Nederland sluit WK af als negende

Oranje Dames, WK
Nederland sluit WK af als negende

Nederland heeft gedaan wat er van de ploeg verwacht werd na het verlies tegen Rusland. Na de eerdere winst op Nieuw-Zeeland werd China ditmaal met 14-7 verslagen. De beslaglegging op plek negen betekent het slechtste resultaat op een WK sinds tien jaar. 

Aanvankelijk opende Nederland het duel nog zwak, toen China tot drie keer toe op voorsprong kwam. Daarna draaide het soepel door, werden er mooie doelpunten gemaakt en kon met name Marloes Nijhuis uitblinken met vier doelpunten. "Het is goed dat we de neuzen dezelfde kant op hebben gehouden. Ik ben blij dat we beter waren dan China, maar het doet niets af aan het telurstellende resultaat hier in Boedapest." Volgens Nijhuis ontbrak het Nederland aan flair dit toernooi. "Er was veel aandacht voor het spelen van systemen. We hadden afspraken met vaste spelpatronen in de aanval en verdediging. Dat weerhield ons er soms van om creatief te spelen." Het gebrek aan creatief spel brak de ploeg op tegen Rusland en Hongarije die haar tactiek succesvol toepasten en Nederland in gebreke bleef.

Marloes Nijhuis legt aan voor één van haar treffers.
Marloes Nijhuis legt aan voor één van haar treffers.

Bondscoach Arno Havenga liet de dag na de wedstrijd tegen Rusland onder andere de term doorselecteren vallen als een mogelijke optie, naast dat iedereen bij zichzelf te rade moet gaan waar het misging. Aanvoerster Yasemin Smit wil nog niet over doorselecteren spreken. "We zijn hier met deze selectie gekomen omdat dit de beste meiden zijn. Voor elk eindtoernooi komt er een nieuwe selectie. Er komen nieuwe speelsters aan, maar de term vind ik wat te snel gezegd. We zullen hier als team doorheen komen, de kern daarvan zal wel intact blijven." Ook Smit zelf zal gaan nadenken. "Voor mezelf moet ik het ook wel gaan evalueren. Wat ik wil, hoe ik het wil. Als ik erover heb nagedacht zal ik het wel laten weten", zegt ze met een knipoog.

Na de wedstrijd viel het team nog applaus ten deel van de Oranjefans. "Dat is mooi, het is toch een beetje een troostapplaus, maar het spreekt wel veel waardering uit hoe wij als mensen zijn", sloot Smit af. De ploeg blijft nog een aantal dagen in Boedapest voordat het zaterdagochtend naar Nederland terugreist. 

Kijk voor het totale fotoverslag van de wedstrijd Nederland - China HIER.

Foto's: Beeldboot / Gertjan Kooij.

Woensdag 26 juli
Nederland - China 14-7
Periodestanden: 2-2, 5-2, 2-1, 5-2.
Doelpuntenmakers: Marloes Nijhuis 4, Maud Megens 3, Nomi Stomphorst 3, Lieke Klaassen 2, Kitty Lynn Joustra, Vivian Sevenich.

Eerdere uitslagen

Maandag 24 juli
Nieuw-Zeeland – Nederland: 4-19 
Periodestanden: 1-5, 1-6, 1-3, 1-5
Doelpunten Nederland: Amarens Genee 4, Lieke Klaassen 3, Nomi Stomphorst 3, Vivian Sevenich 3, Maud Megens 2, Marloes Nijhuis 2, Dagmar Genee en Yasemin Smit.

Zaterdag 22 juli
Nederland – Rusland 10-11
Periodestanden: 2-4, 4-3, 2-3, 2-1.
Doelpunten Nederland: Nomi Stomphorst 3, Sabrina van der Sloot 2, Lieke Klaassen 2, Vivian Sevenich, Dagmar Genee, Maud Megens.

Donderdag 20 juli
Nederland – Hongarije:
Periodestanden: 2-2, 1-1, 2-4, 3-3
Doelpunten Nederland: Yasemin Smit 4, Sabrina van der Sloot 3 en Maud Megens.

Dinsdag 18 juli
Japan - Nederland: 8-20
Periodestanden: 0-7, 5-3, 2-5, 1-5.
Doelpunten Nederland: Sabrina van der Sloot 6, Vivian Sevenich 4, Maud Megens 3, Yasemin Smit 2, Marloes Nijhuis 2, Lieke Klaasen 2, Amarens Genee.

Zondag 16 juli
Nederland - Frankrijk: 17-2
Periodestanden: 7-0, 5-0, 3-1, 2-1.
Doelpunten Nederland: Lieke Klaassen 4, Dagmar Genee 3, Sabrina vd Sloot 3, Maud Megens 3, Yasemin Smit, Amarens Genee, Vivian Sevenich, Kitty Lynn Joustra.

Van het hele WK waterpolo doet Waterpolo.nl uitgebreid verslag. Volg onze site en social media (FacebookTwitter en Instagram). Klik hier voor de standen en wedstrijdstatistieken van het hele vrouwentoernooi.

Lees ook

In de laatste poule wedstrijd van de Waterpolo Cup Rotterdam hebben de Nederlandse waterpolodames met 11-10 gewonnen van…
Nederland heeft op de tweede dag van de Waterpolo Cup Rotterdam overtuigend gewonnen van Frankrijk. De Nederlandse water…
1,336