Nog geen ticket voor Olympische Spelen

Oranje Dames, WK
Nog geen ticket voor Olympische Spelen

De Nederlandse waterpolodames hebben de kwartfinale van het WK tegen Spanje niet weten te winnen. In Gwangju werd de Europees kampioen van 2018 met 12-8 verslagen. Periodestanden 6-1, 2-3, 2-1, 2-3. Door dit resultaat vervolgt Nederland het toernooi met de strijd om plek 5-8. Een kans op het bemachtigen van een ticket voor de Olympische zomerspelen in Tokio is verkeken.

Oranje kende een dramatische opening. Binnen no-time kwam de equipe van bondscoach Arno Havenga met 6-0 achter en kon het wedstrijdplan de prullenbak in. Havenga gebruikte snel een time-out om zijn ploeg wakker te schudden. Ook wisselde hij keepster Joanne Koenders voor Sarah Buis. Daarmee kreeg Oranje meer controle in de verdediging. Aanvallend bleef het onsecuur. Vlak voor het einde van de eerste periode kon Nederland voor het eerst iets terug doen via Simone van de Kraats, 6-1. 

_IMO4040.jpg
Time-out voor Nederland

De opdracht vanaf het tweede kwart was duidelijk. Punt voor punt terug knokken in het duel. Dat lukte deels. Via wederom van de Kraats en aanvoerster Dagmar Genee gaf het scorebord bij het wisselen van speelheft 8-3 aan. Dichterbij dan 8-5 kwam Oranje niet. Spanje liep zelfs weer verder uit naar 10-5 en uiteindelijk 12-8. Een echt spannende eindfase bleef achterwege.

_IMO4139.jpg

De volgende kwalificatiekans voor een felbegeerd ticket voor de Olympische Spelen is op het EK dat in januari 2020 in Boedapest wordt gespeeld. De Europees kampioen mag naar de OS in Tokio. In het geval die al geplaatst is via dit WK, dan ligt er voor de nummer twee een ticket klaar. Met de andere continentale kampioenen van Oceanië, Amerika, Afrika en Azië plus gastland Japan zijn er tegen die tijd acht plaatsen van de tien vergeven. De laatste twee tickets zijn te verdienen op het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) dat in maart 2020 in Italië op de planning staat.
 

Maandag 22 juli, 1/4 finale
Spanje - Nederland: 12-8
Periodestanden: 6-1, 2-3, 2-1, 2-3
Doelpunten Nederland: Sabrina van der Sloot 3, Simone van de Kraats 2, Dagmar Genee, Iris Wolves, Bente Rogge.

Eerdere uitslagen Nederland

Zaterdag 20 juli, 1/8 finale
Nederland - Canada 5-4
Periodestanden: 0-0, 4-2, 0-1, 1-1
Doelpunten Nederland: Maud Megens 2, Sabrina van der Sloot, Iris Wolves en Bente Rogge.

Donderdag 18 juli
Nieuw-Zeeland - Nederland 6-15
Periodestanden: 0-2, 3-4, 1-4, 2-5
Doelpunten Nederland: Maud Megens 5, Sabrina van der Sloot 3, Rozanne Voorvelt 2, Iris Wolves, Nomi Stomphorst, Bente Rogge, Ilse Koolhaas, Simone van de Kraats.

Dinsdag 16 juli
Verenigde Staten - Nederland 12-9
Periodestanden: 3-2, 1-2, 4-3, 4-2
Doelpunten Nederland: Maartje Keuning 2, Maud Megens, Dagmar Genee, Sabrina van der Sloot, Iris Wolves, Nomi Stomphorst, Bente Rogge, Simone van de Kraats.

Zondag 14 juli
Nederland - Zuid-Afrika 33-0
Periodestanden: 7-0, 10-0, 9-0, 7-0
Doelpunten Nederland: Simone van de Kraats 7, Maud Megens 6, Dagmar Genee 4, Sabrina van der Sloot 3, Iris Wolves 3, Rozanne Voorvelt 3, Bente Rogge 3, Maartje Keuning 2 en Nomi Stomphorst 2.

Resterend programma WK dames, Gwangju / Zuid-Korea

Woensdag 24 juli     Plek 5-8
Vrijdag 26 juli           Plek 5-6 en 7-8

(*) Nederlandse tijd. In Gwangju is het 7 uur later.

Livestream
De wedstrijden om plek 5 t/m 8 (op 24/7 en 25/7) van de waterpolodames zullen via een stream te volgen zijn op NOS.nl. Voor deze wedstrijden geldt ook dat de mogelijkheid bestaat dat ze live op televisie zijn. Wedstrijden zijn met commentaar van Erik van Dijk en Iefke van Belkum.

Naast de NOS zendt ook FINA TV alle wedstrijden uit via haar eigen (betaalde) online kanaal Finatv.

Beeld:
Simone Castrovillari
LEES MEER OVER

Lees ook

De Nederlandse waterpolovrouwen zijn de oefencampagne op weg naar de Olympische Spelen van Parijs begonnen met een overw…
1,567
Evangelos Doudesis blijft ook de volgende olympische cyclus bondscoach van de Nederlandse waterpolovrouwen. De KNZB heef…