker tegen Hongarije

Ondanks de nederlaag kon Smit wel van de ambiance genieten. “Het blijft hartstikke tof dat er zoveel mensen naar waterpolo komen kijken. Daar kan ik zeker van genieten. Je weet vooraf dat zij het thuisvoordeel hebben, daar stel je jezelf op in.” Bondscoach Arno Havenga vond dat zijn team zich goed staande had gehouden in de heksenketel. “We hebben goed gespeeld, maar waren alleen soms wat ongelukkig in de afronding. Het is moeilijk om onder deze druk te spelen. Moeilijk, maar ook mooi natuurlijk. Helaas hebben we het publiek niet stil kunnen krijgen.”

Het vervolg wordt loodzwaar voor Oranje. Door de tweede plaats in de poule, moet Nederland nu eerst een kruisfinale spelen tegen Rusland, de winnaar van het brons in Rio. Wint Oranje, dan wacht Italië, de zilveren medaillewinnaar in Rio, in de kwartfinale. Rekent Oranje ook met die mastodont af, dan speelt Nederland in de halve finale hoogstwaarschijnlijk tegen Amerika, het dreamteam dat de laatste jaren alles won wat er te winnen viel. “Ja, we hebben een aardige klus te klaren”, besluit Havenga.

De sfeer was indrukwekkend (Foto: Beeldboot / Gertjan Kooij).
De sfeer was indrukwekkend
 

Zie het fotoverslag HIER.

Donderdag 20 juli
Nederland – Hongarije:
Periodestanden: 2-2, 1-1, 2-4, 3-3 
Doelpunten Nederland: Yasemin Smit 4, Sabrina van der Sloot 3 en Maud Megens. 

Eerdere uitslagen 

Dinsdag 18 juli 
Japan - Nederland: 8-20
Periodestanden: 0-7, 5-3, 2-5, 1-5.
Doelpunten Nederland: Sabrina van der Sloot 6, Vivian Sevenich 4, Maud Megens 3, Yasemin Smit 2, Marloes Nijhuis 2, Lieke Klaasen 2, Amarens Genee.

Zondag 16 juli 
Nederland - Frankrijk: 17-2
Periodestanden: 7-0, 5-0, 3-1, 2-1.
Doelpunten Nederland: Lieke Klaassen 4, Dagmar Genee 3, Sabrina vd Sloot 3, Maud Megens 3, Yasemin Smit, Amarens Genee, Vivian Sevenich, Kitty Lynn Joustra.

Resterend programma 

Zaterdag 22 juli 
20.30 uur, kruisfinale: Nederland – Rusland  

Maandag 24 juli 
Kwartfinales 

Woensdag 26 juli 
Halve finales 

Vrijdag 28 juli 
Finale

Eindstand poule C
1 Hongarije 3-6
2 NEDERLAND 3-4
3 Frankrijk 3-2
4 Japan 3-0

Van het hele WK waterpolo doet Waterpolo.nl uitgebreid verslag. Volg onze site en social media (FacebookTwitter en Instagram). Klik hier voor de standen en wedstrijdstatistieken van het hele vrouwentoernooi.

Foto's: Beeldboot / Gertjan Kooij

LEES MEER OVER

Lees ook

De Nederlandse waterpolovrouwen spelen bij de Olympische Spelen in Parijs in de poulefase tegen Hongarije, Australië, Ca…
1,816
De Nederlandse waterpolovrouwen zijn op het wereldkampioenschap in de Aspire Dome in Doha afgesloten met een vijfde plaa…
1,270