Van Belkum stopt bij Oranje

Oranje Dames, WK
Van Belkum stopt bij Oranje

Iefke van Belkum stopt per direct bij Oranje. Dit maakte de 27-jarige sterspeelster na de laatste wedstrijd van het teleurstellend verlopen WK in Barcelona (Nederland werd 7e) bekend. Ze heeft geen vertrouwen in het huidige beleid van de KNZB en ziet, zonder verandering, geen toekomst voor zichzelf bij het Nederlands team.

Van Belkum staat te boek als één van de beste waterpolosters ter wereld en één van de beste Nederlandse waterpolosters aller tijden. Haar onverwachte stoppen is een flinke aderlating voor de ploeg van de Italiaanse bondscoach Mauro Maugeri.

“Afgelopen jaar heb ik in Rusland gespeeld. Dit heeft me veel tijd gegeven om over de toekomst na te denken. Ik heb ervan overtuigd dat succes zelf gecreëerd kan worden rond een team. Het huidige beleid van de KNZB geeft mij allerminst het idee dat dit het geval is,” zegt Van Belkum over haar opvallende besluit.

Van Belkum wil benadrukken dat haar besluit niks met de samenstelling van de technische staf te maken heeft: “In mijn ogen is de KNZB verantwoordelijk voor het opleiden van topsporters die later kunnen instromen bij de A-selectie. Talenten kunnen niet klaar zijn voor het echte werk als er onvoldoende middelen beschikbaar, zoals bij het huidige jeugdprogramma. Ik wil dus ook speciaal benadrukken dat ik wél vertrouwen heb in de kwaliteiten van ons begeleidingsteam.”

“Ik weet van mezelf dat ik hoge eisen stel. Dit maakt het voor mij moeilijk om door te gaan, zonder vertrouwen in het structureel strijden om medailles. Het roer moet om en in mijn ogen moet dat beginnen bij het jeugdprogramma.”

“De afgelopen tien jaar bij het Nederlands team ben ik altijd met plezier en vertrouwen naar elke training gegaan. Het leven van een topsporter is het mooiste leven wat ik me kan wensen. Maar echte topsporters willen altijd winnen en nu mijn gevoel aangeeft dat de kans daarop klein is, kan ik er voor mezelf, en voor de rest van het team, beter een punt achter zetten.”

Kees van Hardeveld, directeur waterpolo bij de KNZB, betreurt het besluit van Van Belkum. "Ik begrijp dat het team teleurgesteld is over het eindresultaat op dit toernooi. Ze gingen voor de medailles en dat is niet gelukt. Naast een aantal ervaren speelsters heeft dit team ook een paar jeugdige speelsters die voor het eerst op een WK staan. Ze zijn als team nog niet in staat geweest op topniveau mee te draaien. Als KNZB streven we er altijd naar om de kwaliteit van de jeugdopleiding te verbeteren en de doorstroom te bevorderen. De gouden medaille in Beijing was een resultante van dit jeugdbeleid en dat hebben we geïntensiveerd met behulp van de exploitatie van het zwembad in Zeist. Ik respecteer het besluit van Iefke, maar deel haar mening op geen enkele wijze. We staan open voor kritiek, en zullen dit WK ook zeker evalueren om in de toekomst met de wereldtop mee te blijven doen."

Iefke van Belkum was met Oranje actief op liefst 5 WK’s, 4 EK’s en één Olympische Spelen (2008, Beijing), waar ze direct goud won met haar ploeg. Ze speelde het afgelopen jaar in Rusland bij Shturm 2002. Daar won ze de Russische beker en de LEN Trophy. In 2009 kreeg ze de titel LEN Europees Waterpoloster van het Jaar.

Helemaal stoppen doet Iefke van Belkum niet. Aankomend seizoen komt ze haar oude club ZVL uit Leiden versterken.


UPDATE: KNZB geeft op de website van 'Het Parool' een eerste reactie op vertrekredenen Van Belkum

KNZB: 'Iefke ziet 't verkeerd, we maken er geen potje van'

De zwembond KNZB kan zich niet vinden in de kritiek van international Iefke van Belkum op het beleid. De speelster stelt zich niet meer beschikbaar voor Oranje omdat ze vindt dat de bond niet genoeg aandacht besteedt aan de talentontwikkeling.

'Iefke ziet het verkeerd', aldus Kees van Hardeveld, binnen de KNZB verantwoordelijk voor het waterpolo. 'Als KNZB streven we er altijd naar om de kwaliteit van de jeugdopleiding te verbeteren. We staan open voor kritiek, maar het is zeker niet zo dat we er een potje van maken.'

Van Hardeveld betreurt het besluit van Van Belkum om te stoppen. 'Het is doodzonde. Ze is nog veel te jong en te goed. Ik had ook liever gehad dat ze in discussie was gegaan over het beleid. Maar dat is nooit gebeurd. Ze ziet de wereld nu iets te veel door een donkere bril. Hopelijk komt ze nog op haar besluit terug.'

Lees ook

Evangelos Doudesis blijft ook de volgende olympische cyclus bondscoach van de Nederlandse waterpolovrouwen. De KNZB heef…
De Nederlandse waterpolovrouwen zijn hun voorbereiding aan de Olympische Spelen in Parijs gestart. Op vrijdag 14 juni sp…
1,065