Oranje komt net te kort voor een stunt. Kloof met USA lijkt gedicht

Oranje Dames, WK
Oranje komt net te kort voor een stunt. Kloof met USA lijkt gedicht
16 juli 2019
Oranje komt net te kort voor een stunt. Kloof met USA lijkt gedicht

Na de ruime winst van het WK-openingsduel tegen laagvlieger Zuid-Afrika (33-0), was de tegenstand van de Verenigde Staten een heel ander verhaal. De Nederlandse waterpolodames kwamen net te kort. Het werd 12-9. Periodestanden 3-2, 1-2, 4-3, 4-2. 

Oranje liet in Zuid Zuid-Korea zien de kloof met de Wereld- en Olympisch kampioen nagenoeg gedicht te hebben. Halverwege stond het 4-4 en de ploeg kon vertrouwen op prima keeperswerk van WK-debutant Joanne Koenders (foto boven). De equipe van bondscoach Arno Havenga kwam gedurende het derde kwart op een 6-4 achterstand, maar knokte zich terug tot 7-7. Team USA kon vervolgens uitlopen naar 10-7, maar weer was Nederland veerkrachtig. Met nog 2.39 te spelen, tikte Maartje Keuning na een manmeer en een time-out de 10-9 binnen. Een stunt hing in de lucht. Tot anderhalve minuut voor het einde zat er minimaal een gelijk spel in. Het slotakkoord was echter voor de Verenigde Staten. Met nog twee doelpunten beslisten zij het aantrekkelijke duel in hun voordeel en pakken ze de koppositie in Groep A. De plek die recht geeft op directe plaatsing voor de kwartfinales. De nummer twee is veroordeeld tot een extra tussenronde.

Het andere Groep A-duel tussen Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland werd met 4-17 gewonnen door Nieuw Zeeland waardoor de Kiwi's de derde plek in de poule bezetten.

Laatst bijgewerkt om 14:29 uur

Dinsdag 16 juli
Verenigde Staten - Nederland 12-9
Periodestanden: 3-2, 1-2, 4-3, 4-2
Doelpunten Nederland: Maartje Keuning 2, Maud Megens, Dagmar Genee, Sabrina van der Sloot, Iris Wolves, Nomi Stomphorst, Bente Rogge, Simone van de Kraats.

waterpolo.nl%20USA-NED%202.jpg
Simone van de Kraats legt aan voor de openingstreffer. 

Eerdere uitslagen Nederland

Zondag 14 juli
Nederland - Zuid-Afrika 33-0
Periodestanden: 7-0, 10-0, 9-0, 7-0
Doelpunten Nederland: Simone van de Kraats 7, Maud Megens 6, Dagmar Genee 4, Sabrina van der Sloot 3, Iris Wolves 3, Rozanne Voorvelt 3, Bente Rogge 3, Maartje Keuning 2 en Nomi Stomphorst 2.

Resterend programma WK dames, Gwangju / Zuid-Korea (*)

Donderdag 18 juli    10.50 uur Nederland – Nieuw Zeeland
Zaterdag 20 juli        Achtste finales (alleen voor de nummers 2 en 3 van elke poule)
Maandag 22 juli        Kwartfinales
Woensdag 24 juli     Halve finales
Vrijdag 26 juli           Medaillewedstrijden

(*) Nederlandse tijden. In Gwangju is het 7 uur later.

Livestream
De laatste poulewedstrijd van de waterpolodames tegen Nieuw-Zeeland (18/7) zal via een stream te volgen zijn op NOS.nl. Datzelfde geldt voor een eventuele tussenronde (20/7) en de kwartfinale (22/7), halve finale 24/7) en finale (25/7). Voor de halve finale als ook voor de finale geldt dat de mogelijkheid bestaat dat deze live op televisie zijn. Wedstrijden zijn met commentaar van Erik van Dijk en Iefke van Belkum.

Naast de NOS zendt ook FINA TV alle wedstrijden uit via haar eigen (betaalde) online kanaal Finatv.

Beeld:
Simone Castrovillari
LEES MEER OVER

Reacties

Lees ook

21 maart 2020
Tegenwoordig loopt international Vivian Sevenich iedere ochtend haar appartement in het Utrechtse Lodewijk Napoleon…
06 maart 2020
De Nederlandse waterpolodames spelen in de aanloop naar het uitgestelde Olympisch Kwalificatie Toernooi (17-24 mei) nog…
1,154