Evangelos Doudesis nieuwe bondscoach waterpolodames

Oranje Dames
Evangelos Doudesis nieuwe bondscoach waterpolodames

Evangelos Doudesis volgt Arno Havenga op als bondscoach van de waterpolodames. De 36-jarige Doudesis, sinds 2017 ook al als assistent-coach actief, wordt tot en met 2024 eindverantwoordelijk voor het Oranje-programma. 

Doudesis is al jaren een bekend gezicht in de top van het Nederlandse dameswaterpolo. De voormalig Grieks international kwam aanvankelijk als speler naar de mannen van Polar Bears, maar werd al snel gevraagd de hele dameslijn van de Edese club als trainer onder zijn hoede te nemen. Met frisse ideeën en een tomeloze inzet leidde hij Polar Bears van de laatste plaats in de Eredivisie naar de landstitel in 2018. In de tussentijd gaf Doudesis de jeugdopleiding nieuwe impulsen.

De kennis en kwaliteiten van Doudesis werden ook bij de KNZB al snel onderkend. In 2017 werd hij aangesteld als assistent-bondscoach en bondscoach van Jong Oranje onder de 20 jaar. Met het grote Oranje werd Doudesis in 2018 Europees kampioen en 2017 en 2019 won hij met Jong Oranje respectievelijk brons en zilver op het Wereld Jeugd Kampioenschap. In 2019 stopte Doudesis bij Polar Bears om zich met Oranje volledig op ‘Tokio’ te kunnen richten, maar door de coronacrisis en het uitstel van de Olympische Spelen pakte hij in Ede de draad in 2020 weer op. Het leidde – naast kwalificatie met Oranje voor de Spelen - prompt tot een nieuwe landstitel voor Polar Bears in 2021. 


Na de playoffs maakte Doudesis bekend zijn aandacht als assistent-coach voortaan fulltime op de nationale selectie te willen richten. Maar nu Arno Havenga heeft besloten te stoppen bij Oranje, krijgt Doudesis versneld de kans als hoofdcoach aan de slag te gaan. Havenga was liefst vijftien jaar betrokken bij de nationale waterpolodames, waarvan de laatste acht jaar als hoofdcoach. 


Technisch directeur André Cats van de KNZB: “We zijn enorm blij dat we de gedroomde opvolger van Arno hebben kunnen vastleggen tot en met 2024. ‘Eva’ had de laatste jaren als assistent al een hele belangrijke rol. Niet voor niets werd er ook door andere landen aan hem getrokken. Maar het is mooi dat hij voor het Nederlandse waterpolo behouden blijft. We zijn ervan overtuigd dat Evangelos ook als hoofdcoach zijn stempel gaat drukken op de ontwikkeling van individuele speelsters en het spel van Oranje. De opdracht voor hem is meedoen om de medailles op de EK’s van 2022 en 2024, de WK’s van 2022 en 2023 en – vooral – de Olympische Spelen van Parijs.”  

Evangelos Doudesis: “Ik ben er trots op dat de KNZB en ook NOCNSF zoveel vertrouwen in mij hebben dat ze mij zo’n mooi topsportprogramma toevertrouwen als eindverantwoordelijke bondscoach. Dat vind ik een eer en een uitdaging tegelijk. Arno heeft een uitstekende basis gelegd waar ik de laatste jaren ook mijn steentje al aan heb mogen bijgedragen. Nu is het aan mij om de Nederlandse waterpolosters naar nieuwe successen te leiden.” 

 

Beeld:
Evangelos Doudesis, rechts naast Arno Havenga. (Foto OrangePicturesNL/Marcel ter Bals)
LEES MEER OVER
4,976

Lees ook

De Nederlandse waterpolovrouwen zijn de oefencampagne op weg naar de Olympische Spelen van Parijs begonnen met een overw…
1,570
Evangelos Doudesis blijft ook de volgende olympische cyclus bondscoach van de Nederlandse waterpolovrouwen. De KNZB heef…