Debby Willemsz stopt bij Oranje

Oranje Dames
Debby Willemsz stopt bij Oranje
Debby Willemsz stopt bij Oranje

Debby Willemsz heeft een punt gezet achter haar interlandloopbaan bij de waterpolodames. De 24-jarige keepster kan niet meer de motivatie opbrengen om fulltime met topsport bezig te zijn.

Debby Willemsz groeide op bij De Kempvis in haar woonplaats Spijkenisse. Via ZPB H&L Productions kwam ze bij Widex GZC Donk terecht en bij die laatste club ligt ze – na een uitstapje van twee jaar naar het Spaanse CN Mataro – nu weer onder de lat. Ze reisde al op hele jonge leeftijd regelmatig naar het KNZB-Bad in Zeist om met nationale jeugdselecties mee te trainen en maakte vanaf haar 17e deel uit van de nationale A-selectie. Willemsz won sindsdien met Oranje medailles op het EK 2014 in Budapest (zilver), het WK 2015 in Kazan (zilver), het EK 2016 in Belgrado (zilver) en het EK 2018 in Barcelona (goud). Ook veroverde ze met het Nederlands team brons (2015) en zilver (2018) in de FINA World League.

Hoogtepunt in Oranje was het EK 2014 in Budapest waar ze schitterde in strafworpenseries in de kwartfinale en halve finale. “Sinds de zomer van 2018 merkte ik dat mijn motivatie om elke keer naar Zeist te gaan, minder begon te worden. Ik haalde geen plezier en voldoening meer uit de trainingen en wedstrijden met Oranje. Daarnaast vond ik de waardering die ik kreeg, voor alles wat ik voor het waterpolo deed en liet, te weinig. Met de waterpolodames zijn we natuurlijk al jaren bezig met de Olympische Spelen van Tokio 2020, maar voor mij begon dat heilige doel steeds meer te vervagen. Dan moet je eerlijk zijn tegenover jezelf, je teamgenoten en de staf. Op weg naar de Spelen heb je 100% gemotiveerde speelsters en begeleiders nodig, dus daarom heb ik besloten te stoppen”, legt Debby Willemsz uit.

Bondscoach Arno Havenga betreurt het besluit van Willemsz, maar heeft er wel begrip voor. “Als coach vind ik het natuurlijk ontzettend jammer, want Debby behoort in mijn ogen tot de vijf beste keepsters ter wereld. Maar zoals ze al aangeeft, kun je topsport niet ‘half’ doen.
Het programma en de ploeg vragen 100% toewijding en commitment in dit laatste, belangrijke jaar voor de Spelen en dat kan Debby helaas niet leveren. Het is moedig van haar dat ze daar eerlijk en transparant over is. Vooralsnog zal ik geen vervangster voor Debby uitnodigen, want onze selectie telt nog drie andere uitstekende keepsters.”

Willemsz maakt wel gewoon het seizoen af bij GZC Donk en gaat zich daarnaast focussen op het afronden van haar studie media en vormgeving.

Beeld:
(Archief Beeldboot/Gertjan Kooij)
LEES MEER OVER
3,756

Lees ook

De Nederlandse waterpolovrouwen zijn op het wereldkampioenschap in de Aspire Dome in Doha afgesloten met een vijfde plaa…
1,196
Mede dankzij een sterke eerste periode hebben de Nederlandse waterpolovrouwen in de strijd om de vijfde plaats op het we…
3,038