Plichtmatige overwinning Oranje op Nieuw-Zeeland

Oranje Dames, WK
Plichtmatige overwinning Oranje waterpolodames op Nieuw-Zeeland
Plichtmatige overwinning Oranje op Nieuw-Zeeland

Het zijn misschien wel de ergste wedstrijden om te spelen. Je komt voor een medaille naar het WK, maar na uitschakeling resteren duels zonder uitdaging tegen de relatief kleine waterpololanden aan de kant van het schema waar je niet wilt zitten. De hoogst haalbare inzet is de negende plek. Ze moeten gespeeld worden en dat is ook wat Nederland deed. Plichtmatig koersten de Oranjedames af op een 4-19 overwinning.  

De wedstrijd was vergelijkbaar met de veredelde trainingspotjes tegen Frankrijk en Japan in de groepsfase. Zo beschouwde bondscoach Arno Havenga dit duel dan ook. Amarens Genee, Kitty Lynn Joustra en Ilse Koolhaas, die tegen Hongarije en Rusland weinig speeltijd kregen, werden weer vol ingezet. Genee (foto boven) werd gelijk topscorer met vier treffers.

Lieke Klaassen kon niet echt genieten van de overwinning. “Dit zijn niet de wedstrijden waarvoor we naar Boedapest zijn gekomen. De afgelopen dagen waren bizar. Je houdt een beetje hoop met het protest, maar dat bleek een wassen neus.” De schutter keek ook in de spiegel. “Ik heb dit toernooi niet m’n niveau gehaald dat ik kan halen. Dat geldt overigens voor het hele team. En dan is het misschien wel terecht dat we nu zijn veroordeeld tot het spelen van deze wedstrijden.” Klaassen keek nog even terug op een cruciaal moment in de wedstrijd tegen Rusland. In de slotseconden schoot zij in een overtalsituatie de bal over, terwijl Maud Megens uitschoof naar de top en Marloes Nijhuis ruimte kreeg op de paal. “Ik heb er geen spijt van dat ik schoot. Op dat moment zag ik niet dat anderen er beter voor lagen. Het enige waar ik spijt van heb, is dat ik verkeerd schoot.”

Lieke Klaassen waagt een schot tegen Nieuw-Zeeland
Lieke Klaassen waagt een schot tegen Nieuw-Zeeland

Voor keepster Debby Willemsz liep de wedstrijd tegen Rusland ook uit op een persoonlijke domper. Ze kreeg het vertrouwen als eerste keepster, maar werd voor het einde van de eerste periode vervangen door Laura Aarts. “Tuurlijk baalde ik ervan. Maar ik krijg gewoon een paar slappe ballen tegen en we staan 4-1 achter. Dan moet er iets gebeuren in de verdediging. Op dat moment kiest Arno ervoor om mij te wisselen, een andere keer wordt de verdediging anders neergelegd. Dan rest mezelf niets meer dan Laura en het team voor honderd procent te steunen.” Na de wedstrijd tegen Rusland sprak het team zondagochtend met elkaar. “Daar kwam voornamelijk uit dat we de knop om moeten zetten, maar we keken ook naar onze fouten. Hoe is het mogelijk dat we de belangrijkste wedstrijden die we moeten winnen hebben verloren? Maar bovenal willen we het niet laten lopen nu we geen medaille meer kunnen halen. We gaan voor die negende plek. Na de wedstrijd mag je balen, de dag erna ook nog een beetje, daarna moet de knop om.”

Debby Willemsz stelt zich voor aan het publiek
Debby Willemsz stelt zich voor aan het publiek

Tijdens de wedstrijd werd er op de bank weer voorzichtig gelachen en in het water geprobeerd de frustratie van zich af te spelen. Willemsz en Aarts wisselden de periodes tegen Nieuw-Zeeland af. “Op die manier kunnen we ons één periode focussen, daarna rusten en dan weer opnieuw focussen. Daar hebben we in overleg voor gekozen. Tegen mindere tegenstanders werkt dat goed."

Woensdag sluit Nederland het toernooi om 12 uur af tegen China.

Kijk voor het totale fotoverslag van de wedstrijd Nieuw-Zeeland - Nederland HIER.

Maandag 24 juli
Nieuw-Zeeland – Nederland: 4-19 
Periodestanden: 1-5, 1-6, 1-3, 1-5
Doelpunten Nederland: Amarens Genee 4, Lieke Klaassen 3, Nomi Stomphorst 3, Vivian Sevenich 3, Maud Megens 2, Marloes Nijhuis 2, Dagmar Genee en Yasemin Smit.

Eerdere uitslagen

Zaterdag 22 juli
Nederland – Rusland 10-11
Periodestanden: 2-4, 4-3, 2-3, 2-1.
Doelpunten Nederland: Nomi Stomphorst 3, Sabrina van der Sloot 2, Lieke Klaassen 2, Vivian Sevenich, Dagmar Genee, Maud Megens.

Donderdag 20 juli
Nederland – Hongarije:
Periodestanden: 2-2, 1-1, 2-4, 3-3
Doelpunten Nederland: Yasemin Smit 4, Sabrina van der Sloot 3 en Maud Megens.

Dinsdag 18 juli
Japan - Nederland: 8-20
Periodestanden: 0-7, 5-3, 2-5, 1-5.
Doelpunten Nederland: Sabrina van der Sloot 6, Vivian Sevenich 4, Maud Megens 3, Yasemin Smit 2, Marloes Nijhuis 2, Lieke Klaasen 2, Amarens Genee.

Zondag 16 juli
Nederland - Frankrijk: 17-2
Periodestanden: 7-0, 5-0, 3-1, 2-1.
Doelpunten Nederland: Lieke Klaassen 4, Dagmar Genee 3, Sabrina vd Sloot 3, Maud Megens 3, Yasemin Smit, Amarens Genee, Vivian Sevenich, Kitty Lynn Joustra.

Resterend programma

Woensdag 26 juli
12.00 uur (plek 9-10)
Nederland – China  

Van het hele WK waterpolo doet Waterpolo.nl uitgebreid verslag. Volg onze site en social media (FacebookTwitter en Instagram). Klik hier voor de standen en wedstrijdstatistieken van het hele vrouwentoernooi.

Foto's: Beeldboot/ Gertjan Kooij

LEES MEER OVER

Lees ook

De Nederlandse waterpolodames zijn na een moeizame wedstrijd, tweede geworden op de Waterpolo Cup Rotterdam. In een uitv…
1,380
In de laatste poule wedstrijd van de Waterpolo Cup Rotterdam hebben de Nederlandse waterpolodames met 11-10 gewonnen van…
1,031