Geen Super Final voor waterpolodames

Oranje Dames
27 maart 2021
Geen Super Final voor waterpolodames

Het Nederlands waterpoloteam is er helaas niet in geslaagd de Super Final van de FINA World League te bereiken. Oranje verloor zaterdag in Boedapest de zesde en laatste groepswedstrijd in de Europese voorronde met 10-15 van Rusland en eindigt daardoor als vijfde. Alleen de beste vier landen gaan door naar de eindronde die van 14 tot en met 20 juni wordt afgewerkt in Kazan (Rusland).

Na de dure 15-16 nederlaag donderdag tegen Griekenland, leek de Super Final al ver weg voor Oranje. Een opstootje na het laatste fluitsignaal leverde Brigitte Sleeking en keepster Debby Willemsz bovendien een schorsing op voor de resterende twee duels in Boedapest.

Het Nederlands team bleek over de nodige veerkracht te beschikken, want met slechts elf speelsters werd vice-wereldkampioen en Europees kampioen Spanje een dag later met 12-11 verslagen. Tegen Rusland was Nederland zaterdag echter niet meer in staat om opnieuw te verrassen. De nummer twee van het laatste EK sloeg in de tweede periode een gat van vier goals (2-6). Nederland kwam nog wel terug tot 4-6, maar na de rust werd het weer snel 4-8. Nadat Oranje zich opnieuw leek terug te knokken (6-8), gooide Rusland met twee doelpunten de deur definitief in het slot: 6-10. 

In de vierde periode ging Nederland nog wel va banque spelen, maar Rusland gaf geen krimp meer.


Zaterdag 27 maart 2021
Nederland – Rusland 10-15
Periodestanden: 1-2, 3-4, 2-4, 4-5
Doelpunten: Simone van de Kraats 5, Maartje Keuning 2, Vivian Sevenich, Dagmar Genee en Sabrina van der Sloot.


Eindstand:
1. Hongarije 6-16 (*)
2. Spanje 6-14 (*)
3. Rusland 6-9 (*)

4. Griekenland 6-9 (*)
5. Nederland 6-8
6. Italië 6-7

7. Frankrijk 6-0

(*) Naar Super Final.


Bondscoach Arno Havenga kon in Boedapest geen beroep doen op Maud Megens, Kitty-Lynn Joustra en Bente Rogge die na het OKT in Triëst terug zijn gereisd naar de Verenigde Staten om daar met hun Universiteitsteam in de nationale competitie te spelen en hun studie en topsportprogramma weer op te pakken. 
 

Beeld:
Simone van de Kraats, 5 x raak. (Archieffoto Beeldboot/Gertjan Kooij)
1,648

Lees ook

25 november 2022
De Nederlandse waterpolodames zijn in de groepsfase van de FINA World Cup (1e Divisie) ingedeeld in Poule A met Gri…
06 november 2022
Een vierde plaats met een bronzen randje. Zo zou je de eindklassering van het Nederlands team bij de World League Super…
1,007