Groepswinst Oranje vrijwel zeker na winst op Griekenland

Oranje Dames

Onder aanvoering van Brigitte Sleeking hebben de Oranjedames ook hun derde wedstrijd op het Europees kampioenschap gewonnen. Na Kroatië (22-6), Hongarije (13-4) was de ploeg van bondscoach Evangelos Doudesis deze keer met 13-8 te sterk voor Griekenland. Met de wedstrijden tegen Roemenië (donderdag 13.00 uur) en Duitsland (zaterdag 20.30 uur) nog op het programma is Oranje vrijwel zeker van de groepswinst in Poule A. winnaar wordt in Poule A.

Anders dan in de twee voorgaande duels schoot Oranje deze keer niet uit de startblokken. Het Griekse zoneverdediging was lastig te bespelen en aanvallend opende het zelfs de score binnen twee minuten. Binnen een halve minuut trok Brigitte Sleeking, van afstand, gelijk maar Nederland sloot de eerste acht minuten netto speeltijd met een 2-1 achterstand af.

Vanaf de tweede periode liet Oranje een ander spel zien. Het was fel in de duels en domineerde meer dan in de beginfase. Daarbij onderscheidde keepster Laura Aarts zich met prima reddingen. Het duel kantelde waarbij Sleeking tekende voor de 4-3 en 5-4.

In het derde kwart maakte Lola Moolhuijzen goed gebruik van haar zwemsnelheid. Na een tegenaanval tekende de 18-jarige speelster van het Edense Polar Bears voor de 8-5. De Grieksen toonden veerkracht en kwamen nog terug tot 8-7, maar Moolhuijzen had, met nog drie seconden op de klok, het laatste woord met weer een treffer (10-8) na een tegenaanval.

In het laatste kwart gaf Oranje de voorsprong niet meer uit handen. Moolhuijzen schoot een strafworp, door midvoor Vivian Sevenich verdiend, raak. Bente Rogge en Maartje Keuning maakten het karwei af door beiden een overtalsituatie met een treffer af te ronden.

Sleeking was na afloop tevreden, maar bleef ook kritisch. ,,We waren wat slordig en gehaast, maar we hebben aanvallend en verdedigend de controle kunnen houden’’, blikte de speelster van het Griekse Olympiakos kort en bondig terug op de derde overwinning.

Periodestanden: 1-2, 5-3, 4-3, 3-0

Doelpuntenmakers: Brigitte Sleeking (3), Lola Moolhuijzen (3), Simone van de Kraats (2), Bente Rogge (1), Maartje Keuning (1). Kitty Lynn Joustra (1), Vivian Sevenich (1) en Ilse Koolhaas (1).

Groep A

Zondag 29 augustus

Periodestanden Nederland-Hongarije: 13-4 (3-1, 3-2, 4-0, 3-1)

Doelpuntenmakers: Sabrina van der Sloot (4), Brigitte Sleeking (3), Kitty Lynn Joustra (3), Bente Rogge (1), Maartje Keuning (1) en Lola Moolhuijzen (1).

Zaterdag 28 augustus

Kroatië-Nederland: 6-22 (0-7, 3-7, 1-5, 2-3)

Doelpuntenmakers: Sabrina van der Sloot (4), Kitty Lynn Joustra (4), Maartje Keuning (3), Vivian Sevenich (3), Iris Wolves (3), Simone van der Kraats (2), Bente Rogge (2) en Lola Moolhuijzen (1).