Arno Havenga stopt als bondscoach waterpolodames

Oranje Dames
Arno Havenga stopt als bondscoach waterpolodames

Arno Havenga stopt per 1 oktober als bondscoach van de Nederlandse waterpolodames. De 46-jarige Rotterdammer is tot de conclusie gekomen dat het voor de nationale selectie en hemzelf tijd is voor andere uitdagingen. Havenga was liefst vijftien jaar betrokken bij de waterpolodames, waarvan de laatste acht jaar als hoofdcoach.

Havenga, als speler tweevoudig Olympiër, werd in 2006 teammanager van de waterpolodames en speelde met zijn kennis en ervaring een belangrijke rol in het winnen van de gouden medaille bij de Olympische Spelen van Beijing in 2008. Daarna werd hij assistent-coach (met o.a. brons op het EK 2010) en in 2013 nam hij het stokje als bondscoach over van Mauro Maugeri. Hij won met Oranje zilver op het WK van 2015, zilver op de EK’s van 2014 en 2016 en goud bij het EK in 2018. Ook wist hij zich met het Nederlands team te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Tokyo (6eplaats).

 

“Voor mij was al snel na de Spelen duidelijk dat ik niet langer als bondscoach door wil. Voor het team is het beter dat er voor de volgende cyclus op weg naar Parijs een nieuwe coach aan het roer komt. Ik kijk tevreden en met ontzettend veel plezier terug op de vijftien jaar dat ik in verschillende functies bij het programma van de waterpolodames betrokken was. In die periode hebben we diepe dalen en hoge pieken meegemaakt, maar de mooie herinneringen en warme banden met speelsters en begeleiders overheersen. Ik ben dankbaar voor het vertrouwen en de mooie samenwerking die ik al die jaren met de speelsters, staf, KNZB en NOCNSF heb mogen beleven. Ik ga me de komende periode oriënteren op mijn toekomst en bekijken of die binnen of buiten de topsport ligt. Ik wens de ploeg en de nieuwe bondscoach uiteraard heel veel succes bij het nastreven van nieuwe doelen en zal de meiden op de voet blijven volgen.”

.

Algemeen directeur Aschwin Lankwarden van de KNZB: “Wij zijn Arno zeer veel dank verschuldigd. Acht jaar lang hoofdcoach zijn van een fulltime teamsport is bepaald geen eenvoudige opgave. Arno heeft in al die jaren een uiterst professionele organisatie en programma neergezet die tot de beste ter wereld behoren. Er ligt een uitstekende basis waar zijn opvolger op verder kan bouwen. We hopen uiteraard binnen afzienbare tijd een nieuwe bondscoach voor het traject richting Parijs te kunnen aanstellen.” 

Beeld:
(Foto Beeldboot / Gertjan Kooij)
3,759

Lees ook

De Nederlandse waterpolovrouwen spelen bij de Olympische Spelen in Parijs in de poulefase tegen Hongarije, Australië, Ca…
1,513
De Nederlandse waterpolovrouwen zijn op het wereldkampioenschap in de Aspire Dome in Doha afgesloten met een vijfde plaa…
1,217