EK eindigt voor de Oranje waterpolosters in mineur na het 16-13 verlies tegen Italië

Oranje Dames

De waterpolodames zijn op het Europees kampioenschap zijn vierde geworden. In het Kroatische Split was in de strijd om het brons was Italië met 13-16 te sterk. Twee maanden geleden troffen beide landen elkaar in de eindstrijd van het wereldkampioenschap. Toen won Oranje brons na een 7-5 overwinning,

Met name in de tweede periode toonde Oranje veerkracht toen het zich van een 5-8 achterstand terugvocht in de wedstrijd. Sabrina van der Sloot schoot van grote afstand een paar seconde voor het wisselen van speelhelft de gelijkmaker (8-8) binnen.

In het vervolg van het duel, dat het recht bestempeld kan worden als een waar doelpuntenfestijn, bleef het spelbeeld gelijk met pittige duels. Het resulteerde in een reeks aan uitsluitingen aan beide kanten. Brigitte Sleeking zette Oranje na drie minuten in de derde periode voor het eerst op voorsprong (10-9). Een halve minuut voor tijd gaf Van der Sloot een assist op Maartje Keuning die vervolgens de 12-10 binnen schoot.

De drie treffers op rij van de Azzurri, aan het begin van de laatste acht minuten netto speeltijd, noopte bondscoach Evangelos Doudesis tot het nemen van het nemen van een time-out. Het sorteerde direct effect, want Kitty Lynn Joustra tekende voor de 13-13 van de midvoorpositie. Bij 13-14 kreeg het een strafworp tegen omdat Oranje kennelijk tijdens een Italiaanse aanval een time-out had aangevraagd. De strafworp van Roberta Bianconi vond het net (13-15) achter keepster Laura Aarts.

Voor Doudesis was duidelijk dat het verschil kwam door ‘cruciale fouten’. ,,Het was een intense wedstrijd die het aanzien waard was. Aanvallend was het spel uitstekend, maar helaas maakte Italië in het laatste kwart het verschil.’’

Nederland-Italië: 13-16 (4-5, 4-3, 4-2, 1-6)

Doelpuntenmakers: Simone van de Kraats (4), Brigitte Sleeking (2), Maartje Keuning (2), Kitty Lynn Joustra (2), Sabrina van der Sloot (1), Vivian Sevenich (1), Lola Moolhuijzen (1).

Halve finale

Woensdag 7 september

Nederland-Spanje: 7-10 (2-3, 1-2, 7-0, 2-4)

Doelpuntenmakers: Brigitte Sleeking (3), Simone van de Kraats (1), Sabrina van der Sloot (1), Nina ten Broek (1), Vivian Sevenich (1).

Kwartfinale

Maandag 5 september

Nederland-Frankrijk: 22-3 (3-0, 5-2, 7-0, 7-1)

Doelpuntenmakers: Simone van de Kraats (4), Maartje Keuning (4), Brigitte Sleeking (3),Sabrina van der Sloot (2), Bente Rogge (2), Rozanne Voorvelt (2), Fleurien Bosveld (2), Vivian Sevenich (1), Kitty Lynn Joustra (1) en Iris Wolves (1).

Zaterdag 3 september

Nederland-Duitsland: 29-3 (9-0, 7-1, 7-0, 6-2)

Doelpuntenmakers: Kitty Lynn Joustra (5), Sabrina van der Sloot (4), Brigitte Sleeking (4), Maartje Keuning (4), Ilse Koolhaas (3),  Lola Moolhuijzen (3), Bente Rogge (2), Vivian Sevenich (2), Rozanne Voorvelt (1) en Fleurien Bosveld (1).

Donderdag 1 september

Nederland-Roemenië: 28-0 (8-0, 7-0, 6-0, 7-0)

Doelpuntenmakers: Simone van de Kraats (8), Maartje Keuning (5), Fleurien Bosveld (4), Lola Moolhuijzen (4), Ilse Koolhaas (2), Bente Rogge (1), Kitty Lynn Joustra (1), Nina ten Broek (1), Iris Wolves (1) en Rozanne Voorvelt (1).

Dinsdag 30 augustus

Nederland-Griekenland: 13-8 (1-2, 5-3, 4-3, 3-0)

Doelpuntenmakers: Brigitte Sleeking (3), Lola Moolhuijzen (3), Simone van de Kraats (2), Bente Rogge (1), Maartje Keuning (1). Kitty Lynn Joustra (1), Vivian Sevenich (1) en Ilse Koolhaas (1).

Zondag 28 augustus

Nederland-Hongarije: 13-4 (3-1, 3-2, 4-0, 3-1)

Doelpuntenmakers: Sabrina van der Sloot (4), Brigitte Sleeking (3), Kitty Lynn Joustra (3), Bente Rogge (1), Maartje Keuning (1) en Lola Moolhuijzen (1).

Zaterdag 27 augustus

Kroatië-Nederland: 6-22 (0-7, 3-7, 1-5, 2-3)

Doelpuntenmakers: Sabrina van der Sloot (4), Kitty Lynn Joustra (4), Maartje Keuning (3), Vivian Sevenich (3), Iris Wolves (3), Simone van der Kraats (2), Bente Rogge (2) en Lola Moolhuijzen (1).