Nederland in protest na mislopen kwartfinale

Oranje Dames, WK
Nederland in protest na mislopen kwartfinale
Nederland in protest na mislopen kwartfinale

Nederland is op het WK in Boedapest veroordeeld tot het spelen voor de negende tot twaalfde plek. In de beslissende tussenronde voor de kwartfinales was Rusland met 10-11 te sterk. Daardoor wacht maandag niet Italië maar Nieuw-Zeeland.

Het verschil werd in de eerste helft gemaakt. Rusland passeerde keepster Debby Willemsz naar hartenlust en had zelf geen antwoord. Het sein voor bondscoach Arno Havenga voor een keeperswissel. Hij bracht Laura Aarts in het water en dat sorteerde effect. In eerste instantie kreeg ze nog twee doelpunten tegen maar gaandeweg kreeg Oranje weer de geest. Aan de hand van gifkikker Nomi Stomphorst, die juist de power toonde waar het bij de rest aan leek te ontbreken, begon Oranje aan een opmars.

Nederland scoorde vijf keer achter elkaar en had een voorsprong te pakken, totdat Rusland onreglementair een time-out leek aan te vragen. Na protest van de Nederlandse bank gingen de scheidsrechters met de officials in overleg, wat minutenlang duurde. Rusland kreeg uiteindelijk een time-out en wist in haar aanvallen prompt twee keer te profiteren. Weg was de Nederlandse opmars. Dat Sabrina van der Sloot uitviel met een liesblessure hielp ook niet mee.

In de laatste periode kreeg Nederland nog diverse mogelijkheden, maar Russische zakelijkheid en de lat zaten Nederland in de weg. Een manmeer situatie in de laatste seconden eindigde in een schot over het doel en de bittere realiteit daalde neer over het Nederlandse team.

Arno Havenga treurt na het laatste fluitsignaal.
Arno Havenga treurt na het laatste fluitsignaal.

Na afloop stond Laura Aarts met betraande ogen de pers te woord. “Dit verwacht je niet. We hebben zo’n topteam en dan komen we niet eens bij de eerste acht. Afschuwelijk.” Bij haar wissel leek een heldenrol in de maak, waar ze zelf niet over wilde spreken. “Je wisselt een keeper om te kijken of het nodig is. Debby en ik stimuleren elkaar zoveel. Ik wilde het team en Rusland laten zien dat we twee topkeepsters hebben. Feit is dat we de hele wedstrijd achter de feiten aanlopen, we komen telkens sterk terug, maar we kregen het niet voor elkaar om de wedstrijd te kantelen. Wat me het diepste zit, is dat we geen kans meer op het podium hebben.” Ook Dagmar Genee, die een sterke wedstrijd op de midachter speelde,  had moeite om haar tranen te bedwingen. “We creëerden wel kansen, maar waren net niet overtuigend genoeg in de afronding, en Rusland schoot juist wel veel raak. Dit had niet mogen gebeuren. We gaan nu spelen om de negende plek. Daar horen wij echt niet thuis.”

Cruciaal leek het al dan niet onreglementair aanvragen van een time-out aan Russische kant. Nederland was in aanval, toen de Russen een time-out aanvroegen. “Een discutabel moment”, volgens Nomi Stomphorst. “Volgens mij hadden we daar een vijf meter moeten krijgen. Alleen denk ik niet dat het daar misging. We moeten tijdens zo’n moment kunnen schakelen. We waren te mat in ons hele spel. Het gif en de passie die we tegen Hongarije wel hadden, ontbrak nu. We hebben bij vlagen goed gespeeld, maar bij vlagen ook niet. In een wedstrijd als deze moet je vier periodes top zijn.”

Protest

Mogelijk krijgt het duel nog een staartje. Na afloop bevestigde Havenga dat ze in protest gaan. “We hebben alles op beeld en het is ook door de jongen achter de jurytafel bevestigd dat het de Russische coach was die een time-out aanvroeg. Wij waren al drie seconden in balbezit toen het signaal afging. Er werd wel meteen gezegd dat videobeelden geen bewijsmateriaal zijn, maar in dit geval lijkt het me terecht dat ze die wel meenemen in hun oordeel. De FINA gaat ons protest nu in de commissie bespreken. Morgenochtend krijgen we daar uitsluitsel over.” Mocht Nederland gelijk krijgen, dan wordt de wedstrijd vanaf het bewuste moment over gespeeld met een strafworp voor Oranje.

Zaterdag 22 juli
Nederland – Rusland 10-11
Periodestanden: 2-4, 4-3, 2-3, 2-1.
Doelpunten Nederland: Nomi Stomphorst 3, Sabrina van der Sloot 2, Lieke Klaassen 2, Vivian Sevenich, Dagmar Genee, Maud Megens.

Eerdere uitslagen

Donderdag 20 juli
Nederland – Hongarije:
Periodestanden: 2-2, 1-1, 2-4, 3-3
Doelpunten Nederland: Yasemin Smit 4, Sabrina van der Sloot 3 en Maud Megens.

Dinsdag 18 juli
Japan - Nederland: 8-20
Periodestanden: 0-7, 5-3, 2-5, 1-5.
Doelpunten Nederland: Sabrina van der Sloot 6, Vivian Sevenich 4, Maud Megens 3, Yasemin Smit 2, Marloes Nijhuis 2, Lieke Klaasen 2, Amarens Genee.

Zondag 16 juli
Nederland - Frankrijk: 17-2
Periodestanden: 7-0, 5-0, 3-1, 2-1.
Doelpunten Nederland: Lieke Klaassen 4, Dagmar Genee 3, Sabrina vd Sloot 3, Maud Megens 3, Yasemin Smit, Amarens Genee, Vivian Sevenich, Kitty Lynn Joustra.

Resterend programma

Maandag 24 juli, 12:10 uur (plek 9-12)
Nederland – Nieuw-Zeeland

Woensdag 26 juli, tijd n.n.b. (plek 9-12)
Nederland - n.n.b.

Van het hele WK waterpolo doet Waterpolo.nl uitgebreid verslag. Volg onze site en social media (FacebookTwitter en Instagram). Klik hier voor de standen en wedstrijdstatistieken van het hele vrouwentoernooi.

Foto's: Beeldboot / Gertjan Kooij

LEES MEER OVER

Lees ook

De Nederlandse waterpolovrouwen zijn de oefencampagne op weg naar de Olympische Spelen van Parijs begonnen met een overw…
1,532
Evangelos Doudesis blijft ook de volgende olympische cyclus bondscoach van de Nederlandse waterpolovrouwen. De KNZB heef…