Evangelos Doudesis tot en met LA 2028 bondscoach waterpolovrouwen

Oranje Dames
Evangelos Doudesis tot en met LA 2028 bondscoach waterpolovrouwen

Evangelos Doudesis blijft ook de volgende olympische cyclus bondscoach van de Nederlandse waterpolovrouwen. De KNZB heeft de overeenkomst met de 39-jarige oefenmeester met vier jaar verlengd, tot en met de Olympische Spelen van Los Angeles 2028.

Dat de bond het resultaat van de Olympische Spelen van Parijs niet afwacht, zegt veel over het vertrouwen in Doudesis. Arno Havenga, technisch directeur waterpolo bij de KNZB: “We zijn heel tevreden met de manier waarop ‘Eva’ de afgelopen jaren de ploeg heeft geleid. Met de wereld- en Europese titel heeft Oranje onder zijn leiding uitstekend gepresteerd, maar we zijn ook heel blij met het attractieve spel van de ploeg en de werkwijze van Eva in het algemeen. We willen zowel hem als de selectie vóór Parijs zekerheid bieden over de volgende periode op weg naar LA 2028, zodat iedereen zich volledig kan focussen op deze Spelen. Daarbij was er ook interesse van andere toplanden en internationale topclubs. We zijn daarom blij en trots dat Eva bij onze waterpolovrouwen aan het roer blijft staan.” 

Evangelos Doudesis kwam oorspronkelijk naar ons land om voor Polar Bears te gaan spelen. Al snel zette hij een punt achter zijn actieve spelerscarrière om trainer/coach van de vrouwenafdeling van de Edese club te worden. Vanuit de kelder van de Eredivisie leidde hij Polar Bears naar de landstitel in 2018 en 2021. Inmiddels was Doudesis ook assistent van de toenmalige bondscoach Arno Havenga bij de waterpolovrouwen geworden. Hij had derhalve ook een aandeel in de Europese titel van Oranje in 2018 en de kwalificatie voor de Olympische Spelen van Tokio (zesde plaats).  

In 2021 – na Tokio – werd Doudesis de opvolger van Havenga. Onder zijn leiding won Oranje in 2022 brons op het WK in Boedapest, zilver bij de World Cup 2023 in Los Angeles en in dezelfde zomer in Fukuoka voor het eerst sinds 32 jaar de wereldtitel. Als kers op de taart werd het Nederlands team in januari 2024 in Eindhoven ook nog eens Europees kampioen.

Evangelos Doudesis: “Ik heb niet lang hoeven nadenken op de vraag van de KNZB of ik ook de volgende olympische cyclus bondscoach wil blijven. Het antwoord was eenvoudig: ik ben blij hier, dus ja, graag! Er ben verheugd en dankbaar en vind het ook een eer. Ik houd van deze job en van deze plek. Ik ervaar nog steeds net zoveel energie en plezier als in 2015, toen ik voor het eerst in Zeist was om training te geven aan Jong Oranje o.17. Samen met de speelsters en mijn collega’s in de staf gaan we de komende jaren met dezelfde toewijding en evenveel verantwoordelijkheidsgevoel verder werken om onze mooie sport nog groter te maken.”

Op weg naar Parijs

De waterpolovrouwen zijn maandag 10 juni begonnen aan de voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs. Deze week komt China naar het KNZB-Zwembad in Zeist om te sparren en vrijdag 14 juni staat er in het Valleibad in Veenendaal een officiële interland tussen Nederland en China op het programma (aanvang 18.45 uur). 

Oranje gaat de komende tijd ook nog naar Frankrijk om te trainen en te oefenen tegen het gastland van de Spelen en van 9 tot en met 12 juli is het Nederlands team op eigen bodem actief bij de Waterpolo Cup in Rotterdam. De ander deelnemende landen zijn Spanje, Frankrijk, Australië, Italië en Griekenland.

Tickets

Interland Nederland – China, vrijdag 14 juni in Veenendaal: klik hier.

Waterpolo Cup Rotterdam, 9-12 juli: klik hier.
 

Beeld:
De waterpolovrouwen met Evangelos Doudesis (links onderin) na de wereldtitel van 2023. (Foto BSR Agency)

Lees ook

Kom jij met jouw team donderdag 11 juli de Waterpolovrouwen aanmoedigen tijdens de Waterpolo Cup Rotterdam? Dan hebben w…
De Nederlandse waterpolovrouwen zijn de oefencampagne op weg naar de Olympische Spelen van Parijs begonnen met een overw…
1,737